Bebeğimin Yeteri Kadar Yediğini Nasıl Anlarım?

Bebeğinizin yeteri kadar yediğini anlamanızı sağlayan işaretleri bilmek çok önemlidir. Sağlıklı gelişim iyi beslenmeyle başlar.
Bebeğimin Yeteri Kadar Yediğini Nasıl Anlarım?

Son Güncelleme: 09 Ocak, 2021

Bebeğinizi ilk kez kucağınıza aldığınızda, hissettikleriniz tarif edilemez. Ardından, bebeğinize uygun bakımı nasıl sağlayacağınızı ve hastalıkları nasıl önleyeceğiniz konusunda doğal olarak korkmaya ve endişelenmeye başlarsınız. Özellikle de ilk kez anne baba olmuşsanız… Bu yazımızda, bebeğinizin yeteri kadar yediğini nasıl anlayacağınız konusunda yardımcı olacağız.

Bu konu ebeveynler arasında ortak bir endişedir çünkü bebeğinizin iyi beslendiğinden ve doğru şekilde geliştiğinden emin olmak önemlidir.

İlk birkaç ay beslenme

Bebeğinizi doğduğu andan itibaren sadece emzirerek beslemelisiniz. Birçok anne, bebeğini ne sıklıkta emzirmesi gerektiğinden emin olamıyor. Bunun cevabını bebeğinize bırakmak en iyisidir.

Bebeklerin mideleri çok küçük olduğundan ve yiyecek alımına uyum sağlamaya çalıştığından, midelerinin dolu kalmasına yetecek sıklıkta emmeleri gerekir.

Doğumdan sonra bir süre bebeğinizi her 2 veya 3 saatte bir beslemeniz gerekebilir. İlk iki aydan sonra, bebek anne sütünü daha iyi emmeyi öğrendiğinde, öğünler arasından 3-4 saat geçebilir.

Bununla birlikte, ebeveynlerin bebeklerine mama vermeleri gereken durumlar da vardır. Annenin sütünün az geldiği durumlarda, bebeğin laktoz intoleransı olduğunda veya annenin kontrolü dışındaki başka nedenlerden dolayı takviye gerekebilir.

Bu durumlarda, bebeğinizi onun talep ettiği zamanlarda  beslemenizi öneririz. Çocuğunuz acıktığında, dikkat çekmek için ağlayacaktır.

Ancak, onu belirli miktarda mama yemeye veya emmeye zorlamanızı önermiyoruz. Aksi takdirde bebeğin fazla yemesine sebep olabilirsiniz. Bu da onun küçük midesini zorlayabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir.

bebeğini emzirmek

Bebeğim yeteri kadar yiyor mu?

Özellikle ilk birkaç hafta, bebeğinizin yeteri kadar yediğini anlamanın birkaç yolu vardır. Bebeğimin yeterince yediğini veya daha fazlasına ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım? Bu soruyu cevaplamak için bebeğinizin kilosunu bilmeniz gerekir. Normalde bebeklerin haftada yaklaşık 90-140 gram alması gerekir.

Ancak, bebeğinizin ne kadar kilo aldığını öğrenme imkanınız yoksa ve yeteri kadar beslendiğinden emin olamıyorsanız, bunu anlamanın bazı yolları vardır. Bunlar:

  • Bebeğiniz emdikten 10 dakika içerisinde uykuya dalar.
  • Günde 4 seferden az tuvaletini yapar.
  • Cildi ilk haftadan sonra hala kırışıktır.
  • Doğumdan üç hafta sonra bebeğin yüzünün küçülmemesi ve toparlanmaması.
  • Bir biberon mama veya süt içtikten sonra, sanki hala çok açmış gibi yiyecek isteyerek uykudan uyanması.
  • İlk hafta derisindeki sarılık azalacağına artar.

Kuşkusuz bütün bunlar bebeğinizi çocuk doktoruna götürmek için yeterli sebeplerdir. Böylece bir sorun olup olmadığını veya her şeyin yolunda gidip gitmediğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Bu durumda bebeğinizin kilosunu takip etmek çok önemlidir. Eğer bir sorun varsa, bebeğinizin neden yeterince yemediğini bulmanız gerekir.

“İlk başta bebeğinizi her 2 veya 3 saatte bir beslemeniz gerekebilir. İlk iki aydan sonra, anne sütünü daha iyi emmeyi öğrendiğinde, öğünler arasından 3-4 saat geçebilir.”

Bebeğim çok az mı yiyor?

Her çocuğun vücudu farklı çalışır. Bazı çocuklar için birkaç porsiyon yemek yeterliyken, bazıları daha fazlasına ihtiyaç duyar.

Bu nedenle, birçok anne-baba çocuklarının ne kadar yemesi gerektiği konusunda emin olamıyor. “Bebeğim yaşına göre yeterince yiyor mu?” ve “Yeterince yediğini nasıl bilebilirim?” soruları ebeveynler arasında çok yaygındır.

Her şey yolundaysa, bebeklerin enerji ihtiyaçları yaşlarına ve cinsiyetlerine göre değişir. Aşağıdaki rehber size yardımcı olabilir:

  • 6 aylıkken. Erkek çocuklar 491 ila 799 kalori, kızlar ise 351 ila 819 kalori tüketmelidir.
  • 9 aylıkken. Erkekler için 504 ila 924 arası kalori alımı önemlidir. Kızların ise 459 ila 859 kaloriye ihtiyacı vardır.
  • 12 aylıkken. Erkek çocukların vücutlarının 579 ila 1159 kaloriye ihtiyacı varken, kızların 505 ila 1013 kaloriye ihtiyacı vardır.
  • 18 aylıkken. Erkeklerin 804 ile 1112 kalori arasında yemesi gerekir. Öte yandan, kızların 808 ila 1168 kaloriye ihtiyacı vardır.
  • 24 aylıkken. Erkekler için 829 ila 1301 kaloriye, kızların ise 761 ila 1273 kaloriye ihtiyacı vardır.
yemek yemek

Bebeğimin yeteri kadar yediğini anlamakta bu sayılar ne anlam ifade ediyor?

Verilere yakından bakarsanız, sayılar minimum kalori miktarlarını da içerir. Yani, 24 aylık ikiz kızlarınız varsa, bunlardan biri gün boyunca 661 kalori tüketirken, diğeri 1273 kalori tüketebilir. Her iki durum da normal parametrelerde olacaktır.

Her bebeğin bireysel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerektiğinden, bebeklerin ne kadar beslenmesi gerektiğine dair tam bir bilgi vermek yanlış olacaktır. Dikkat etmeniz gereken nokta, bebeğinizi talep ettiğinde beslemektir.

Bebekler eğlenceliyse, hareketliyse ve gülümsüyorlarsa bu onların sağlıklı olduklarını gösterir. Yetişkinlere onların yeterince yemediğini düşünse bile, bebekler hallerinden memnun olabilir.

Ayrıca, çocuk doktoru muayenenizi aksatmayın ve bebeğinizin kilosunu takip edin. Korkmanıza ve endişelenmenize gerek yok. Gerekli önlemleri zamanında alın, bebeğinizin sorunsuz ve mutlu bir şekilde büyüdüğünü göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Donovan SM., Comstock SS., Human milk oligosaccharides influence neonatal mucosal and systemic immunity. Ann Nutr Metab, 2016. 69: 42-51.
  • Miles EA., Calder PC., Can early omega 3 fatty acid exposure reduce risk of childhool allergic disease? Nutrients, 2017.
  • Riley L. K, Ruppert J, et al. Nutrition in toddlers. American Family Physician. Agosto 2018. 98 (4): 227-233.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.