Çocuğunuzun Ağlamasını Hızlı Bir Şekilde Nasıl Durdurursunuz?

Ağlamak, bebeklerin kendilerini ifade etmesinin tek yoludur. Ebeveynler olarak, çocuklarımızın neden ağladığını ve onları yatıştırmak için ne yapabileceğimizi anlamalıyız. Sevgi, emzirmek ve yürüyüşe çıkmak ağlayan bir bebek için en iyi ilaçlardan bazılarıdır.
Çocuğunuzun Ağlamasını Hızlı Bir Şekilde Nasıl Durdurursunuz?

Son Güncelleme: 18 Haziran, 2018

Bebeğinizin ağlamasını durdurmak için sihirli bir çözüm yoktur ancak deneyebileceğiniz farklı ebeveyn ve çocuk pediyatristi onaylı yöntemler, teknikler ve alışkanlıklar bulunmaktadır.

Aileye yeni bir bebeğin gelmesi büyük bir neşe getirir. Küçüğünüzün ağladığını duyduğunuzda, onu almak ve hemen rahatlatmak istemek normaldir. Ancak, arkadaşlarınızdan ve ailenizden bırak ağlasın gibi yorumlar duyabilirsiniz.

Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılaması için tamamen size bağlı olduğunu unutmayın. Bebeğiniz ağladığında size ihtiyacı olduğunu gösteriyordur.

Çocuğunuz neden ağlıyor olabilir?

Ebeveynler olarak, özellikle ilk çocuğunuz ise, yüzleşilmesi gereken büyük bir görev var: Çocukların verdiği sinyalleri anlamayı öğrenmek. Çocuğunuz pek çok farklı sebepten ağlıyor olabilir:

  • Açlık: Açlık, belki de en hızlı çözülen sebeptir. Yapmanız gereken tek şey çocuğunuzun karnını doyurmaktır.
  • Gaz: Bebeğinizin karnındaki gaz, sık sık ağlamasına sebep olabilir.
  • Kirli bebek bezi: Islak veya kirli bir bebek bezinin neden olduğu rahatsızlık bebeğinizi rahatsız edebilir ve gözyaşları dikkatinizi çekmenin bir yoludur.
  • Yorgunluk: Bazen bebekler yorgun olsalar bile uykuya dalmakta zorlanırlar.
  • Tutulma arzusu: Bebeklerin dikkat ve fiziksel temas istemeleri ve bunun için ağlamaları oldukça normal ve sağlıklıdır.
  • Sıcaklık değişimleri: Bebeğiniz ağlayarak bu değişikliklerden rahatsızlığını dile getirecektir.
  • Diş çıkarma: Çocuğunuzun dişleri çıkıyorsa, diş etlerindeki baskı ve kesikler ağrıya sebep olur ve  bu durum tabii ki, gözyaşları ile sonuçlanır.
  • Sağlık: Bebeğiniz iyi hissetmiyorsa sebebi viral veya bakteriyel bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkan ateş olabilir. Eğer durum buysa, bebeğinizin ağlaması farklı olacaktır, bu sebeple gerektiğinde farkı anlayabilmelisiniz.
ağlayan bebek

Bebeğiniz ağlıyorsa ne yapmalısınız?

Yukarıdaki liste, bir bebeğin ağlamasının en yaygın sebepleridir. Ancak, bazen bebeklerin görünür bir sebep olmadan da ağladığını unutmamalısınız.

Aynı şekilde, bir anne çocuğunu sakinleştirmeyi öğrenebilir. Çoğu zaman, tek yapmanız gereken anne içgüdülerinize uymaktır.

İşte her annenin ağlayan bebeğini sakinleştirmek için bilmesi gereken bazı temel ipuçları:

  • Sallama: Şüphesiz, bebeğinizin kollarınızda olmayı her şeye tercih edecektir. Sadece dokunuşunuzu hissetmek ve cildinizi koklamak, bebeğinize bir güvenlik hissi verir.
  • Yürüyüşe ya da gezmeye çıkın: Evinizin etrafında ya da sokakta olsun, hareket duygusu ve görsel deneyim bebeğinizi rahatlatacaktır. Bazen bebeğinizin biraz daha fazla eğlenceye ihtiyacı olacaktır; bu durumda arabayla küçük bir gezinti yapabilirsin. Bu çok etkili bir yöntem olsa da, kötü bir alışkanlık haline gelebilir.
  • Masaj: Sevgi dolu elleriniz ve birazcık nemlendirici krem, bebeğinizin ağlamasını önlemek için mükemmel bir yoldur.
  • Kucak değişimi: İster inanın ister inanmayın, bebeğiniz de deneyimlemeyi sever. Kollarınız her zaman onun favorisi olsa da bebeklerin yeni deneyimler istemesi normaldir. Bebeğinizin başkasının kucağında biraz vakit geçirmesi işe yarayabilir.
  • Kalp atışlarınız: Çocuğunuzun ağlamasını durdurmasına yardımcı olmak için, onu göğsünüze yatırın ve kalp atışlarınızı hissedebilmesi için sırt üstü uzanın.Bu pozisyon sayesinde bebeğiniz güveninizi ve sıcaklığınızı hissedecektir.
  • Emzirme: Emzirmek, istisnasız işe yarayan doğal bir çözümdür. Bebeğinizi emzirdiğinizde, sizinle tam bir bağlılık kuracak ve sizi yakından görmekten keyif alacaktır. Birbirinizin gözlerinin içine bakarken bu bağ derinleşecektir.
Bebek nasıl sakinleşir

Ağlayan bir bebeği sakinleştirmek için daha fazla tavsiye

Çocuğunu her geçen gün daha fazla tanıyan bir anne olarak, her zaman kolları sıvamanız gerekecek.

Bebeğiniz ağlıyor ve yukarıdaki önerilere uyduğunuz halde neden ağladığını bulamıyor olabilirsiniz.

O halde bebeğinizle geziye çıkmayı ve birlikte biraz zaman geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Bebeğine yaptığınız her şeyi anlatın. Ona yeni ve ilginç bir şey gösterin. Bir resim, çicek ya da camın arkasında ne varsa işe yarayabilir.

Ayrıca bir kaç dakikalığına bebeğinizin bezini çıkarmayı da deneyebilirsiniz.

Bu yolla, bebeğinizin özgür hissetmesini ve yeni bir his deneyimlemesine yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinizi sakinleştirecek şey bu olabilir.

Bebeğinizin ağlamasını durdurmak için sihirli bir çözüm yoktur ancak deneyebileceğiniz farklı ebeveyn ve çocuk pediyatrist onaylı yöntemler, teknikler ve alışkanlıklar bulunmaktadır.

Son olarak, bebeğiniz aç, yorgun ya da hasta değilse, o zaman sadece sıkılmış olabilir ya da bir molaya ihtiyaç duyuyor olabilir.

Bu kadar erken yaşta bile, bebeğiniz yeni şeyleri tecrübe etmesi gereken bir süreçten geçer.

Bu nedenle, bu basit ipuçları bebeğinizi kolayca sakinleştirmenize yardımcı olacaktır. Unutmayın, çocuğunuza sunabileceğiniz en iyi çözüm her zaman anne sevgisidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Various authors. Simple ways to calm a crying baby and have a more peaceful night’s sleep. 2013. [Online].
  • Douglas, Pamela & Hill, Peter. (2011). The crying baby: What approach? Current opinion in pediatrics. 23. 523-9. 10.1097/MOP.0b013e32834a1b78.
  • Soothing a crying infant. Safe Children and Healthy Families are a Shared Responsability. [Online].

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.