Baba olmak hayatınızı değiştirecek

Baba olmak oldukça şaşırtıcı bir sürpriz olabilir hayatınızda; hatta boğucu ve yorucu olduğu zamanlar da olacaktır. Fakat ufaklıklar tamamen hayat ve masumiyet dolu bir şekilde doğduklarında en kapalı ve taşlaşmış kalpleri bile eritir.
Baba olmak hayatınızı değiştirecek

Son Güncelleme: 16 Mart, 2019

Çocuğa gösterilen sevgi aslında filmlerde gördüğümüzdense gerçek hayatta daha yoğun ve derinden hissedilir. Bir baba olmak birçok farklı durumda duygusal anlamda olgunlaşmayı gerektirir. Böylece çocuğumuzun esenliğini ve iyi bir şekilde büyüyüp gelişim göstermesini sağlayabiliriz.

Tüm duygular, düşünceler, alışkanlıklar ve beraberinde gelen yeni davranış modelleri yepyeni bir derinliğe kavuşturur sizi ve her şey daha da yoğun deneyimlenmeye başlanır. Bu yazımızda sizler için ebeveyn olduğunuz zaman hayatınızın bazı noktalarında yaşanacak değişiklikleri anlatmak istiyoruz.

Baba olmak sizi çok görevli yapacak

Zaten baba olmadan önce de birçok şeyi aynı anda yapmaya alışık olduğunuzu düşünerek baba olduğunuzda da birçok işi beraber götürebileceğinizi düşünebilirsiniz.

Çünkü iş hayatınızda, evle ilgili işlerinizi hallederken ve gün içerisinde ortaya çıkan problemlere bir çözüm getirirken aslında birçok işi aynı anda halletmeniz gerekebilir.

Günlük strese alışık olmak ve stresle nasıl başa çıkabileceğinizi bilmek babalıkla gelecek yeni sorumluluk ve stresi engellemez. Sizi aslında hiçbir şey baba olduğunuzda geliştirmeniz gereken çok görevliliğe alıştırmaz.

Hali hazırda düşündüğünüzde bile bir konferansa cep telefonunuzla katılım gösterirken bir yandan yüz yüze gerçekleşen bir toplantıya katılım göstermeniz mümkün olur ama oldukça zorlayıcı bir hal alır.

Ya da e-postalarınıza cevap verirken bir yandan o gün son günü olan bir dokümanı hazırlayıp işiniz için yetiştirmeniz gerekebilir. Kızınız omzunuzda ağlarken onu sakinleştirmek için beklerken bir yandan ona vereceğiniz süt şişesini hazırlamanız ve işinizle ilgilenmeniz gerekebilir.

Baba olmak sizi daha tolerans gösterebilen bir insan yapacak

mutlu aile

Hoşgörü ya da tolerans aslında çocuğumuz bizden bir şey istediğinde onun bunu hak ettiğini fark etmekle ilgilidir. Çocuğunuzun dileklerini yerine getirebilmek için esnek olmayı öğrenmeniz gerekecek.

Bazen çocuğunuz sizin ona vermek istemediğiniz bir şeyi isteyecek: Siz onun istediği şeyin kişisel olarak anlamsız olduğunu düşüneceksiniz veya faydalı olmadığını düşünerek ona istediği şeyi vermek ya da almak istemeyeceksiniz.

Fakat eğer çocuğunuz söz dinleyen bir çocuksa ve istediği şeyi hak ettiğini düşünüyorsanız, onun zevklerine ve yaşayış şekline de hoşgörü gösterebilmelisiniz.

Her gün erkenden ayakta olacaksınız

Bu noktada anne olmanın sorumluluğu da size eklenecek. Eğer geç kalkan insanlardan biriyseniz yeni bir takvim ve çizelge ile ilerlemeniz gerekebilir. Yaratacağınız bu yeni uyku düzeni daha sağlıklı olup hem çocuğunuzu faydalandırmasını hem de sizin genel sağlık durumunuzu korumasını sağlamalıdır.

Her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmak belki de uyku düzeninin sağlıklı bir hal alabilmesi için en çok gereken şey olabilir. Çocukların havadan nem kapması ve hızlıca sinirlenmeleri normaldir. Çoğunlukla çocuğunuz huysuz ya da sinirliyse bu uyku düzenindeki olumsuzluklara işaret eder.

Çocuk eğer yeterli uyku almazsa gün içerisinde yorgun olur. Çocuğumuzun huysuz olmasının diğer sebepleri de ebeveynlerin sorumsuzluğundan veya çocuğu yeterli şekilde uyku konusunda yönlendirememelerinden kaynaklanır.

Dünya size farklı bir şekilde bakmaya başlayacak

Bir baba olarak dış dünyaya adım attığınızda çoğu zaman bebeğiniz kollarınızda ya da ellerinizin arasında olacak. Artık baba olduğunuz için arkadaşlarınıza ya da akrabalarınıza yeterince vakit ayıramayacaksınız.

Artık dış dünyadaki insanlar da sizi bir baba olarak algılamaya başlayacak çünkü babalığın getirdiği özel sorumluluklar da dış dünyayla etkileşiminizi büyük ölçüde etkileyecek.

Ebeveynlik gerçekten tam zamanlı bir işe benzer. Birkaç işi beraber götürmek konusunda başarılı olabilirsiniz fakat şimdi tek bir anda tek bir işe odaklanmayı tercih edeceksiniz: bebeğinize odaklanmak. Ona ayırmanız gereken zaman ve ilgi diğer işlere ayıramayacağınız kadar yer kaplayıcı olacak.

Ve son olarak da zaman içerisinde çocuğunuz öğrenmeye başladığında durumları iyi değerlendirip bir örnek olmaya çalışacaksınız ve çocuğunuzu finansal ve duygusal anlamda tatmin etmeniz gerekecek.

Önceliklerinizi tekrar belirlemeniz gerekecek ve daha iyi bir insan olacaksınız

baba ve erkek çocuk oyun oynuyor

Yeni bir yol haritası çizmeniz gerekecek aslında burada. Bu yeni yol haritası sizin uyum sürecinize bağlı olarak takviminizde değişiklikler yapmanıza da sebep olacak.

Hali hazırdaki planların baba olmakla gelen yeni planlarla karşılaştırılıp tekrar düzenlenmeleri gerekebilecek. Tabii çocuğunuzun esenliği bu noktada en büyük önceliğiniz olacak.

Örneğin kendi ebeveynlerinizle öğle yemeğine çıkmak yerine çocuğunuzu çocuk hastalıkları doktoruna getirmek daha önemli olabilecek. Birçok fedakarlık babalıkta sizi bekliyor!

Kısacası daha iyi bir insan haline geleceksiniz: Hem çevrenizdeki diğer çocuk sahibi iş arkadaşlarınıza karşı daha anlayışlı olacak hem de genel olarak artık size bağımlı yaşayan bir çocuğunuz olduğu için süreç içerisinde daha sabırlı, organize, bağımsız ve güçlü olmayı öğreneceksiniz.

Bir baba olmak her şeyi değiştirecek

Ne kadar sıkı bir hazırlık yapmış olsanız bile babalıkla gelen yeni hayatın sürprizleri sizi her zaman şaşırtacak. İşin aslı sizi anne ya da baba olmaya hazırlayabilecek hiç büyülü bir formül ya da sır olmamasıdır.

Çocuğunuz sizi bazen zorlayacak, bazense mutluluktan ya da üzüntüden ağlamanıza sebep olacak. Baba olmadan önce öğrendiğiniz şeylerin birçoğunu unutmanız gerekecek. Tüm bildiğinizi düşündüğünüz şeyleri zaman içerisinde unutup yenilerini öğrenmeniz gerekecek.

O noktada işte hayatınızın yeni aşamasına girmiş olacaksınız. Evet, hayatınız bir hayli karmaşık hale gelecek fakat çok daha güzel de olacak. Önemli olan güçlü durmak çünkü buna değer.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.