Yoğun Bakımdaki Prematüre Bebekler İçin İnsan Sıcaklığının Önemi
Prematüre doğan bebekler çok hassas ve narin canlılardır. Bu minik şeyler vaktinden önce doğarlar ve büyümek ve sağlıklı bir şekilde gelişmek için yoğun bakıma ihtiyaç duyarlar.
Bununla beraber bu uygulama, prematüre doğan bebeklerin ebeveynlerinden ayrı olması anlamına gelir. Bu durumun sonucu olarak, küvezde yalnız uzun saatler geçirmeleri gerekir.
Bebekler erken doğduğunda vücutlarının doğru gelişmesi için sürekli olarak tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyarlar.
Öte yandan, bu durumun genellikle ilgilenilmeyen bir kısmı olur ve bu da en az tıbbi bakım kadar önemlidir. Burada bebeğin duygusal sağlığından bahsediyoruz.
Bebeklerin, annelerinin karnında büyürken sağlıklı bir şekilde gelişmek için birtakım fiziksel gereksinimleri olur. Ama onların duygusal sağlığı da bir o kadar önemlidir.
Erken doğan bebeklerin ebeveynleri çoğunlukla minik bebekleriyle 24 saat geçirmekten başka bir şey istemezler. Bununla birlikte, birçok sebepten dolayı bu her zaman mümkün değildir. Örneğin, ailelerin yenidoğan ünitesinde kalamayacağı zamanlar da olabilir. Bakmaları gereken başka çocukları da olabilir. Ebeveynlerin bebekleriyle sürekli ilgilenmelerini engelleyen onların kontrolleri dışında birçok faktör vardır. Yine de, bu duygusal ihtiyaçları tatmin etmek hem bebeğin gelişimi hem de gücünü ve sağlığını koruması içn çok önemlidir.
“Ne kadar küçük olduğuma bak ve ne kadar büyüyebileceğimi hayal et”
-Anonim-
Bebekler için hiçbir zaman fazla sevgi diye bir şey yoktur
Prematüre bebekler çok fazla sevgiye ihtiyaç duyar. Ve bu ihtiyaç anlarında aileleri yanlarında olamıyorsa yine de sakinleşmek ve rahatlamak için insan sıcaklığı gerekir. Neyse ki, bu büyük ihtiyacın farkında olan başka insanlar vardır. Bugünlerde hastaneler, ebeveynler uygun olmadığında yardım edebilecek gönüllülük programları sunmaktadır.
Bu sevgi dolu gönüllüler, erken doğan bebeklere ebeveynlerinin veremediği insan sıcaklığı ve ilgiyi verirler.
Bunun harika bir örneği Winnipeg, Manitoba (Kanada)’daki Saint Boniface Hastanesi’nde yapılan Bebek Sarılma programıdır. Bu program, hassas bebeklerle saatlerce ilgilenmek isteyen fedakar gönüllülerden oluşur. Onların ayırdığı zaman ve bu işe adanmaları sayesinde bebekler ihtiyacı olan insani dokunuşa sahip olur ve güçlenir.
Bu hastanenin sunduğu programın geri dönüşleri harika olmuştur. Hatta, gönüllü olmak isteyen insan sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Bu küçük meleklere şefkat göstermek isteyen insanlardan oluşan bir bekleme listesi bile vardır.
Doğdukları andan itibaren bebeklerin sevgiye ihtiyacı vardır. Bu gönüllü insanlar da bu hassas aşamada küçük bebekler için katkıda bulunmak istemektedir.
Bazen bu gönüllülerin işlevi her şeyden daha önemlidir
Bu çocukların gerçek ailesi nerede diye düşünüyor olabilirsiniz. Çoğu durumda bu ailelerin ara verip diğer çocuklarına bakması gerekmektedir. Bununla birlikte, ailenin bir hastalık ya da ölüm sebebiyle orada bulunamadığı talihsiz vakalar da vardır. Ayrıca anne, doğumda çıkan bazı komplikasyonlara bağlı olarak ilaç alıyor ya da ruhsal bir hastalıktan muzdarip olabilir.
Bazı durumlarda da baba ortadan kaybolmuş ya da bilinmiyor olabilir. Bu gönüllülere daha çok ihtiyaç duyulacağı birçok farklı durum vardır.
Bebeklerin doğdukları andan itibaren insanlarla tensel temasa ihtiyacı vardır. Erken doğum söz konusu olduğunda bu ihtiyaç daha da büyük olur. Sebebi ne olursa olsun bebeğin anne karnında geçirmesi gereken süre erken kesilmiş olur. Bu yüzden, ihtiyaç duyduğu güvenlik, fiziksel rahatlık ve duygusal destek açısından insan dokunuşu ve sarılması gereklidir.
Saint Boniface Hastanesi’nde, gönüllüler tarafından ilgi gösterilen bebeklerin farkı gözle görülebilir şekildeydi. Bu bebeklerin uyku düzeni daha iyiydi ve aynı seviyede ilgiyi görmeyen bebeklerden daha iyi gelişim göstermişlerdi. Bebekler insan dokunuşu olmadan uzun süre yoğun bakımda bırakıldığında işlerin daha da zorlaştığı bir gerçek.
Tabi ki, bahsettiğimiz bu sevgi ve ilginin bebeğin kendi anne ve babasından gelmesi en iyisi. Ama bu mümkün olmadığında da bu prematüre bebekler yalnız bırakılmamalı.
Saint Boniface Hastanesi’nde olan gönüllüler gibi insanlar, prematüre bebeklerin hayatında çok önemli bir görevi yerine getirmektedir. Eğer her hastanede böyle bir program olsaydı ne kadar büyük bir değişim olacağını hayal edebiliyor musunuz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Smith, J.R. (2012). Comforting touch in the very preterm hospitalized infant: An integrative review. Advances in Neonatal Care, 12(6), 349-365. Review of various interventions involving touch used in very preterm infants hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit.
- Morelius, E., Ortenstrand, A., Theodorsson, E., & Frostell, A. (2015). A randomised trial of continuous skin-to-skin contact after preterm birth and the effects on salivary cortisol, parental stress, depression, and breastfeeding. Early Human Development, 91(1), 63-70. Study examining the effect of continuous skin-to-skin contact on salivary cortisol, parental stress, parental depression, and breastfeeding.