Bebeğinizle Birlikte Uyumak İçin 5 Yöntem

Bilinenin aksine, gece bebeğinizle birlikte uyumak için birden fazla alternatif bulunuyor. Bebeğinizle birlikte uyumak için onunla yatağınızda uyumak zorunda değilsiniz. Bir beşik, çocuk yatağı veya yere koyabileceğiniz bir şilte bebeğinizle birlikte uyumanın alternatif yolları olabilir. Hangisini seçerseniz seçin, bebeğiniz de siz de bundan çok keyif alacaksınız. 
Bebeğinizle Birlikte Uyumak İçin 5 Yöntem

Son Güncelleme: 01 Mart, 2020

Pek çok kişinin düşündüğünün aksine, bebeğinizle birlikte uyumak için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Unutmayın ki, yatağınızda bebeğinizle birlikte uyumak tek geçerli yöntem değil.

Bebeğinizle birlikte uyumak, uyurken her ikinizin de aynı yatağı paylaşması anlamına gelir. Bu davranışın ne kadar doğru ve sağlıklı olduğu çok uzun yıllardır üzerine tartışılan bir konudur.

Birlikte uyumayı faydalı bulanların en büyük gerekçesi, bu aktivitenin aile bağlarını güçlendiriyor olmasıdır. Birlikte uyumaya karşı olanlar ise bu aktiviteyi ebeveynlerin cinsel hayatını olumsuz yönde etkilediği düşüncesiyle tercih etmezler.

İyi haber şu ki, aile yatağı çocuklu aileler için pek çok farklı alternatifler sunmaktadır. Bebeğinizle birlikte uyumanın farklı yöntemlerini keşfettikten sonra karar vermeniz çok daha kolay olacak.

Geleneksel yöntem: yatağınızda bebeğinizle birlikte uyumak

Bebeğiyle birlikte uyumak isteyen ebeveynlerin başvurduğu en klasik yöntem, tüm ailenin ebeveynlerin yatağında uyumasıdır. Fakat bu durum bir takım problemleri de beraberinde getirir. Öncelikle, güvenlik sebeplerinden ötürü bebek her zaman anne ve babasının arasında uyumalıdır.

Bu şekilde uyumayı tercih eden pek çok ebeveyn bulunmaktadır. Her iki taraf da bu konu hakkında hemfikir olduğu sürece hiçbir sorun olmaz. Ancak, çiftler yataklarını paylaştıklarında kendi özel hayatlarından da fedakarlık ettikleri için kimileri tarafından da pek iyi bir fikir olarak karşılanmayabilir.

Öte yandan, samimiyet ve aile bağları açısından göz önünde bulundurulduğunda, bu uyuma biçimi en amaca hizmet edenidir. Fakat, ailecek birlikte uyumak için başka yöntemler de bulunmaktadır.

ailecek uyumak

Ebeveynlerin yatağının yanına bir beşik

Bebeğinizle birlikte aynı yatakta uyumadan yan yana uyumak da birlikte uyumak olarak kabul edilebilir. Bu yöntemin sunduğu bir takım rahatlıklar bulunmaktadır.

Çocuğunuz, aynı yatakta olduğu kadar yakınınızda olmasa da yine de birlikte uyumayı tecrübe edebilirsiniz. Onun bir şeye ihtiyacı olduğunda veya beslemeniz gerektiğinde, yalnızca bir kol boyu uzağınızda olacak.

Beşiklerin yerden yüksekliği genellikle fazla değildir. Bu sebeple, çocuğunuzun gece olası bir kaza geçirme riski de azdır. Aynı yatakta uyuma durumuna kıyasla, yatarken fark etmeden bebeğinizin vücuduna hasar verme ihtimali de ortadan kalkar.

Fakat yine de son derece dikkatli olmanızda fayda var. Beşiği yatağa çok yakın konumlandırmak yastık ve yorganların bebeğin üzerine düşmesiyle sonuçlanabilir. Bebeklerin kasları ve refleksleri yeteri kadar gelişmiş olmadıkları için de kendilerini kurtaramazlar ve nefes almada zorluk yaşayabilirler.

Bu yöntemin, yalnızca bebeğin doğduktan sonraki ilk birkaç ayı boyunca uygulanabilir olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bebeğiniz büyüdükçe ve daha aktif bir hayata doğru adım attıkça, beşikten düşme ihtimaline karşı beşiğin etrafını yastıklarla ve koruyucu örtülerle kuşatmanız bebeğinizin daha güvende olmasını sağlayacaktır.

“Birlikte uyumayı faydalı bulanların en büyük gerekçesi, bu aktivitenin aile bağlarını güçlendiriyor olmasıdır. Birlikte uyumaya karşı olanlar ise bu aktiviteyi ebeveynlerin cinsel hayatını olumsuz yönde etkilediği düşüncesiyle tercih etmezler.”

Bebeğinizle birlikte uyumak için yenilikçi sebepler: çocuk yatakları

Çocuk yataklarının sağladığı en büyük avantaj, bebeğinizin sizle aynı seviyede ve tam yanınızda uyuyabiliyor olmasıdır. Bunun için tek ihtiyacınız olan, kenarındaki parmaklıkları alçaltmanıza veya demonte edebilmenize olanak sağlayan bir çocuk yatağı veya beşiktir. Hatta, ebeveyn yatağına sabitlenmek için özel olarak üretilmiş çocuk yatakları da bulunmaktadır.

Daha detaylı anlatmak gerekirse, bebek yatağını ebeveyn yatağının tam yanına ve arada hiçbir engel olmaksızın sabitleyebilirsiniz. Bu yöntem, eşlerin uyurken bebeği aralarına almalarına gerek olmadan bebekleriyle birlikte uyuyabilmelerini ve aynı zamanda bebeğe kolayca ulaşabilmelerini sağlar.

Aynı zamanda, bu çocuk yatakları sayesinde eğer bebek gece boyunca ağlar veya emzirilmesi gerekirse, ebeveynler yataktan kalkmadan bebekle ilgilenebilirler.

Yere bir şilte atmak

Bu yöntem, bebeklerini güvende tutmak isterken aynı zamanda engelleri kaldırmak isteyen ebeveynler için mükemmel bir seçenektir. Eğer bebeğiniz yerde bir şiltenin üzerinde uyuyorsa, herhangi bir yükseklikten düşme ihtimali de ortadan kalkar. Fakat yine de güvenliğini sağlamak amacıyla, şiltenin etrafını yastıklar ve battaniyelerle kuşatmanızı tavsiye ederiz.

Bu alternatif, 3 yaş ve üzeri çocuklar için oldukça uygundur çünkü bu yaş itibariyle çocuklar kendi hareketlerinin farkındadılar ve bunları kontrol edebilirler. Bu yöntem aynı zamanda çocuğunuzun kendini daha özgür hissetmesine olanak sağlar.

yan yana uyumak

Neden hepimiz yerde yatmıyoruz?

Eğer sıra dışı bir aile tecrübesi yaşamak istiyorsanız, bu yöntem tam da size göre. Tek ihtiyacınız olan bir uyku tulumu veya büyük bir şilte. Tek yapmanız gereken ise tüm ailenin yer hizasında yatması.

Ailecek alışılmışın dışına çıkmak ve bir değişiklik yapmak istiyorsanız arada bir bu yöntemi deneyebilirsiniz. Her gün birlikte uyumak mecburiyetinde değilsiniz. Bu karar tamamen ebeveynlere kalmış.

Gördüğünüz üzere, bebeğiniz ile birlikte uyumanın pek çok farklı yolu vardır. Bebeğinizin yaşına ve kendi tercihlerinize en uygun yöntemi seçebilirsiniz. Her gece bebeğinizden ayrı yatma veya her gece aynı yönteme bağlı kalarak birlikte uyuma mecburiyetiniz bulunmuyor.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.