Hamilelik Sırasında Bebeğin Kilosu

Her bebek farklı olsa da, bebeğinizin kaç kilo doğacağını tahmin etmeye yardımcı olacak belirli kurallar vardır.
Hamilelik Sırasında Bebeğin Kilosu

Son Güncelleme: 26 Nisan, 2019

Bebeğin kilosu, hamilelik sırasında anne babaların ultrason kontrolüne gittiklerinde sordukları ilk şeylerden biri olur.

Bu noktadan itibaren, ebeveynin aklında bir sürü soru işareti vardır. Pek çok uzman, hamileliğin 3. ayından sonra yaklaşık bir rakam verebilir.

Bebeğin kilosu, fetüsün gelişimini gözlemlemek için önemli bir bilgidir. Bebeğin kilosu üç farklı parametre kullanılarak yaklaşık olarak hesaplanır.

Hamilelikte Bebeğin Kilosunu Hesaplamak İçin Kullanılan Parametreler

  • Baş çevresi
  • Kalça kemiği uzunluğu
  • Karın çevresi

Ultrason sırasında kolayca yapılabilen bu ölçümler sayesinde, doktor bir orantı kurarak bebeğin beklenen kilosunu söyleyebiliyor. Bununla birlikte, bu hesapta %10 hata payı olduğunu da unutmamak gerekir.

bebeğin kilosu

Dexeus Kuralı

Bebeğin kilosunu hesaplamak için kullanılan formüllerden bir tanesi Dexeus kuralıdır. Katalan jinekolog Santiaga Dexeus tarafından geliştirildiği için bu yöntem onun adını almıştır.

Bu kural, üçüncü ve altıncı aylar arasında her kameri ayda fetüsün kilosunun iki katı arttığını öne sürer. Son üç ayda ise kilo her ay 700 grama kadar artış gösterir.

3. ayda 125 gram olan bir fetüs için bu kural aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • 3. ay: 125 gr
  • 4. ay: 125 x 2 = 250 gr
  • 5. ay: 250 x 2 = 500 gr
  • 6. ay: 500 x 2 = 1000 gr
  • 7. ay: 1000 + 700 = 1700 gr
  • 8. ay: 1700 + 700 = 2400 gr
  • 9. ay: 2400 + 700 = 3100 gr

Bu tablo, bebeğin gelişimini takip etme açısından doktora yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bebeğin doğumdaki kilosu gelişim ile ilgili faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Bunlar genetik faktörler, annenin beslenme alışkanlıkları ve hamilelik sırasındaki ruh halidir.

Bu yazımızı da okuyun: Hamilelikte Nasıl Beslenmeliyim? 

Her bebek farklıdır

Doğumdan sonraki süreçte olduğu gibi, anne karnında da her bebek farklı miktarda gelişir. Ortalama değerlere bakarak bir karşılaştırma yapılabilse de, her zaman bir farklılık payı olacaktır.

Sadece doktor bebeğinizin sağlıklı olup olmadığını söyleyebilir. Hamilelik boyunca yapılan ultrason kontrolünün de amacı budur.

Bebeğin kilosu da oldukça önemlidir çünkü kilo, sağlıklı gelişimle ilgilidir. Doğumda ısı değişebileceğinden, bebeğin uygun bir kiloda olması önemlidir. Bebeğin kilosuna bağlı olarak bu ısı değişimlerinin etkileri artabilir veya azalabilir.

Bebek, göbek bağı sayesinde aldığı besinlere ihtiyaç duyar. Doğduktan sonra ise annesini emmesi gerekir. Emme becerisinin güçlenmesi, bebeğin kilosuyla ilişkilidir.

bebeğin ultrason fotoğrafı

Yeterli beslenme

Annelerin tam ve dengeli beslenmeleri gerekir. Dengeli beslenmek, bebeğin gelişimi için gerekli olan besin maddelerini sağlar. Bunun yanı sıra hamileliğin her döneminde gerekli takviyeleri almak da önemlidir.

Fetüs gelişimini gösteren takvimlere veya uygulamalara rağmen, kendi hamileliğiniz ile ilgili en doğru bilgileri ve fetüsün sağlıklı olup olmadığını söyleyebilecek tek yetkili doktorunuzdur. Bu nedenle doktorunuz ters bir durumdan bahsetmedikçe, bebeğinizin kilosu ortalamanın altındaysa bile endişelenmeyin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.