Annelik İçgüdüsü Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Yalnızca annelerin deneyimlediği belirli hisler vardır. Bunlar anneliğin sihirli yanlarındandır. Peki "annelik içgüdüsü" ne demek?
Annelik İçgüdüsü Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Son Güncelleme: 14 Haziran, 2020

Bir kadın bebeğini ilk kez kollarına aldığında inanılmaz bir bağ kurulur. Daha siz neyin ne olduğunun farkına varmadan annelik içgüdüsü devreye girer. Peki “annelik içgüdüsü” tam olarak nedir?

Bebek doğmadan önce nasıl bir şeyle karşılaşacaklarını bilmedikleri için çoğu anne korku ve endişe hisseder. Deneyimsiz oldukları için iyi bir anne olamayacaklarını düşünürler. Bu konuda sonuna kadar hatalı olduklarını belirtelim.

Anne sevgisi yeryüzündeki en saf ve hiçbir şekilde yeri doldurulamayacak bir sevgidir. Annelik kadınların önceden sahip olmadıkları özellikler edinmesini sağlar ve sonrasında yavaş yavaş örnek annelere dönüşürler.

Günümüzde kadınları desteklemek ve anneliği daha kolay bir şeye dönüştürmek için pek çok materyal bulunuyor. İnternette günlük işlerinizde size yardımcı olacak, neyi nasıl yapacağınızı anlatan birçok video bulunuyor.

Anneliğin zorluklarına karşı neler yapabileceğinize dair pek çok kitap, blog ve sosyal ağ bulunuyor.

Annelerin bebekleriyle bağ kurmak ve zor durumlar karşısında neler yapacaklarına karar vermek için başvuracakları en iyi aracın annelik içgüdüleri olduğuna şüphe yok.

Annelik İçgüdüsü Nedir?

Annelik içgüdüsünün pek çok tanımı bulunmaktadır. Bunu genel olarak, “annelerin bildiklerinin bilincinde olmadan bildikleri şeyler” olarak tanımlayabiliriz.

Annelerin gebelikten başlayarak çocuklarıyla kurdukları bağın sorumlusu bu “altıncı hissin” gelişimi olabilir.

Anne ve çocuk farklı deneyimler paylaştıkça bu bağ güçlenir. Büyülü anlar ve huzursuz edici deneyimler eşit şekilde bu bağın gelişimine katkı sağlar.

Annelik içgüdüsü ile çocuğunu öpen anne

Annelik İçgüdüsü Kendini Nasıl Gösterir?

Annelik içgüdüsü kendini farklı şekillerde gösterir, en yaygın olanları aşağıdaki gibidir.

Olayları Önceden Tahmin Etme

Çocuğuna bir şey olduğunu ya da olacağını her anne hisseder. İşe giderken birdenbire bir şeylerin ters gittiğini hissedersiniz.

Ortada bir şey olmasa da kalp atışlarınız hızlanır, gergin hissedersiniz ve midenizde bir şeylerin düğümlendiğini sanırsınız. Bunun üstünden çok uzun bir zaman geçmeden de çocuğunuzun çantasını kaybettiğini ya da düştüğünü öğrenirsiniz.

Bu hisleri birden hissetmeye başlasanız ve nereden geldiğini anlamasanız da haklı olduğunuzu bilirsiniz. İşte bu annelik içgüdüsüdür.

Muhtemelen kendi annenizin “Bu pek doğru hissettirmiyor.” ya da “Arkadaşlık etmeniz senin için iyi olmayacak.” gibi şeyler söylediğini duymuşsunuzdur. Bu sözler yalnızca deneyimlerden yola çıkarak değil, içgüdüsel olarak ortaya çıkıyor.

“Annelerin gebelikten başlayarak çocuklarıyla kurdukları bağın sorumlusu bu ‘altıncı hissin’ gelişimi olabilir.”

Çocuklarının Düşüncelerini ve Eylemlerini Tahmin Etme

Çocuklar genelde yaramazlıklar yaparlar. Fakat onlar enine boyuna düşündükleri planlarını yürürlüğe koymadan evvel anneleri her şeyi anlar. Peki nasıl? Annelerinin bunu nasıl anladığı minikler için oldukça gizemli bir durumdur.

Küçücük bir bakıştan anneler çocuklarının neyin peşinde olduklarını ya da ne düşündüklerini bilirler. Anneler çocuklarını herkesten daha iyi tanır ve ne yapacaklarını önceden tahmin edebilirler.

Çocuklar doğdukları andan itibaren anneler onların her ifadelerini dikkatle gözlemlerler. Farklı ağlamalarını, el hareketlerini, gülücüklerini, somurtmalarını, kahkahalarını; hepsini akıllarına kazırlar ve annelik erdemleri her geçen gün daha da artar.

Mimikler, hareketler ve bakışlardan anneler çocuklarının ne düşündüğünü ve ne planladıklarını anlarlar. Şüphelendikleri şeyler de çoğunlukla doğru çıkar.

Kızının omzunu tutan anne

Eğer annelik içgüdüleriniz devreye girdiyse ve bu anda çocuğunuz yanınızda değilse yapacağınız en iyi şey arayıp iyi olduğundan emin olmaktır. Fakat sürekli kötü şeyler olacak diye düşünüp de korkularınızın sizi ele geçirmesine izin vermeyin.

Annelik içgüdülerinizin güçlü olmadığını düşünüyorsanız da endişelenmeyin. Deneyimleriniz ve karşılaştığınız zorluklar bu yeni hisse alışmanızı sağlayacaktır.

Annelerin içgüdüleri duyularla ilişkilidir. Bu duyular onları yollarına çıkabilecek şeylere karşı uyarır ve hazırlar. Bu yüzden korkmayın ve altıncı hissinize güvenin. Bu hisler sizin destekçinizdir ve anneliğin zorluklarına karşı yanınızda olacaklardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.