Biberonları Sterilize Etmek Neden Önemlidir?

Bebeğin biberonlarını temiz tutmak son derece önemlidir. Biberonları iyi bir şekilde sterilize ettiğinizden emin olmalısınız. Bu yazımızda biberon temizliği ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Biberonları Sterilize Etmek Neden Önemlidir?

Son Güncelleme: 27 Temmuz, 2020

Doğdukları andan itibaren, bebekler sağlıklarını tehlikeye atan mikrop ve bakterilere maruz kalırlar. Bunlar, özellikle ağızlarına götürdükleri şeyler aracılığıyla bulaşır. Bu nedenle, biberonları sterilize etmek çok önemlidir.

Yıllardır, biberon temizliği tartışmaya yol açan bir konudur. Pek çok kişi bebeğin kullandığı her şeyin temizlenmesi gerektiğini düşünürken, bebeğin bağışıklık kazanması gerektiğini söyleyenler de vardır.

Doğruyu söylemek gerekirse, yeni doğan bebeğin bağışıklığı sıfırdır. Bu nedenle ebeveyn bebeğin etrafındaki her şeyi sterilize etmelidir. Böylece, hastalıkları ve enfeksiyonları önleyebilirsiniz.

Biberonları sterilize etmek için tavsiyeler

Biberonları ilk kullanımdan önce sterilize etmek iyi bir fikirdir. Bunun yanı sıra, emzikler ve biberon ucu da sterilize edilmelidir. Hepsi aynı sonuçları veren farklı sterilizasyon teknikleri aşağıdaki gibidir:

  • 80-90 dereceden daha yüksek bir ısıda bulaşık makinasında yıkayın.
  • 12-20 dakika arasında biberonları suda kaynatın.
  • 5-6 dakika elektrikli bir sterilizatörde bekletin.
  • Metal olmayan su dolu bir kabın içerisinde 6 dakika mikrodalgada ısıtın.
  • Sterilize eden bir kimyasal madde solüsyonunda 30 dakika bekletin. Maddeyi tavsiye edilen miktarda kullandığınızdan emin olun.

Biberonların hangi materyalden yapıldığını göz önünde bulundurmak önemlidir. Böylece, biberonları sterilize etmek için ne kadar süre gerektiğini belirleyebilirsiniz. Eğer süreyi uzatırsanız, şişeye zarar verebilirsiniz.

bebek biberonu

Biberonları sterilize etme adımları

Artık biberonları sterilize etmenin farklı yollarını öğrendiğinize göre, aşağıdaki üç temel adımı takip edebilirsiniz:

  • Birinci adım: Dezenfekte etmeden önce, biberon ucunu bol su ve sabunla yıkayın. Bütün yüzeylere ulaşabilmek için, uzun bir fırça kullanın. Ardından, hiçbir kalıntı kalmayana kadar yıkayın.
  • İkinci adım: İyice yıkadıktan sonra, kurumasını bekleyin. Mutfak beziyle kurulamanızı önermiyoruz çünkü bu bezlerde temizlediğiniz biberona bulaşabilecek mikroplar bulunur.
  • Üçüncü adım: Kuruduktan sonra, seçtiğiniz yöntemle sterilize edebilirsiniz. Sterilizasyon öncesi biberonların ıslak olmaması önemlidir.

Bu adımları uyguladıktan sonra, sadece biberonlar için kapaklı bir kap kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece, biberonlar toz olmaz ve uzun süre temiz kalır. Biberonları günde bir kezden fazla sterilize etmemeniz gerektiğini unutmayın.

biberon temizliği

Biberonlar ne zamana kadar sterilize edilmeli?

Biberonları sterilize etmek neden iyidir? Sterilize etmeyi ne zaman bırakmalısınız? Bazılarını memnun etmese de, bu soruların cevabı “gerektiği sürece” olacaktır.

Bebekler katı gıdaya geçene kadar biberonları sterilize etmek en iyisidir. Bazı ebeveynler için bu durum zahmetli olabilir ancak bunun sonucunda bebeklerdeki birçok hastalığı önlemiş olursunuz.

Bebeğiniz biberon kullanımını bıraktıktan sonra, yemek yerken kullandığı malzemeleri temizlemeniz yeterlidir. Ancak bebeğinize özel bir fırça veya sünger olmasına dikkat edin.

Bunlara ek olarak, diş kaşıma bisküvisini ve bebeğinizin diş çıkarırken yaşadığı acıyı hafifletmek için kullandığı her şeyi sık sık temizlemelisiniz. Bu süreçte bebekler ellerine geçen ve gördükleri her şeyi ısırmaya çalışırlar.

Bütün evi sterilize edemeyeceğinizi göz önünde bulundurursak, en azından mümkün olduğunca hijyenik tutmaya çalışın. Bebeğiniz birkaç ay sonra daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olacağından, hastalıklara yakalanma olasılığı azalacaktır.

Ayrıca, bütün bebeklerin farklı olduğunu unutmayın. Çocuk doktorunuz bebeğiniz için en iyi olanı size söyleyecek en doğru kişidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Renfrew M, McLoughlin M, Mcfadden A. Cleaning and Sterilisation of Infant Feeding Equipment: A Systematic Review. Vol 11.; 2008. doi:10.1017/S1368980008001791
  • Fact sheet: Bottle-feeding- cleaning and sterilising equipment. Women’s & Newborn Health. Westmead Hospital. [Online].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.