Bebekler Neden Aniden Ağlayarak Uyanır?

Bebeklerin çok fazla duygusu ve hissi vardır. Bazen, anksiyete ve tedirginlik, bebeklerin aniden ağlayarak uyanmasına neden olur. Bu yazımızda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Bebekler Neden Aniden Ağlayarak Uyanır?

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2019

Pek çok anne baba insomniadan muzdariptir çünkü bebekleri geceleri aniden ağlayarak uyanır. Bu durum genellikle geceleri ortaya çıkar çünkü bebekler kendilerini rahatsız hissederler. Ağlamak, mutlu olmadıklarını anlatmanın en iyi yoludur.

Bununla birlikte, bazen bebekler sırf istedikleri için de ağlayabilirler. Bu şekilde enerjilerinden kurtulmaya ihtiyaçları vardır çünkü bu enerjinin hepsi büyümek ve gelişmek için harcanmamaktadır.

Bazen de, bebekler bazı istekleri için ilgi çekmek istediklerinden ağlayarak uyanırlar. Öte yandan, istedikleri şeyleri de ağlayarak ifade etmeye çalışırlar.

Bebeklerin geceleri ağlayarak uyanmasının sebepleri

Bebeklerin ağlayarak uyanmasının pek çok farklı sebebi vardır. Bunlardan en yaygın olanları aşağıdaki gibidir:

Acıkmış olmaları

Genellikle, bebekler acıktıklarını ifade etmek için ağlarlar. Bu nedenle, iki veya üç saat aralıklarla ağlamalarının sebepleri acıkmaları olabilir.

Bulundukları yerde rahatsız hissetmeleri

Bebekler kendilerini rahatsız hissettiklerinde aniden uykudan uyanabilirler. Üşüme, susama, böcek ısırması gibi sebepler bebekleri rahatsız edebilir. Bunu önlemek için, bebeğin uyuduğu ortam konusunda dikkatli olmalısınız.

Örneğin, sineklerin bebeği sokmayacağından emin olun. Bunun yanı sıra, bebeğin uyuduğu odada rahatsız edici ve keskin bir koku olmamasına ve odanın iyi havalanmasına dikkat edin. Bunlar sadece bebeğinizi uyandırmakla kalmaz, bebeğin hastalanmasına da neden olur.

Kötü uyku pozisyonu

Bebeğinizin yatakta iyi bir pozisyonda yattığından emin olun. Kendisini huzursuz hisseden bebek, aniden pozisyonu değiştirebilir ve nasıl hareket ettiğine bağlı olarak kaslarına kramp girebilir.

bebeğin ağlayarak uyanması

Kusma

Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeklerin kusması normaldir. Eğer bebek uyurken kusarsa, bu durum boğulmaya neden olabilir. Bunun sonucunda da bebek birden ağlayarak uyanır çünkü kendisini rahatsız hisseder.

Buna ek olarak, eğer bebeğinizi yeni emzirdiyseniz, bebeğin biraz yüksek pozisyonda uyuduğundan emin olun. Böylece yatağa kusma ihtimalini azaltacaksınız.

Bebekleri ağlatan diğer sebepler

Deri döküntülerinin görünümü

Çok kolay tahriş olabilen bebek cildi, fazla neme maruz kaldığında etkilenebilir. Eğer bebeğinizin cildinde tahriş oluyorsa, odanın iyice havalandırılmasını sağlamalısınız. Ayrıca bebeğinize sürekli temiz kıyafetler giydirmelisiniz.

Uygun olmayan kıyafetler

Bebeklerin ağlayarak uyanmasının en yaygın sebeplerinden bir tanesi, onları rahatsız eden kıyafetler giymiş olmalarıdır. Bebekler çok çabuk büyüdükleri için, kıyafetler hemen darlaşabilmektedir. Anneler bebeğin kilosunda ve boyunda büyük bir değişme olmadığını düşünse de, dar kıyafetler kan akışını zorlaştırarak bebeği rahatsız eder.

Hastalıklar

Bebeklerin ağlayarak uyanmasının bir diğer sebebi de hastalıklar olabilir. Eğer bebek sık sık ağlayarak uyanıyorsa ve sebebini anlayamıyorsanız, hemen bir doktora gidin. Çocuk doktorunuz uyku problemlerinin sebebinin bir hastalık olup olmadığını anlamak için bazı testler yapacaktır.

Kabus

Bebeklerin kötü bir rüya gördükleri için aniden uyanmaları da olasıdır. Pek çok bebek gördüğü kabustan korktuğu için ağlar.

bebeğin uyuma pozisyonu

Özetlemek gerekirse

Her bebek, duygularını aynı şekilde ifade etmez. Bu nedenle, anne babalar bebeklerinin ağlayarak veya başka bir şekilde verdiği mesajları anlamayı öğrenmelidir. Bununla birlikte, bebeği şımartmamak da önemlidir çünkü bazı durumlarda bebekler bir şeye ihtiyaçları olduğundan değil, bir şeyler istediklerinden ağlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


    • Boyden SD, Pott M, Starks PT. An evolutionary perspective on night terrors. Evol Med Public Health. 2018 Apr 14;2018(1):100-105.
    • de Carvalho M, Robertson S, Merkatz R, Klaus M. Milk intake and frequency of feeding in breast fed infants. Early Hum Dev. 1982 Nov;7(2):155-63.
    • de Weerth C, Fuentes S, de Vos WM. Crying in infants: on the possible role of intestinal microbiota in the development of colic. Gut Microbes. 2013 Sep-Oct;4(5):416-21.
    • Gatrad AR, Sheikh A. Persistent crying in babies. BMJ. 2004 Feb 7;328(7435):330.
    • Indrio F, Riezzo G, Raimondi F, Cavallo L, Francavilla R. Regurgitation in healthy and non healthy infants. Ital J Pediatr. 2009 Dec 9;35(1):39.
    • Möller EL, de Vente W, Rodenburg R. Infant crying and the calming response: Parental versus mechanical soothing using swaddling, sound, and movement. PLoS One. 2019 Apr 24;14(4):e0214548.
    • Phillips KE, Norris LA, Kendall PC. Separation Anxiety Symptom Profiles and Parental Accommodation Across Pediatric Anxiety Disorders. Child Psychiatry Hum Dev. 2020 Jun;51(3):377-389.
    • St James-Roberts I, Peachey E. Distinguishing infant prolonged crying from sleep-waking problems. Arch Dis Child. 2011 Apr;96(4):340-4.
    • WESSEL MA, COBB JC, JACKSON EB, HARRIS GS Jr, DETWILER AC. Paroxysmal fussing in infancy, sometimes called colic. Pediatrics. 1954 Nov;14(5):421-35.
    • Zeifman DM, St James-Roberts I. Parenting the Crying Infant. Curr Opin Psychol. 2017 Jun;15:149-154.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.