Bebekte Moro (sıçrama) Refleksi
“Sıçrama refleksi” olarak da bilinen Moro refleksi, insanın ilk reflekslerinden biridir. Çocuk bu şekilde yanıt vermeye başladığında, bu refleks genellikle çok dikkat çeker. Öyle ki, bazen bebekler sert bir harekete maruz kalınca ani şekilde sıçradıklarında korkuyor ve endişeleniyoruz.
Bilmeniz gereken ilk şey: Bunun bir sakıncası yok. Bu sadece 4 veya 5 ayda kaybolan bir otomatizm ya da istemsiz bir reflekstir. Devamında, tüm sorularınızı açıklığa kavuşturmak için bu konuyu daha detaylı açıklayacağız.
Neden bu refleksin adı “Moro Refleksi”?
Moro refleksi, adını 20. yüzyılın başlarında bu refleksi araştıran Avusturyalı çocuk doktoru Ernst Moro’dan almaktadır. Ve bu refleks, çocuk güvenli bir destek noktasına sahip olmadığını algıladığında ya da ani bir pozisyon değişikliği yaşadığında ortaya çıkan içgüdüsel tepki olarak tanımlanmaktadır.
Aynı şekilde, beklenmedik bir sesten dolayı veya sırt üstü düştüklerini fark ettikleri zaman da bu refleksi deneyimleyebilirler. Bu, bebeklerin sinir sisteminin gelişmesinde gerçekten belirleyici rol oynayan bir reflekstir.
Bu refleksin korku veya tehditle yakından ilişkili bir tepki olduğundan da bahsedeceğiz. Moro refleksinin sonradan öğrenilmeyen tek korku olduğu düşünülüyor.
Nasıl, ne zaman ve neden?
Bebek doğduktan sonraki ilk aylarda, sinir sistemi gelişimi devam ettiği için, ağlama veya Moro refleksi gibi bir dizi değişiklikler en yaygın görülen durumlardır. Başka bir deyişle, istemsiz refleksler bize bebeğin gelişiminin normal ilerlediğini gösteriyor.
Doktorlar ve hatta genelde çocuk doktorları bu tip refleksleri inceler ve izlerler. Bebeğin sinir sisteminin düzgün bir şekilde gelişip gelişmediği bu doktorlar tarafından teyit edilir. Bunu yapmak için, bebeğin beynini yanıltma amacıyla bebeği belirli bir yere koyun ve gözlemlemek istediğiniz tepkiyi verdirtin.
Bu, bebekte Moro refleksi olup olmadığının teyit edildiği küçük bir deney. Konsültasyon sırasında, doktor, bebeği yumuşak bir minder üzerine oturtur, başını tutar, bebeğe düşüyormuş hissi verir ancak mindere dokunmamak için bunu elleriyle yapmaya bir süre devam eder.
Bu neden yapılıyor? Çünkü bebeğin kendi ağırlığının kaldırılması ve düştüğüne inandırılması, değerlendirmek istediğiniz otomatik yanıtı veya refleksi ortaya çıkartır. Çocuğun bedeni asla kaldırılmaz, düşme hissini simüle etmek için sadece ağırlık kaldırılır.
Bu düşme hissiyle karşı karşıya kalan bebek sıçramalıdır. Sonrasında, bebeğin kollarını yanlara doğru hareket ettirmesi, başparmaklar bükülmüş bir halde elinin avuçlarını yukarı doğru bükmesi normal tepkidir. Korku ortadan kalktığında ve bebek sakinleştiğinde, dirseklerini bükerek kollarını bedenine çeker.
Bebeklerin beyinlerinin hala gelişmekte olduğunu unutmamalıyız. Bazen sadece rüya görürken bile bu dekompansasyonu hissedebilirler. Bazen, bir hapşırık sonrasında bile Moro etkisiyle tepki verebilirler. Beklenmedik ses veya gıdıklama, hala olgunlaşmamış sinir sistemini değiştirir ve bu da bu şekilde tepki vermelerine neden olur.
Moro refleksi, gelişim için gerekli, ancak bebek için tatsız bir deneyimdir. Bu refleks, bir hayatta kalma içgüdüsüdür.
Bebekte bu refleksi ilk kez görmek ebeveynler için gerçekten çarpıcı olabilir, çünkü bebeklerinin kaskatı kesildiğini ve yüz renginde korkudan dolayı artan kan basıncı nedeniyle daha renklilik veya morluk olduğunu görürler. Ancak, tüm bunlar normal gelişim etkenleriyle uyumludur.
Bu 5 veya 6 saniyelik korkuyu yaşadıktan sonra, bebeklerin gürültülü bir şekilde ağlaması normaldir. Bu noktada, uzatılmış güçlükten kaçınmak için onları rahatlatmak ve sakinleşmelerine yardımcı olmak son derece önemlidir.
Bunun yanısıra, beşikte ve hatta uykusunda bile Moro refleksini deneyimleyen bebeklerin de olduğundan bahsetmekte yarar var. Birden kollarını uzatıyorlar, kaskatı kesiliyorlar ve aniden ağlamaya başlıyorlar.
Bebekte Moro refleksi olduğu nasıl fark edilir?
- Bebeğin gözlerindeki şaşırma ifadesi. Dört açılmış gözler.
- Bebek kollarını avuçlarıyla uzatır ve başparmak bükülür. Birkaç saniye sonra, refleks sonlanır, vücut sakinleşir ve kollar bebeğin göğsüne doğru döner.
- Ani ağlama.
Bebek bu refleksi göstermezse ne olur?
Çocuk doktorunun bu rekleksin olmadığını fark etmesi durumunda, sinir sisteminde bir sorun olduğundan şüphelenilir ve sonuç olarak, yarım felç, felç veya hafif bir köprü kemiği kırığı olup olmadığı incelenir. Eğer 6, 7 ve 8. aylardan sonra da bu devam ederse, nörolojik bir problem olmasından da şüphelenilir.
Bebeğiniz bu refleksi her gösterdiğinde, onu sakinleştirmeye çalışın. Hemen kollarınıza almaktan kaçının. Okşamak, azar azar rahatlatmak ve sakinleştirmek yeterlidir. Korku ve tehlike hissi kaybolana kadar bunu yapmak gerekir. Siz ebeveynlere gelince, sizler de güvende hissetmeli ve sakin kalmalısınız.
Refleksin kötüye gitmesi halinde çocuk doktorunuza danışınız. Ancak, unutmayın: Moro refleksi, yenidoğanın normal gelişimini gösteren başlıca hareketlerden biridir. Yaklaşık 4. ya da 5. aydan sonra kaybolur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Bonito, R. R. (2012). Evaluación neurológica del recién nacido. Dr. Rogelio Rodríguez Bonito, 451. Disponible en este enlace
- Catalán, J. (2003). Examen físico del recién nacido. En: Nazer J, Ramírez R. Neonatología. Santiago de Chile, Chile: Editorial Universitaria, 23-33. https://cursosextensao.usp.br/pluginfile.php/47363/mod_resource/content/1/EXAMEN%20FISICO.pdf
- Medellín, L. N. M. (2002). Actividad refleja. Revista Mexicana de Medicina Física y Rehabilitación, 14(2-4), 61-62.. https://www.medigraphic.com/pdfs/fisica/mf-2002/mf02-2_4h.pdf