Bebeklerde İlk 6 Ay: Ailece Nasıl Uyuyabilirsiniz?

Aile üyelerinin aralarına yeni doğmuş bir bebek katıldıktan sonra uyku problemleri yaşaması yaygındır. Bu nedenle, bebeklerde ilk 6 ay gece uykusu konusunda yaşanan sorunların üstesinden gelmek için bu ipuçlarını kaçırmayın.
Bebeklerde İlk 6 Ay: Ailece Nasıl Uyuyabilirsiniz?

Son Güncelleme: 05 Aralık, 2020

Bebeklerde ilk 6 ay, özellikle uyku söz konusu olduğunda zorluklar yaşanması yaygındır. Bazı bebeklerin sahip olduğu reflü veya kolik onların ve ailerinin uyku güçlüğü çekmesine neden olmaktadır.

Başka bir anne iki aylık bebeğinin gece boyunca uyuduğunu  söylüyorsa da gerçekte bu çok nadir bir durumdur. Ebeveynlerin büyük bir kısmı çok az gece uykusu ile ayakta durmaktadır ve bu aşamada iyi uyumaları oldukça zordur.

6 aylıktan daha küçük bir bebeğiniz varsa sizin ve tüm aileniz için yararlı olacak bu ipuçlarını kaçırmayın. Bazı geceler diğerlerinden daha zor olsa da çok çabuk geçen bu harika zamanların her gün ve her gecesinin tadını çıkarın. 

Bebeklerde ilk 6 ay nasıl iyi bir gece uykusu çekilir?

Anne beşikteki bebeğine bakıyor.

Konu uykuya geldiğinde bebeğinizi en iyi siz tanırsınız

Başkalarının bebeğinizi nasıl uyutacağınıza veya ne kadar uyuması gerektiğine dair söylediklerini dinlemek size cazip gelse de öncelikle bu konuda kendi içgüdülerinize güvenmeye çalışmalısınız. 

”Doğru şeyi yapmak” konusunda ne kadar çok endişelenirseniz, bebeğinizle geçirdiğiniz anlardan o kadar uzaklaşırsınız. Bu nedenle, bebeklerin uyku alışkanlıkları ile ilgili okuduğunuz her şeye veya Facebook gruplarında diğer annelerin paylaşımlarına çok fazla önem vermemenizi öneririz. 

Vaktinizin çoğunu birlikte geçirdiğiniz bebeğinizi dışarıdaki herhangi bir otoriteden daha iyi tanıyacağınız konusunda kendinize güvenmelisiniz. Her bebeğin farklı olduğunu unutmayın. Söz konusu uyku düzeni olduğunda, birçok aile bebeklerinin nerede uyuması gerektiği konusunda çok değişik fikirler geliştirip farklı tutumlar sergilemektedirler.

Bebeklerinin nasıl ve nerede uyuması gerektiği konusunda daha az sabit fikirleri olan ebeveynler genellikle daha mutludurlar. Çocukları bekledikleri gibi ”performans göstermediğinde”, başka bir deyişle bütün gece boyunca uyuyamadıklarında, hayal kırıklığına uğrama olasılıkları daha düşüktür.

Ailece iyi bir gece uykusu çekmek için yapılması gerekenler konusunda endişelenmeyi bırakın

Bebeklerde ilk 6 ay ne yapmanız veya ne yapmamanız gerektiği konusunda çok fazla düşünceye kapılmamak gerçekten önemlidir. Özellikle ilk 3 ay boyunca onları sadece beslemeniz, altlarını değiştirmeniz ve tekrar uyutmanız gerekmektedir.

Bebeğinizi uyutmanın kötü bir şekli yoktur

Bebeğinizin uykuya dalmasının olumsuz bir yolu yoktur: emzirmek, emzik kullanmak, aynı yatakta uyumak… Ailece iyi bir uyku çekip biraz dinlenebildiğiniz durumda her şey geçerlidir. Bırakın bebeğiniz sallanarak veya şarkı söyleyerek istediği gibi uykuya dalsın.

”Uykuya dalma problemi” terimi sinir bozucudur çünkü yetişkinlerin bile uykuyla ilgili sorunları vardır. Örneğin, beyaz gürültü kullanmak, kitap okumak veya favori nevresim takımına sahip olmak, ailece güzel bir uyku çekebilmek için rahatlamanıza yardımcı olacak bir şeye ihtiyaç duymanın olumsuz bir tarafı yoktur.

Çocuğunuz gün boyunca sizinle uyumayı seviyor ancak sizin yapmayı istediğiniz şeyler olduğu için bu artık işe yaramıyor mu? Öyleyse çocuğunuzun sizinle uyumasına izin vererek yavaş yavaş bu alışkanlığını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Çocuğunuz uyuyana kadar bekleyin ve ayaklarından başlayarak onları yavaşça bırakın. Bu, bazen onların uyanmasına neden olan düşme hissini de ortadan kaldıracaktır.

Bir anne ve bebek yatakta birlikte uyuyor.

Bebeklerde ilk 6 ay gece uyanmak ve uyumak istememek normaldir

Yenidoğan bebeklerde iki uyku hali vardır: Aktif uyku (yetişkinlerin REM uykusuna benzer) ve sessiz uyku (REM dışındaki uykuya benzer).

Aktif uyku Ani Bebek Ölümü Sendromu’nun önlenmesinden etkin bir rol oynamaktadır. Neyse ki bebekler sabah 2’den 6’ya kadar aktif uykuda daha fazla zaman geçirmektedirler. Bu nedenle, bu süre zarfında acıkmış, üşümüş, nemli ya da nefes alamayarak ürkmüşlerse uyanma olasılıkları daha yüksektir.

Bebeklerin uyku döngüleri yetişkinlere kıyasla daha kısadır (sadece 50-60 dakika sürer). Bu nedenle, her saat başı veya daha sık kısmi bir uyarılma hissi yaşayabilirler. Uyanık olmanın biyolojik bir nedeni vardır: Hayatta kalma. Çocukların büyümesi için yemek yemeye ihtiyaçları vardır ve yemek için de uyanmaları gerekmektedir.

Eğer bir bebek çok üşümüş ya da sıcaklamışsa anneyi uyarmak için uyanmaktadır. Çocuğu çok erken derin uykuya zorlayan her şey tehlikelidir. 

Aktif uykunun başka faydaları da vardır. Uzmanlar aktif uykunun akıllı bir uyku olduğuna inanmaktadırlar. Aktif uyku esnasında beyne giden kan akışı artarak, bu durumun beynin daha hızlı gelişmesine katkıda bulunduğuna inanılmaktadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.