Bebeğinizin İlk Kez Düştüğü O An

Bebek bir yere düşünce hepimiz panik yaparız. Bu son derece normal ve anlaşılabilir bir tepkidir. Ancak yine de bebeğe en iyi şekilde bakıp onunla gerektiği gibi ilgilenebilmek için sakin kalmamız gerekir.
Bebeğinizin İlk Kez Düştüğü O An

Son Güncelleme: 03 Mayıs, 2020

Belki sık sık sizin de aklınıza gelir. Çünkü her anne, bebeğinin ilk kez düştüğü o anı mutlaka hatırlar. Bebeğin düşmesi, beşikten bir an gözünüzü ayırdığınız, yatağında onu sadece birkaç dakikalığına yalnız bıraktığınız ya da belki de onu hala kollarınızda tutarken uyuyakaldığınız o anda gerçekleşir. İşte bu tür anlar bebeklerin o ilk düşüşlerini yaşadıkları ve çok sık bir biçimde karşılaşılan durumlar arasındadır. Ancak bu düşüşlerin neredeyse %90’ının zararsız olduğunu da belirtmek gerekir.

Elbette ne kadar zararsız bir düşüş olsa da bu durum kendimizi suçlu ve en az o kadar da korku dolu hissetmemizi engellemez. Bebeğime bir şey oldu mu? Acaba onu bir hastaneye götürmeli miyim? Eğer bir şüphe duyuyorsak, her türlü ihtimali ortadan kaldırmak için bebeği bir acil servise götürmek en ideal çözüm olacaktır.

Ancak bu adıma geçmeden önce bize yardımı dokunacak bazı temel işaretleri gözden geçirmemiz mantıklı bir davranış biçimidir. Bugünkü yazımızda sizlerle, bebeklerin düşmesi gibi hassas bir konunun detaylarını paylaşmak istiyoruz. Elbette bu konuyu incelerken sizlere hatırlatmak istediğimiz en önemli şeylerin başında, bebeğin düşmesi ya da düşmüş olmasının kesinlikle sizin iyi bir anne olmadığınızın göstergesi olamayacağı gerçeğidir. Yani bu tür olumsuz durumları %100 oranında engellememiz mümkün değildir. Biz ne kadar %200 dikkat göstersek ve kendimizi tamamen ona adasak da, bu tür bir durum büyük bir olasılıkla gerçekleşecektir.

Beşiğinden, Yataktan Ya Da Kollarınızdan İlk Kez Düşen Bebek

Bebekler çoğunlukla beşiklerinden ya da yataktan düşerler. Özellikle anne ve babalarıyla uyuyan bebekler bazen bu tür kazalarla karşı karşıya kalabilirler.

Nasıl olduğunu hiç anlamadığımız bir şekilde bebek birden kendi çevresinde döner ve bir ses duyarız. Bu düşüşler genellikle çok yüksek bir yerden olmaz ancak yine de kendimizi “dünyanın en kötü anne ve babası” olarak hissederiz. Benzer şekilde bebeğin altını değiştirdiğimiz anlar da benzer risklerin yaşandığı dakikalardır.

Ağlayan bebeği annesi sakinleştiriyor

Temiz bir bez almak için uzanırız ve işte o anda bebek döner ve aşağı düşer. Bunların dışında hastanelerin acil bölümüne gelen vakalar arasında sıkça rastlanan bir diğer durum da, annenin bebek kucağındayken uyuyakalması ve kollarından “kayarak” kanepe ya da yatak gibi bir yerden aşağıya düşmesidir. Ayrıca bebekler günden güne daha iyi birer tırmanıcı oldukları için gittikçe daha tehlikeli hale gelen beşikleri de unutmamak gerekir.

Bu düşüşler bebekler için adeta birer alışkanlık ya da sıradan bir durum gibidir. Ancak elbette bunları normal bir durum olarak kabul etmemiz mümkün değildir. 3 yaş altı bebek ölümlerinin %6’sı tam olarak düşme kaynaklı sebeplerden gerçekleşmektedir. O yüzden evde son derece dikkatli olmalı ve bebekle ilgilenmenin herkesin sorumluluğunda olan önemli bir konu olduğunu unutmamalıyız. Bir bebeğe annelik yapmak oldukça zorlayıcı bir görevdir. Bu önemli sorumluluk her gün hiç aksatmadan yerine getirilmesi gereken pek çok ayrıntıyı içerir.

Bebek Düştükten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebek bir yere düşünce hepimiz panik yaparız. Bu son derece normal ve anlaşılabilir bir tepkidir. Ancak yine de bebeğe en iyi şekilde bakıp onunla gerektiği gibi ilgilenebilmek için sakin kalmamız gerekir.

  • Eğer çocuk yere düşmüş ve hareket ediyorsa bu iyiye işarettir. Bazen çocuklar için “lastikten yapılmış” gibi tabirler kullanılsa da bu tür dayanağı olmayan yaklaşımlara itibar etmemek gerekir. İlk dikkat etmeniz gereken şey bebek düştükten sonra herhangi bir kanaması olup olmadığı ya da kendinde değilse bilincini yitirme durumunun yaşanıp yaşanmadığını kontrol etmek olmalıdır.
  • Eğer düştükten hemen sonra bir şişlik oluşuyorsa, herhangi bir problem olma ihtimaline karşı bir acil servise gitmek doğru olacaktır.
  • Eğer bebeğin burnu ve kulağında kanama varsa, hemen bir ambulans çağırmak gerekir. Çünkü bunlar bir travmanın göstergeleridir.
  • Eğer bebeğinizin hareket ettiğini, ağladığını ya da uykuya dalmadığını görüyorsanız herşey yolunda demektir. Bu durumda tek dikkat etmeniz gereken şey çocuğun kusmaması olacaktır. Eğer birkaç dakika ya da saat sonra çocuk kusmaya başlarsa hemen 112’yi aramanız gerekir.
  • Bebeğin düşmesi ile ilgili en büyük risk, düştüğü yükseklik ve yere düştüğü anda neresini çarptığıdır. Eğer bebek kafasının üstüne düşerse, beşik ya da yataktan çok basit bir düşme gibi görünen bu durum kimi zaman çok ciddi sonuçlara yol açabilir.
Anne ve oğlu

Bebeğin Düşmesi: Her Gün Dikkat Etmemiz Almamız Gereken Önlemler

Bebeklerimizle ilgili en tehlikeli anlar, artık yatarken kendilerini çevirmeye başladıkları zamandan sonra başlar. Bezini değiştirirken bir an bıraktığımız bebeğin aniden döndüğüne şahit oluruz. Etrafına minderler koyduğumuz bir yatakta bırakarak birkaç parça kıyafet almaya gittiğimiz o kısa sürede bebek dönerek aşağıya düşmüş olabilir.

Bu konunun en karmaşık tarafı ise, bebeklerin kendi etraflarında dönme motor becerisini ne zaman kazandıklarını bilme şansımızın olmamasıdır. Ancak yine de bebeği yakından gözlemlemeli ve bu tür hareketleri dikkatli bir biçimde takip etmeliyiz. Ayrıca şu detayları da dikkate almamız önemlidir:

Beşikteki bebekler
  • Beşiğin koruyucu çubuklarının aralığının sekiz santimetreden daha açık olmamasına dikkat edin.
  • Bebeğinizi kucağınızda taşırken yerde serili halılar ya da düzgün olmayan zeminlere çok dikkat edin.
  • Bebeği bir koltukta, yatakta ya da alt değiştirme masasında tek başına bırakmayın.
  • Bebeğinizle merdiven çıkarken ya da inerken çok dikkatli olun.
  • Yüksek sandalye, koltuk ya da beşiklerin pencerelerden ya da merdivenlerden uzak yerlerde olması gerektiğini unutmayın.
  • Eğer bebeğinizi emzirmek ya da biberonla beslemek için kendinizi çok yorgun hissediyorsanız, eşinizden ya da başka bir kişiden bunu yapmasını isteyin.

Sonuç olarak, çocuklarımızın etrafındaki her şeyi %100 kontrol etme olasılığımızın bulunmadığını aklımızdan çıkarmamalıyız. Ancak birtakım olumsuz durumların önüne geçmek için gereken önlemleri almamız gerektiğini de unutmamalıyız. Bu önlemleri alırken, “Eğer beşiğin önündeki koruyucuları aşağıya indirirsem çocuğun düşme olasılığı…”, ” Eğer bebeği birkaç saniyeliğine kanepede bırakırsam yere düşme ihtimali…” gibi düşünceleri mutlaka aklımızdan geçirmeliyiz.

Bebeğin özellikle ilk üç ayında saplantı derecesine varacak davranışlar sergilemenin anlayışla karşılanacak ve hiç de sıradışı bir durum olmadığını bilmek gerekir. Çünkü bebek kazalarının büyük bir bölümü işte bu ilk aylarda yaşanmaktadır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.