Bebekler Hakkında Bilmediğiniz 10 Harika Gerçek
Hepimiz bebeklerin harika olduğunu ve sadece onlara bakarak saatler harcayabileceğinizi biliyoruz. Ama… bebekler hakkında henüz bilmediğiniz bu 10 harika gerçekle sizi şaşırtacağız.
Bebek sahibi olmak büyülü bir deneyimdir. Her gün nasıl büyüdüklerini ve yeni beceriler kazandıklarını görmek dikkat çekicidir.
Küçüklerimiz hakkında her şeyi bildiğimizi düşünmemize rağmen, henüz farkında olamayabileceğiniz bazı garip gerçekler var ve bu da bebeğinizin büyülü gelişimine daha fazla inanmanızı sağlayacak.
- Yeni doğmuş bir bebeğin süt vermesinin mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Nadir olabilir, ancak bunun nedeni bebeğin rahimde maruz kaldığı hormonlardır.
- Bebeklerin yetişkinlere oranla neredeyse 70 fazla kemikle doğduğunu biliyor muydunuz? Bu kemikler büyüdükçe birbirlerine kaynayacaktır.
Kuşkusuz bebeklerle ilgili harika gerçekler sonsuzdur. Burada size en çarpıcı olanlardan bazılarını anlatmak istiyoruz.
Bebekler Hakkında 10 Harika Gerçek
- Doğdukları andan itibaren nefeslerini tutma yeteneğine sahiptirler. Bu, yeme zamanı geldiğinde, aynı zamanda hem emmeye hem de yutmaya izin verdiğinden yararlı olur.
- İlerleyen aylarda gelişecek olan sınırlı görme kapasitesi ile doğarlar. Görebildikleri ilk mesafe annelerinin göğsü ve yüzü arasındadır. 6 aylıkken mükemmel bir görüş yeteneği geliştirirler.
- Annelerinin sesini babalarından daha erken tanırlar. Babanın sesini tanıyana kadar yaklaşık 15 gün geçer.
- Bebekler kasıtlı olarak gülümseyen tek canlılardır. Gülümseme, başlangıçta, ebeveynleriyle iletişim kurmak için ilk etkileşimi oluşturduğundan, onların dikkatini çekmelerine neden olan bir hayatta kalma mekanizması olarak kullanılır. Bu sosyal gülümseme olarak adlandırılır.
- Yenidoğanlarda en gelişmiş duyu, kokudur. Aslında, annelerini koku duyularından tanırlar.
- Gözyaşı olmadan ağlarlar. Bu, hiç gözyaşları olmadığı anlamına gelmez, ancak gözyaşlarını gözlerini nemlendirmek için kullanırlar. Genelde, yaklaşık 2-4 ayda, çığlıklarına gözyaşları da eşlik eder.
- Seboreik Dermatit. Bunlar genellikle bebeğin kafasında görünen ve aynı zamanda beşik kapağı olarak da adlandırılan küçük sarı-kahverengi lekelerdir. Bu normaldir ve yavaş yavaş yok olurlar. Yağ bezlerinin enflamasyonu buna neden olur.
- Kucaklaşmanın önemi. Şımartılmayı severler ve gelişimleri için de harikadır. Doğrudan büyümeyle ilgili olan hormonların üretimini teşvik eder.
- Dizkapakları olmadan doğarlar. Dizkapağı diz ekleminin merkezi kemiğidir. Bunun yerine, uyluk kemiğini koruyan bir kıkırdak vardır. Bu kıkırdak yaşamın ilk 6 ayında kemiğe dönüşür.
- Tuzu ayırt edemezler. Tatları tatmak için geniş bir kapasiteye sahip olarak doğsalar da, tuzlu yiyecekleri tatma yeteneği yaklaşık 4 aya kadar gelişmiyor.
Biraz daha harika gerçek…
Bebeklerle ilgili çok daha fazla harika gerçek var. Mayıs ayında doğan bebeklerin doğumda ortalama 200 gram daha fazla ağırlığa sahip olduğunu belirten istatistiksel veriler var; ya da her yeni doğan bebek 9 milyon insanla doğum gününü paylaşıyor.
Ayrıca bebeklerin yatarken başlarını sağa daha fazla döndürdüğünü gösteren çalışmalar da vardır.
Her bebeğin özel ve eşsiz bir varlık olduğunu bilmek önemlidir. Bu bilgiler size yol göstermesi içindir, bu nedenle bebeğinizin bir yetenek geliştirmek için az ya da çok zaman harcadığını veya burada okuduğunuz her şeyi takip etmediğini görürseniz, bunalmayın.
Bebeğinizin davranışlarından bazılarının özel bir dikkat gerektirdiğini görürseniz, buna dair fikir almak için çocuk doktorunuzu ziyaret etmekten çekinmeyin. Bir uzmanın yorumu sakin olmanıza ve tüm bu yeni gerçeklerin tadını çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Kuşkusuz, harika gerçekler bir bebeğin dünyasını doldurur ve belki de hepsinin içinde en büyük harika, iki bebeğin birbiriyle aynı olmamasıdır.
Kesin olan, bebeğinizin sadece kısa bir süre için küçük olacağıdır, bu yüzden onlara özellikle dikkatinizi verin; buna değecek. Siz ne olduğunu bile anlayamadan bebeğiniz büyümüş olacak.