Emzirmeden Önce Bebekler Ne Kadar Uyumalı?

Bebek doğduktan sonraki ilk birkaç ay, emzirme süreleri arasında geçen zaman çok kısadır. Bebekler, emzirme süreleri arasında geçen zamanda biraz uyumalıdır.
Emzirmeden Önce Bebekler Ne Kadar Uyumalı?

Son Güncelleme: 02 Ağustos, 2019

Kişinin tüm hayatının %2’sini kaplayan ilk 18 ay bebeklik çağı olarak adlandırılır. Bu hayati süreçte, bebekler emzirmeden önce uyumalıdır çünkü bu onların gelişimi için çok gereklidir.

Bebekler emzirme süreleri arasında uyumalı mıdır?

Yeni anne baba olan çiftlerin, ilk birkaç hafta bebeğin beslenmesini kontrol etmesi gerekir çünkü bu süreçte bebekler kilo vermeye yatkındır.

Bazı yeni doğan bebekler o kadar güçsüzleşebilir ki, yeterli bir şekilde ememez. Bu da kan şekerinin düşmesine yol açarak, bebeğin daha da güçsüz olmasına neden olur.

Doğduktan sonraki birkaç gün boyunca, bebeklerin çok uzun süre uyuması normaldir. Bu, kısa zamanda çok fazla uyarıcıyla karşılaşmaktan kaynaklanan stres yüzündendir.

Bu durumda, anne babalar bebeğin yeterli miktarda emmesi için onu uyandırmak zorunda kalabilirler. Bebek sadece emerken uyanık kalabilir. Eğer emzirirken bebeğiniz uyuyakalırsa, emzirmeye devam edin.

Eğer bebek yeteri kadar beslenmezse, uykusu bölünür ve rahatsız olur. Bu nedenle saat kaç olursa olsun bebekleri emzirmek çok önemlidir. Bebeğin emmesi gereken süreye dair bir sınırlama yoktur. Uzmanlara göre, bebekler ihtiyaçları olduğunda emzirilmelidir.

Ebeveynler, her emzirmeden sonra bebeğin doyduğundan emin olmalıdır. İlk üç dört hafta boyunca, anneler bebeklerini en az üç saatte bir emzirmelidir. İkiz veya üçüz doğumlarda, bu süre beş altı haftaya kadar çıkabilir.

Doğumdan sonraki ilk haftalar

Bebekler hayatta kalmalarına yardımcı olacak çeşitli reflekslerle doğsalar da, bir yetişkinin gözetiminde olmaları önemlidir.  Bu nedenle, bebek her ağladığında ebeveynin ona bakması önemlidir. A ğlamak, uykunun bittiğinin ve bebeğin acıktığının bir göstergesi olabilir.

Çocuğun uyuması gereken ve emmesi gereken zamana saygı duymak, onun gelişimi açısından önemlidir. İkisi arasındaki dengeyi kurmak gerekir. Bebeğin uyku düzenini bozmak, onun gelişimini etkileyebilir. Ayrıca, bebeğin aşırı heyecanlanmasına neden olabilir.

yeni doğan bebek

Doğumdan sonraki üç gün, bebekler aç olmasa da uyanık zaman geçirebilir. Çocuk doktorları, bebeğin uyuduğu zamanlarda anne babaların dinlenmesi gerektiğini söylemektir. Ayrıca, ebeveyn evdeki gürültü konusunda çok fazla endişeli olmamalıdır.

Aksine, bebeklerin arka planda biraz gürültü varken uyumaya alışması daha sağlıklıdır. Bebeklerin gece ve gündüz arasında ayrım yapamadığını unutmamak gerekir.

Bu nedenle, bebeklerin geceleri daha uzun süre uyumasını sağlamak anne babaların görevidir. Aşağıda bunun için bazı tavsiyeler bulabilirsiniz:

  • Odada loş bir ışık olsun.
  • Çok yüksek sesle konuşmayın.
  • Emzirirken ve bezini değiştirirken bebeği yatırın.
bebek emzirme pozisyonu

Uyku ve emzirme vakitleri için bir program çıkarmak önemlidir. Böylece çocuğunuzun uykusunun düzensiz olmasını önlemiş olursunuz.

Gece derin uyumak normal değildir

İstatistiklere göre, 6 aylık olan bin bebekten sadece bir tanesi geceleri deliksiz uyumaktadır. Yeni doğan bebekler, üç aydan önce uyku düzeni oluşturamazlar. Pek çok bebek, bunu 1 yaşına gelene kadar yapamaz.

Deliksiz uyku, kan seviyelerinin stabil kaldığı süreye denk gelir. Bu bulgulara göre, bu yaşlardan önce bebeğin bütün gece boyunca uyumasını beklemek gerçekçi ve sağlıklı değildir. Anne babalar, bebeğin uyku ve beslenme alışkanlıklarına saygı göstermelidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • . Brandon DH, Holditch-Davis D, Belyea M. Nursing care and the development of sleeping and waking behaviors in preterm infants. 1999; 22 (3): 217- 229.
  • Gertner S, Greeenbaum CW, Sadeh A, Dolfin Z, Sirota L, Ben-Nun Y. Sleep-wake patterns in preterm infants and 6 month’s home environment: implications for early cognitive development. Early Human Development 2002; 68 (2): 93-102.
  • Tham, Elaine Kh et al. “Infant sleep and its relation with cognition and growth: a narrative review.” Nature and science of sleep vol. 9 135-149. 15 May. 2017, doi:10.2147/NSS.S125992

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.