Bebekte reflü nasıl tedavi edilir?
Reflü, bebeklerde sık görülen bir sorundur, ilk yıl ortadan kaybolabilir ve neredeyse hiçbir zaman bir hastalık nedeni ortaya çıkmaz. Bununla beraber, bebeğinizin yedikten sonra ağzından biraz süt çıkarması, sık sık kusması, reflü ile aynı şey değildir. Böyle bir şey söz konusu olduğunda, gelişimsel sonuçları olabilecek bir durum olan gastroözofageal reflüden bahsediyor olabiliriz.
Gastroözofageal reflü, genel olarak bebeklerde rastlanan bir reflü çeşididir. Bebeğin ağzından yemek parçalarının gelmesine neden olur. Aynı zamanda daha bol ve şiddetli kusmaya da neden olabilir. Bebeğin ne zaman kustuğunu ve ne sıklıkla kustuğunu ayırt etmek önemlidir. Çünkü bu bebeğin beslenmesini tehlikeye atabilir, solunum sistemini etkileyebilir ve boğazını tahriş edebilir.
Reflü semptomlarının ortaya çıktığı anları gözlemlememiz çok önemlidir. Örneğin herhangi bir belirti göstermeden veya yemek saatine yaklaşmadan çok önce ortaya çıkarsa, daha büyük bir sorun olabilir. Bu gibi durumlarda, bebeğiniz 12. ayı tamamlamışsa ve bu sorun hala devam ediyorsa bir uzmana danışmanız gerekir.
Reflü sebepleri nelerdir?
Yenidoğanda reflü, yiyecek ve yiyecek miktarına olan adaptasyon eksikliğinden kaynaklanır, genellikle midelerinin çok küçük olması ve sütün çok fazla olması, ayrıca bu yolla beslenmeye hala alışamamaları nedeniyle olur. Büyüdükçe reflünün sebebi yemek borusu sfinkterindeki problemler olabilir. Her zaman patolojik bir sorun yaratmaz. Bu yüzden zamanla düzelmesi beklenir.
Temel olarak, yemek borusu ile mide arasındaki bağlantıyı yapmakla sorumlu olan kapakçık hala çok zayıftır, bu nedenle yiyecekleri tutmak ve yiyeceklere yol vermek için doğru şekilde çalışmaz. Bu fonksiyonel problem ilk yılda aşılır, ancak belirli zamanlarda kendini tekrar ederek fonksiyonel bozukluğa sebep olur. Yetişkinler bile bu sorundan muzdarip olabilir.
Bebeklerde reflünün ana nedeni; tamamen normal olan ve panik yapılmaması gereken sindirim sistemindeki gelişim eksikliğidir. Bu nedenle, ağızdan tipik süt gelmesi yerine şiddetli kusma söz konusu olduğunda tetikte olmak ve ayırt edebilmek önemlidir.
Reflü nasıl bir semptom gösterir?
Genel olarak, bebekte reflü semptomları, gastroözofageal sistemin zayıflığından kaynaklanan, az miktarda sütün ağızdan atılmasıyla ilgilidir. Bununla birlikte, sorun biraz daha karmaşık hale geldiğinde, aşağıdaki semptomları görmek de mümkün olabilir:
- Yiyeceklerin geçişi solunum yollarını tıkadığı için çocuk öksürük gibi solunum problemleri yaşayabilir.
- Boğaz ağrısı olabilir.
- Yemek yedikten sonra bulantı hissi oluşabilir.
- Sık sık kusabilir.
- Karın ağrısı.
- Uyku bozukluğu.
- Spazmlar.
- Kilo kaybı.
- Gaz oluşumu.
- Kulak enfeksiyonu.
- Asitlik.
Reflü tedavisi
Reflüyü tedavi etmenin en önemli yolu bebeğin tam olarak ihtiyacı olan kadar yediğinden emin olmaktır. Ayrıca yemekten sonra çok iyi gaz çıkarması önerilir. Kolik atağı ile ilgili problemler çok sık olduğunda, mide suları sistemin duvarlarını etkileyebilir ve bunun için esas olarak antiasitler önerilir.
Bebeğe herhangi bir ilaç uygulamadan önce çocuk doktoruna danışmanız her zaman tavsiye edilir, bu antiasitlere ek olarak bir mide proton pompa inhibitörü veya bir Antihistaminik edinerek olabilir. Reflüyü iyileştirmeye yönelik diğer seçenekler ise farmakolojik olmayan kendinizin de dikkat ederek uygulayabileceği aşağıdaki uygulamalar olabilir:
- Bebeğinize dik bir pozisyonda mama vermeye çalışın, başının midesinden daha yüksekte olmasını sağlayın,
- Küçük porsiyonlar halinde ve daha sık besleyin,
- Kendi hızında yemek yemesine izin verin, ancak çok acele ettiğini düşünüyorsanız, onu rahat bırakın,
- Bebeğiniz yavaş besleniyorsa, sabırlı olun ve yemek sırasında ağzından hava çıkarmasına imkan tanıyın,
- Bebeğinizi yemeksiz saatlerce aç bırakmayın,
- Yakın zamanda yemek yedirmemiş olsanız bile gazını düzenli olarak çıkarmayı alışkanlık edinin,
- Bebeğiniz emzirirken ağlıyorsa, bu durumda onu beslemeye devam etmeniz tavsiye edilmez.
- Bir şişede bebek maması veya anne sütü varsa, biraz tahıl eklemeyi deneyebiliriz, böylece yiyecek biraz daha kıvamlı ve çok sıvı olmamış olur.
- Yatmadan önce biraz eğimli uyuyabilmesi için başının altına bir kırlent veya yastık koyun.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Rybak A, Pesce M, Thapar N, Borrelli O. Gastro-Esophageal Reflux in Children. Int J Mol Sci. 2017 Aug 1;18(8):1671.
- Ferguson TD. Gastroesophageal Reflux: Regurgitation in the Infant Population. Crit Care Nurs Clin North Am. 2018 Mar;30(1):167-177