Bebekler Neden Uykudayken Ağlarlar?

Bebeğiniz mışıl mışıl uyuyorken birdenbire şiddetli bir şekilde ağlamaya başlayabilir. Bu gibi durumlarda paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu zaman içinde kendiliğinden düzelecek olan bir uyku bozukluğudur.
Bebekler Neden Uykudayken Ağlarlar?

Son Güncelleme: 08 Mart, 2019

Birçok anne bebeğinin neden uykudayken birdenbire ağlamaya başladığını sorgular. Bebeğimizin dinlenmesi onun ruh halini ve davranışlarını etkilediğinden ötürü genellikle bizi endişelendiren bir durumdur.

Ayrıca, her anne bilir ki bebeğinin yeterince uyumasının kendi sağlığı ve ve ruh hali üzerine de büyük etkisi vardır.

İlk olarak, bebeklerin ağlayıp sızlanarak iletişim kurduklarını aklınızda bulundurmanız gerekir. Bu yüzden, ağlamak bebeklerin ilgiye veya bir şeye ihtiyaç duyduklarını haber verebilmek için kullandıkları bir araçtır.

Gecenin bir vakti bebeğinizin ağladığını duyarak uyanıp size ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz olmuştur. Fakat yanına gittiğinizde aslında öyle olmadığını, bebeğinizin mışıl mışıl uyuduğunu görmüşsünüzdür.

Bu durum düşündüğünüzden de sıkça rastlanan bir durumdur. Annelerin birçoğu da nasıl tepki vermeleri gerektiğini tam olarak kestiremez.

Bebekler neden uykudayken ağlarlar?

Doğduktan sonra ilk yıllarda bebeklerin geceleri sık sık uyanmaları oldukça normaldir. Bebeklerin uyku düzeni yetişkinlerinkinden farklıdır.

Çoğu zaman, bebekler yorgun olsalar bile derin bir uykuya dalmaları oldukça zordur. İşte bu yüzden uykularında ağlamaları oldukça normaldir. Kimisi tekrar uykuya dalmaya çalışsa da pek başarılı olamaz. Neden mi? Çünkü size ihtiyaç duyarlar.

Kabuslar ise bebeklerin uykularında ağlamalarının başka bir sebebidir. Tıpkı yetişkinler gibi bebekler de rüya görürler. Bu rüyaların birçoğu yaşadıkları ile alakalıdır.

Bebeklerde uyku düzeni bozukluğu

uyuyan bebek

Bebekler gelişim süreçlerinin bir parçası olarak birçok uyku evresinden geçerler. Gece uykudan uyanmak da bu sürecin bir parçasıdır.

Bazen bu uyanma evreleri kısa sürelidir ve sadece ufak bir sızlanma görülür.

Fakat, bazı uyanma evreleri daha endişe verici ve uzun süreli olabilir. Gece terörü olarak değerlendirilen bu evrelerin çocuklar üzerinde güçlü bir etkisi vardır.

Her iki durumda da sonuç aynıdır. Anne bebeğini kontrol etmeye gittiğinde onu uykusunda ağlarken bulur. Bu uyku bozukluğu bebekler non-rem uykusu denilen en derin uyku evresindeyken görülür.

Non-rem uykusundayken bebekler uykunun en derin evresinde olduklarından ötürü kendilerini tamamen uyandıramazlar. Bu yüzden başlarına ne geldiğinden bihaberdirler.

Bebekler uykudayken ağladıklarında telaşlı, şaşkın ve korkmuş hissedebilirler. Aynı zamanda dışarıdan gelen uyarıcılara da tepki veremezler.

Bu kabuslar kısa sürelilerdir. Birkaç dakika içinde son bulurlar ve bu sürenin sonunda bebekler mışıl mışıl uyumaya devam edebilirler.

Öte yandan, bazı bebekler şaşkın bir şekilde uykudan uyanıp yatakta gözleri açık bir şekilde oturabilirler.  Uyku sersemliği olarak bilinen bu durum 5 ile 15 dakika arası sürmektedir. Bu evredeki bir bebeği sakinleştirmeye çalışmak durumu daha da kötüleştirir ve süresini uzatır.

Hala uyuyan bir bebek nasıl sakinleştirilmeli?

Eğer bebeğiniz gözleri kapalı bir şekilde ağlıyorsa yapmanız gereken sabırlı olmak, beklemek ve gözlemlemektir.

Bebeklerin uyurken ağlamaları veya bir takım sesler çıkarmaları her zaman uyanmak istedikleri anlamına gelmez. Gözlerinin hala kapalı olması uykuda olduklarının bir işaretidir.

Bebekler uykudayken ağladıklarında ebeveynlerin bebeklerinin çıkardığı sesi dikkatli bir şekilde dinlemeleri çok önemlidir. Bu sesten yola çıkarak bebeğin neye ihtiyaç duyduğu belirlenebilir. Ağlama sebebi açlık, üşüme veya başka bir ihtiyaçtan kaynaklanabilir.

Durum böyle olduğunda bebekler kolayca uyumaya devam edemezler. Daha iyi hissetmeleri için onların yanında olmamız gerekir.

“Bebekler uykudayken ağladıklarında telaşlı, şaşkın ve korkmuş hissedebilirler. Aynı zamanda dışarıdan gelen uyarıcılara da tepki veremezler.”

Bu nöbetler sabahın ilk saatlerinde görülürse ebeveynler uyuyan bebeklerini uyandırmamak için sessiz ve sakin kalmaya çalışmalılar.

Yalnızca loş bir ışık yardımıyla bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışın ve parlak ışıktan kaçının. Aksi taktirde bebeğiniz uyanma vakti olduğunu düşünüp tamamen uyanabilir.

Son olarak, unutmayın ki bebeklerin uyurken ses çıkarmaları çok normaldir. Aynı şekilde, bebekler ağladıklarında veya mızmızlandıklarında ebeveynler uyanık olup olmadıklarını kontrol etmeliler.

Anneler için tavsiyeler

uyurken ağlayan bebek

Annelere verebileceğimiz en önemli ve bir numaralı tavsiye bebeği bu nöbetler esnasında kesinlikle uyandırmaya çalışmamalarıdır. Aksine, bebeğinize yakın ve olabildiğiniz kadar sessiz bir şekilde onun sakinleşmesini bekleyin.

Sonuç olarak, bu nöbetler aniden ve dışarıdan gelen bir uyarıcının sonucu olarak gelişebilirler.

Örneğin, bu nöbetler bir sesten veya bebeğin yatak pozisyonunun değişiminden kaynaklı olabilirler. Bu sebeple, uyku saatleri boyunca herhangi bir değişim yapmaktan veya ses çıkarmaktan kaçının.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.