Çocuklar İçin 9 Kısa Fıkra
Mizah, ruha iyi gelir ve güçlü ilişkiler kurmaya yardım eder. Bu yüzden, zaman zaman en küçük yaştakilerin bile gülmesini sağlamalıyız. Çocuklar için uygun olan dokuz kısa fıkrayı öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam edin.
Çocuklar hem fıkra dinlemeyi sever hem de bu sayede öğrendikleri fıkraları arkadaşlarıyla paylaşacakları için onların sosyal gelişimine de fayda sağlanmış olur.
Tabi ki, söz konusu çocuklara fıkra anlatmak olduğunda, fıkraların onun yaşına uygun olması ve hakaret içermemesine dikkat etmek önemlidir. Bu yüzden, sizin için, küçük çocuğunuza anlatabileceğiniz birkaç fıkrayı topladık.
Küçük adam ve bilye
Bu şaka çok basittir ve şu şekildedir: “Bir zamanlar çok ama çok küçük bir adam varmış ve bir bilyenin başına oturup “dünya benim” dermiş!’”
Bu gibi şakalar doğru anlatılırsa hakaret olarak algılanmayabilir. Burada amaç çocuğunuzun boyu kısa ya da küçük yapılı kişilerle alay etmesi değil, insanlara şekilci bir şekilde yaklaşmasını önlemektir.
Tahta çıkınca…
“Fatih Sultan Mehmet tahta çıkınca ne yapmış?”
“Tahtayı yerine çaktırmış!”
Bu şaka, ancak çocuğunuz Fatih Sultan Mehmet’in tahta çıkmasının ne demek olduğunu biliyorsa komik olur. Bu gerçekten iyi bir espridir çünkü hiçbir kabalık içermez ve kimseye tepeden bakmayı içermez. Tamamen masum bir yanlış anlama ve çocukça bir kelime oyunundan oluşur.
Masum bir matematik fıkrası
Matematik dersinde öğretmeni Ahmet’e sorar, “Eğer elimde 4 elma ve diğer elimde de 6 elma varsa benim neyim vardır?”
Ahmet cevap verir, “Çok büyük elleriniz vardır hocam.”
Adamın biri şakası
“Adamın biri varmış. Sonraki dönem çalışıp düzeltmiş!”
Bu şaka çocuklar için çok iyidir ve okula yeni başlayanlar için de ders çalışmanın gerekliliğini vurgular.
Dikkati dağınık Ali
Ali annesine der ki, “Anne, okulda benim dikkatimin kolay dağıldığını söylediler.”
Ve komşuları cevaplar, “Ali, yanlış evdesin!”
Bu tarzda kısa espriler, evdeki en küçük yaştaki kişileri bile mantıklı düşünmeye iten esprilerdir. Bu şekilde, fikirleri mantıklılıkla ilişkilendirir, kişiliklerini ve sosyal bağlarını güçlendirirler.
Kelime esprisi
Çocuğunuza, “Sana deniz anası taklidi yapayım mı?” diye sorun.
Biraz durduktan sonra, “Deniiiiz gel kızım!” deyin.
Bu da çocuklar için uygun olan ve kelimelerin farklı anlamları olabileceğini gösteren bir espridir.
Uzayla ilgili fıkralar
“Gezegenlerde ne tarz müzik çalar?”
“Plu-ton!”
Ya da küçük çocuklar için başka iyi bir uzay şakası:
“Bir inek uzaya gidince başka bir inekle karşılaşmış. Ona ne demiş?”
“Mööööö!”
Küçük çocuğunuz bu fıkrayı anlatırken inek sesi çıkararak çok eğlenecek!
Bir elektrikçi şakası
“Bir elektrikçiyi ne mutlu eder? Karısının ışıldaması ve çocuklarının gözlerinin parlaması!”
Bu espriyi ilk yaptığınızda biraz açıklama yapmanız da gerekebilir – çocukların mutlu olunca gözlerinin parladığı gibi.
Tık tık şakaları her zaman iyidir
Çocuğunuzu saatlerce eğlendirebileceğiniz birçok tık tık şakası vardır. Tık tık şakalarında ilk ve ikinci cümle hep aynıdır.
Dördüncü cümlede ise üçüncü cümle tekrar edilir ve çocuk kimin kapıyı çaldığını soruyormuşçasına “hangi” kelimesi eklenir.İşte sizin için bir örnek:
Şunu diyerek başlayın, “Tık tık!”
Çocuğunuz standart şekilde cevap verir: “Kim o?”
“Hap şu.”
“Hangi hapşu?”
“Çok yaşa!”
Çocuğunuz kahkalara boğulacak!
Fıkralarla dolu bir repertuvarınız olursa çocuğunuzu uzun süre boyunca güldürebilirsiniz. En iyisi de her zaman anlatılabilecek bir sürü fıkra olması.
Çocuğunuz bu fıkralara ilgi gösterecek ve onları sınıfta arkadaşlarına anlatmak için ezberlemeye çalışacak. Bu sayede birkaç dakika boyunca çocuğunuz ilgi odağı olacak ve arkadaş edinmesi kolaylaşacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Bennett, P. N., Parsons, T., Ben-Moshe, R., Weinberg, M., Neal, M., Gilbert, K., … Hutchinson, A. (2014). Laughter and humor therapy in dialysis. Seminars in Dialysis. https://doi.org/10.1111/sdi.12194
- Bennett, M. P., & Lengacher, C. (2008). Humor and laughter may influence health: III. Laughter and health outcomes. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1093/ecam/nem041
- P, D. S. (2012). Laughter Therapy. Journal of Pharmaceutical and Scientific Innovation. https://doi.org/10.1002/dvg.22765