İlk Haftalarda Bebeğinizi Beslemek
Doğumdan sonraki ilk haftalarda bebeğinizi beslemek, oldukça dikkat gerektiren hassas bir konudur. Aşağıda, bu konuyu etraflıca ele alacağız.
İlk haftalarda bebeğinizi beslemek için verilebilecek en iyi yiyeceğin anne sütü olduğunu hepimiz biliyoruz. Annenin hamilelik dönemindeki beslenme düzeninden daha önemli olmasa da, en az onun kadar önemlidir. Ayrıca doğacak bebeğin sağlığı üzerinde etkileri vardır.
Peki anne sütü neden bu kadar faydalıdır? Bunun birçok nedeni olmasıyla birlikte başlıca nedeni bebeğin sağlıklı büyümesi için gereken tüm besin değerlerini sağlamasıdır.
Su, protein, vitamin, karbonhidrat, mineral tuzlar ve yağlardan oluşan anne sütü, bebeğin doğru beslenmesi için tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyleri içerir.
Buna ek olarak anne sütü, duyusal ve bilişsel gelişimi destekler, bebeği enfeksiyon ve kronik hastalıklara karşı korur ve anne ile bebeği birbirine bağlı tutan anne-bebek ilişkisini meydana getirir. Tüm bunlar, psikolojik gelişimleri kadar önemlidir.
UNICEF’e göre anne sütü, bebeğe yapılan ilk aşıdır. Obezite gibi gelecekte oluşabilecek rahatsızlıkları önlemesinin yanı sıra birkaç yıla kadar ömürlerini uzatabilir.
Meksika Ulusal Neonatoloji Federasyonu, insan sütünün, yaşamın ilk altı ayında özel beslenme biçimi olmasını tavsiye eder.
“Anne sütü, bebeklere, gelişim ve büyümeleri için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.”
Eğer anne, bebeğin tükettiğinden daha fazla süt üretiyorsa veya herhangi bir nedenle bir noktada emzirmek anne için mümkün değilse, süt pompası bu soruna bir çözüm olabilir.
Emziren Annenin Beslenme Düzeni
Bebek, anne sütü ile beslendiği süreç boyunca annenin, bebeğin sağlına zararlı olabilecek bazı yiyecek, içecek ve alışkanlıklardan kaçınması çok önemlidir. Bunlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir;
- Alkollü içecekler.
- Uyarıcı içecekler (kahve ya da enerji içecekleri).
- Sigara içmek.
- Sütün tadını değiştirebilecek bazı sebzeler (karnabahar, lahana, enginar, kuşkonmaz, salatalık, baharat vb.).
- İlaçlar (doktor tarafından reçete edilmeyenler).
İlk Haftalarında Bebeğinizi Anne Sütü Olmadan Beslemek
Bir annenin bebeğini emzirememesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bunlara hastalık, beslenme problemleri, ilaç alımı ya da uyumsuz çalışma saatleri gibi birçok etken örnek gösterilebilir. Bu nedenle bebeğin, besinlerini başka bir kaynak aracılığıyla alması gerekmektedir.
Bu durumlar için en iyi seçenek biberonla emzirmektir. Hazır mamaların bebekler için birçok faydası vardır ve bunlara aşağıdakiler dahildir;
- Bebeğin yiyecek ihtiyacını karşılar
- Anneye zaman esneklik sağlar
- Her iki ebeveynin de bebeği yetiştirmesinin yanı sıra büyükanne ve büyükbaba, amca, kardeş ve diğer akrabaları da dahil etmek.
- Bebeğe verdiğiniz süt miktarını daha kesin bir şekilde kontrol etmenizi sağlar.
Bunu belirtmek gereksiz gibi görünse de, hazır mamalar, ilk haftalarında bebeğinizi beslemek için bir seçenek olarak anne sütü ile karşılaştırılamaz.
Mamalar hakkında aklınızda bulundurmanız gereken bazı hususlar;
- Paket üzerindeki talimatları uygulayın.
- Bir saati geçerse şişede kalan sütü dökün.
- Süt mamalarını mikrodalgada ısıtmayın. Akan sıcak suyun altında ısıtabilirsiniz.
Anne sütü ve hazır mamalar karıştırılabilir mi?
Teknik olarak mümkün. Ancak uzmanlar, aynı şişeye konmasını tavsiye etmiyor. Bunun yerine bebeğinize farklı zamanlarda içirmeyi tercih edin.
Buna ek olarak oldukça belirgin negatif bir etkisi var: Hazır mamalar, bebeğe belirli bir sıvı hacim içerisinde belirli bir miktarda kalori ve besin sağlamak için yapılır.
Konsantre hazır mamayı, doğrudan anne sütünde seyreltmeniz halinde, sütteki besinlerin konsantrasyonu aşırı olacaktır.
Gelecek için Bir Başka Seçenek: Anne Sütü Tozu
Bilim insanları emzirme sürecine alternatif yollar bulmak için çalışıyorlar. Bebeğin ilk haftalarında beslenmesi için gerekli olan protein ve yağların bir kısmının, pastörizasyon sürecinde yok olduğu düşünülerek anne sütü bankalarının oluşturulması oldukça erken reddedildi.
Ancak Guadalajara Üniversitesi’nde araştırmacılar imkansız gibi gözüken bir seçenek buldular: toz halinde anne sütü!
Peki bunu nasıl gerçekleştirdiler? İnsan kaynaklı sütü yüksek sıcaklıklara maruz bırakarak fazla suyu çıkardılar. Sütü çıkarma ve pastörize etme sürecini atlayarak sütü kurutmayı ve toza dönüştürmeyi başardılar. Bu şekilde süt, neredeyse tüm besin değerini koruyabiliyor.
Sağlıklı beslenmeyi dünyanın en muhtaç yerlerine genişletmemizi sağlayacak olan bu devrimci çözüm, hala patentleme aşamasında olduğundan faydalarını görmek için bir süre daha beklememiz gerekiyor.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Andreas NJ., Kampmann B., Le Doare KM., Human breast milk: a review on its composition bioactivity. Early Hum Dev, 2015. 91 (11): 629-35.
- Brown RA., Dakkak H., Seabrook JA., Is breast best? Examining the effects of alcohol and cannabis use during lactation. J Neonatal Perinatal Med, 2018. 11 (4): 345-356.