Bebekle Yüzme: Harika Bir Tecrübe

Bebekle Yüzme: Harika Bir Tecrübe

Son Güncelleme: 04 Mayıs, 2020

Bebekle yüzme aktivitesindeki tek amacımız ufaklıkların yüzmeyi öğrenmesidir. Aslında yüzme, daha ileriki yaşlarda gelişen ve öğrenilen bir aktivitedir. Yani asıl hedef, çocuğun psikomotor becerilerini mükemmel bir biçimde harekete geçirerek geliştirmek ve bu arada anne, baba ve çocuk arasındaki bağların çok daha sıkı bir biçimde kenetlenmesini sağlamaktır.

Bu bağlamda öncelikle bazı kavramları açıklığa kavuşturmak faydalı olacaktır. İnsanların büyük bir bölümü belirli bazı egzersizlerle yüzmeyi mümkün olduğu kadar erken yaşlarda öğrenebileceğimizi düşünür. Böylece 3 yaş ve altı çocuklarda sık bir biçimde görülen boğulma gibi dehşet verici bir durumu önleme şansına sahip oluruz. Ancak bu konuda çeşitli araştırmalar yapan uzmanlar, 4 yaşından önce çocukların yüzme eylemini mükemmel bir biçimde yapmaları için gerekli koşulların oluşmadığının altını çizmektedirler.

Ancak bu bilgilerden dolayı kesinlikle hayal kırıklığına kapılmamalı ve yapabileceğimiz şeyleri hiç de küçümsememeliyiz. Bu nedenle, bebeklerin su ile temaslarını ne kadar erken sağlarsak onlar için o kadar iyi olacağını söylemeliyiz. Bebekle suya girip yüzerek aslında onun gelişimine çok önemli katkılar sağlayabiliriz. Psikomotor gelişimlerinin hızlanması, daha güvenli bir şekilde yaşamaları ve ayrıca onunla geçireceğiniz harika dakikalar bu katkılar arasında öne çıkanlardır.

Bebekle Yüzme: Dikkate Almamız Gereken 5 Konu

Eğer yaşadığınız yerde çocuklarla birlikte yapılan aktivitelerin bulunduğu ya da bu tür imkanlar sunan bir yüzme havuzu varsa, siz de bebeğinizle bu tür bir yere gitmeyi deneyin. Eğer yüzmeyi seviyorsanız, günlük rutinlerinizden bir miktar uzaklaşma ihtiyacı duyuyorsanız ve çocuğunuz için yeni ve bir o kadar da eşsiz bir öğrenme fırsatı yaratmak istiyorsanız hiç tereddüt etmeyin. Bebekle yüzme, hiçbir zaman pişman olmayacağınız harika bir tecrübe olacaktır.

Bebekle yüzme konusunda şu 5 detayı dikkate almanız, kararlarınızı verirken size yardımcı olacaktır.

Anne ve bebeği havuzda

1. Bebekle Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

  • Bebeğin rahatlamasını ve daha güvenli bir biçimde yaşamasını sağlar.
  • Suyun üzerinde kalma, dönme, su üstünde ve altında ilerlemek için bacakları ve kolları hareket ettirme gibi basit hareketleri yaparak çocuğun motor koordinasyonunun gelişimine katkıda bulunur.
  • Bu tür egzersizlerin tamamı çocuğun kendine olan güvenini artırır, beynin psikomotor ile ilgili bölümlerinin çalışmasına yardımcı olur.
  • Bunlara ek olarak bebeğin kalp ve ciğer direnci artar. Aslında bu çok önemli bir konudur. Çünkü bu sayede gelecekte yaşayabileceği astım gibi sağlık problemlerinin önüne geçebilir.
  • Benzer şekilde eğer bebekle yüzme aktiviteleri daha sonraki dönemde, yani 3 – 4 yaş aralığında düzenli yüzme egzersizlerine dönüşürse, bu süreci daha güvenli ve kaza riski en aza inmiş bir biçimde geçirme şansı yakalar.
  • Eğer bebekle yüzme aktivitesi iki yıl süresince yapılırsa, daha interaktif, daha gözlem gücü yüksek ve daha yaratıcı bir çocuk yetiştirme şansını yakalarız.
  • Elbette bu aktivitenin ilişkisel boyutunu da gözden kaçırmamak gerekir. Diğer bebekler ve yetişkinlerle etkileşim içinde olan bir bebek bu konuda da kendisini daha rahat hisseder ve olumlu yönde gelişir.

2. Bebekle Yüzme Aktivitelerine Ne Zaman Başlayabilirim?

Çocuk doktorları, bu aktivite için bebeğin 4 – 5 aylık olmasını beklemek gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunmaktadırlar. Bu döneme gelene kadar bebekle yüzme çok uygun olmayabilir. Çünkü bebeğin bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişip güçlenmemiş olacaktır.

Bu bağlamda, çeşitli enfeksiyonlardan kulak iltihabına kadar pek çok riskle karşı karşıya kalabileceğimizin altını çizmek gerekir. Ancak bunun yanında her çocuğun birbirinden farklı olduğunu da akılda tutmak faydalı olacaktır. Kimi bebekler henüz 3 aylık olduklarında bu tür aktivitelere hazır olurken, diğer daha küçük doğan bazı bebekler için örnek olarak 6 aya kadar beklemek gerekebilir.

Eğer bu konuda aklınızda herhangi bir soru işareti oluşmuşsa doktorunuzun görüşünü almanızı tavsiye ediyoruz.

3. Ne Tür Bir Havuz Tercih Etmeliyim?

Bu konuda özellikle dikkat etmemiz gereken çok önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Bebekle yüzme aktivitesini, yakınımızda bulunan bir spor salonu, belediye havuzu ya da site havuzu gibi yerlerde tek başımıza yapmamalıyız.

  • Bebekle yüzme aktivitelerinin yapıldığı ve size her konuda yol gösterebilecek konunun uzmanlarının bulunduğu havuzları kullanın.
  • Havuzlar kapalı ve ısıtmalı olmalıdır. Su sıcaklığının hiçbir zaman 32 derecenin altına düşmemesi önemlidir.
Suyun altında yüzen bir bebek

4. Gün İçinde Hangi Saatlerde Bebekle Yüzme Derslerine Katılmalıyım?

Bebekle yüzme konusunda bir diğer önemli detay da zaman planlamasıdır. Bu yüzme derslerinin bebeğin günlük rutinlerini bozmamasına özen göstermek gerekir. Yani bebeğin uyku saatlerinin ya da beslenme saatlerinin değişmemesi ya da bölünmemesi önemlidir.

Bebekle yüzme seansları genel olarak yaklaşık 35 dakika sürer. Bu pek uzun bir süre gibi gelmese de, havuza gidip gelme, bebeğin üstünü değiştirme gibi zaman gerektiren detayları da dikkate almak gerekir. O nedenle bu aktivite için ayırdığımız toplam zamanı iyi bir biçimde yönetmek önemli bir ihtiyaçtır.

Bununla birlikte aklımızda tutmamız gereken diğer önemli bir konu daha bulunmaktadır. Eğer bebeğimiz uyku problemi çekiyor ve sık sık uykusundan uyanıyorsa, bebekle yüzme aktivitesi bu sorunun giderilmesi için ideal bir çözüm yöntemi olabilir.

5. Bebekle Yüzme Derslerine Katılmak İçin Ne Yapmam Gerekir?

En geçerli tavsiyemiz, bu tür dersleri veren spor merkezleri ile temasa geçerek gerekli bilgileri almak olacaktır. Yüzme konusunda tüm annelerin en çok sorduğu soruların başında bebek bezi gelir. Peki bu yüzme derslerinde ufaklıklar ne tür bez kullanmalıdır?

Babasıyla havuzda yüzen bir bebek
  • Tekrar kullanılabilen yüzme bezleri bulunmaktadır. Bu tür ürünler, yüzme için özel olarak tasarlanmış ve son derece kullanışlıdır.
  • Yüzme derslerinde bebek için kapüşonlu bir havlu bulundurmayı ihmal etmeyin. Çünkü bebekler sudan çıktıkları anda sıcaklık değişimini hemen hissedeceklerdir.
  • Anne ve babaların büyük bir bölümü yüzme derslerine bebeğin evde banyoda oynadığı oyuncaklardan bazılarını götürmeyi tercih ederler. Bu sayede, alışkın oldukları bu oyuncaklarla birlikte yeni bulundukları ortama daha çabuk adapte olabilirler.
  • Eğer bebek katı gıdalarla beslenmeye başladıysa yanınıza bu tür yiyecekler almayı da unutmayın.

Bebekle yüzmek bir harika!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.