Dış Gebelik: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi

Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahimden başka bir yere yerleşmesidir. Ektopik “anormal pozisyon ya da alışılmadık biçim” anlamına gelmektedir. Hamilelikte de durum tam olarak bu şekildedir.
Dış Gebelik: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2019

Döllenen yumurta vücudun “anormal” bölümlerine yerleşebilir. Bunlardan bazıları:

  • Fallop tüpleri (en yaygın olanıdır)
  • Fallop tüplerinin rahimle birleştiği yer
  • Yumurtalıklardan biri
  • Rahim boynu
  • Karın

Yumurtanın yerleştiği yere bağlı olarak, dış gebelik farklı isimler alabilir. Bunlardan biri, yumurtanın fallop tüplerine yerleştiği durumda meydana gelen tubal gebeliktir. Diğeri ise, yumurtanın rahim boynuna yerleştiği servikal gebeliktir. Bu, ayrıca abdominal gebelik olarak da bilinir.

Bunlardan hiçbiri fetüsün gelişimi için uygun yerler değildir. Vücudun bu bölgelerinde hem fetüsün gelişmek için yeterli alanı yoktur, hem de beslenmesini sağlayacak besleyici dokular yoktur.

Dış gebeliğin sebepleri

En yaygın sebebi hasar, iltihap veya fallop tüplerinde daralmadır. Bu durum, yumurtanın rahme ilerlemesini zorlaştırır ve çoğu vakada yumurta rahme yerleşemez. Bunun farklı sebepleri olabilir.

Karın bölgesinden geçirilmiş bir operasyon, pelvik bölgede meydana gelen enfeksiyon veya iltihap, ya da klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bu sebeplere örnek olarak gösterilebilir.

yumurtalıklar ve rahim

Endometriyoz da dış gebeliğin bir başka sebebi olabilir. Bu durum, rahimdeki hücrelerin vücudun başka yerlerinde büyümeye başladığında meydana gelir.

Bunun yanı sıra, sigara içmek, kısırlık tedavisi görmüş olmak ve önceden ektopik bir gebelik geçirmiş olmak da diğer faktörlerdir.

Dış gebeliğin semptomları nelerdir?

Aşağıdaki semptomlar olası dış gebeliği fark etmeye yardımcı olabilir:

  1. Adet görmenin kesilmesi. Eğer hamilelik adet döngüsünün başında meydana gelirse, adetten kesildiğinizi fark etmeyebilirsiniz.
  2. Ağrı veya vajinal kanama. Bu durum da adetten kesilmenin fark edilmemesinin bir diğer sebebidir.
  3. Leğen kemiğinde, karında ve omuzlarda ağrı. Bunun sebebi, kan birikimi nedeniyle bazı sinirlerde meydana gelen rahatsızlık hissi olabilir.
  4. Sersemlik, kusma, bayılma. Bunlar kan kaybı yüzünden meydana gelir.
  5. Tansiyon düşüklüğü. Bu semptom da kan kaybıyla ilgilidir.
  6. Sık idrara çıkma. Kişi normale kıyasla daha sık idrara çıkmaya başlar.
yumurtalıklar ve fallop tüpleri

Dış gebelik nasıl tedavi edilir?

Tedavi farklı faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu faktörlerden bir tanesi gebeliğin ne kadar ilerlediğidir.

Doktorlar fallop tüplerinde meydana gelen hasarın ve semptomların şiddetini göz önünde bulundurur. Bu süreçte kesinlikle bir uzmandan yardım almalısınız.

Hamilelik yeniyse, doktorlar embriyonun büyümesini durduran metotreksat enjekte etmeyi tercih ediyorlar.Eğer hamilelik ilerlemişse, gebeliği sonlandırmak için cerrahi müdahele gerekebiliyor.

Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde, ciddi organ yaralanmaları olmadığı müddetçe, dış gebelik laparoskopi ile sonlandırılabiliyor.

Bu yöntemde, karnın alt bölgesinde küçük bir delik açılıyor ve buradan gerekli cerrahi aletler ve video kamera sokuluyor. Bu sayede doktor ektopik dokuyu alabiliyor ve gerekli durumlarda da zarar gören organları onarıyor. Çok ciddi bir hasar oluşmuşsa, organların alınması gerekebiliyor.

Bunların yanı sıra, dış gebeliğin kendi kendini sonlandırması da mümkündür. Bu durum genellikle semptomların şiddetli olmadığı vakalarda görülmektedir. Kan tahlili ile HCG seviyesini ölçerek ve ultrasonla bakarak bu durum bir uzman tarafından teşhis edilebilir.

Dış gebelik önlenebilir mi?

Hayır, maalesef dış gebeliği önlemek mümkün değildir. Bu, her kadının başına gelebilecek bir durumdur. Bununla birlikte, yukarıdaki risk faktörlerine sahip olan ya da 35 yaş üzerindeki kadınlarda dış gebelik riski daha yüksektir.

Ne yapmalısınız?

Yukarıda bahsedilen semptomlardan herhangi birini gözlemlerseniz, mümkün olan en kısa sürede doktora danışın. Eğer dış gebelik nedeniyle tedavi görecekseniz, duygularınızı ve deneyiminizi biriyle paylaşın.

Eğer tedavi süreciniz başarılı geçerse ve ciddi bir hasar oluşmazsa, dış gebelik sonrasında da kadınlar normal bir hamilelik yaşayabilir.

Bununla birlikte, eğer geçmişte kısırlık problemleri yaşadıysanız yeniden hamile kalmak zor olabilir.

Böyle bir durumda, en doğru bilgiyi almak için doktorunuza danışmalısınız. İstatistiklere göre, tekrar eden dış gebeliklerden muzdarip olan kadınların oranı %15’tir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.