Yeni Doğan Bebeğinizin Cildine Bakım

Yeni doğan bir bebeğin cildi, tüm ebeveynlerin farkında olmadığı belirli önlemler gerektirir. Bebek bezi değişimi, banyo zamanı ve güneş, ortak endişeleri gündeme getiren konulardır.
Yeni Doğan Bebeğinizin Cildine Bakım

Son Güncelleme: 05 Ağustos, 2020

Yeni doğan bir bebeğin cildi bir yetişkinin cildinden çok farklıdır – hem daha pürüzsüz hem de çok daha hassastır. Bebeğinizin cildine uygun şekilde bakmak çok önemlidir.

Bu yazıda, tahrişlerden kaçınmak için küçük çocuğunuzun cildine nasıl bakılacağına dair ipuçları sunacağız.

Yeni doğan bebeğinizin cildine bakım için ipuçları

Yeni doğan bir bebeğin cildi yetişkinlerden daha hassastır ve daha narindir. Bu, özel bakım gerektirdiği anlamına gelir. Küçük çocuğunuzun derisinin ihtiyaç duyduğu bakımı sağlamak için aşağıdaki önerileri okuyun:

1. Nötr sabun ile yıkayın

Mağazalarda ve eczanelerde, bebek sabunları söz konusu olduğunda birçok seçenek vardır. Ancak, düz nötr sabun veya gliserin sabunu da kullanabilirsiniz. Bebeğiniz için hangisinin en iyi olduğunu öğrenmek için çocuk doktorunuza danışın. Parfüm içeren veya asidik pH’a sahip sabunlardan uzak durun.

Ayrıca, yaşamın ilk günlerinde bebeğinizi tam olarak yıkayamayacağınızı unutmayın. Önce göbek kordonu düşene kadar beklemelisiniz. Bu arada, yenidoğana nemli, sabunlu bir yıkama bezi kullanarak bir sünger banyosu yaptırabilirsiniz.

2. Cildi nemli tutun

Yeni doğan bir bebeğin cildinin yetişkinlerden daha nemli olduğu doğrudur. Aynı şekilde, iş yenidoğanlara gelince, bebekler için yapılmış olsa bile herhangi bir losyon uygulanmasına gerek yoktur.

Bebekler doğduğunda, derileri verniks kazeoza olarak bilinen koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. Bununla birlikte, bu “koruyucu tabaka” zamanla ve ufaklığı yıkamaya başlar başlamaz kaybolacaktır.

Bu noktadan sonra bebekler için özel olarak tasarlanmış iyi nemlendirici ürünler bulmalısınız. Hem losyonlar hem de yağlar arasından seçim yapabilirsiniz. Alerji veya tahrişe işaret edebilecek belirtilere özellikle dikkat edin. Herhangi bir semptom gözlemlerseniz, kullanımı askıya alın ve bir doktora danışın.

yeni doğan bebek

Bir bebeğin vücudunun diğerlerinden daha fazla hidrasyona ihtiyaç duyan alanları vardır. Bunlar çene, popo, kulakların arkası ve kıvrımların oluştuğu herhangi bir alanı içerir.

3. Yeni doğan bebeğinizi güneşten koruyun

Bu, yenidoğanlar söz konusu olduğunda kışın bile hatırlamanız gereken en önemli cilt bakım ipuçlarından biridir. Yaşamlarının ilk aylarında ciltlerinde güneş ışınlarından korunmak için yeterli melanosit (melanin üreten hücreler) yoktur. Ayrıca, 6 aylıktan küçük bebekler için güvenli koruyucu losyonlar veya güneş koruyucu faktörler de yoktur.

Bu nedenle, bebeğinizi güneşe maruz bırakmayın veya onu sahile götürmeyin. Bir gezintiye çıkıyorsanız, ufaklığı uzun kollu kıyafetler ve bir şapka ile örtün.

4. Yenidoğanınıza her gün banyo yaptırmayın

Küçük bebekler daha büyük çocuklar kadar kirlenmez. Bu nedenle, her gün yeni doğmuş bebekleri yıkamaya gerek yoktur. Küçük çocuğunuza tam bir banyo yaptırmak için sadece göbek kordonu düşene kadar beklemekle kalmamalı, aynı zamanda her banyo arasında bir veya iki gün atlamalısınız.

Gerekirse, özellikle yaz aylarında uyurken terleyebileceği için bebeğinizin vücudunun belirli bölgelerini yıkayabilirsiniz.

Ayrıca, yaşamın ilk günlerinde bebeğinizi tam olarak yıkayamayacağınızı unutmayın. Önce göbek kordonu düşene kadar beklemelisiniz.”

5. Bebeğinizin cildine masaj yapın

Yeni doğan bebeğinizin cildinin daha da yumuşak ve güzel olması için, uygun bir losyon veya yağ kullanarak güzel bir masajdan daha iyisi yoktur. Dahası, ufaklığınızla aranızdaki bağı güçlendirmek için mükemmel bir fırsattır.

Bebeğinize gece yatmadan hemen önce masaj yapabilir veya bebeğiniz ağlamayı bırakmadığında sakinleştirici bir teknik olarak masajı kullanabilirsiniz.

6. Bez değişimini ertelemeyin

Yeni doğmuş bir bebeğin cildinin bakımı konusunda bir başka önemli adım, bebek bezi bölgesi ile ilgilidir. Bebeğinizin bezini ıslak veya kirli olduğunda sık sık değiştirmezseniz, küçük bebeğinizde isilik, tahriş ve diğer problemler ortaya çıkabilir.

Bebeğinizin çişini veya kakasını yaptığını fark ettiğinizde çok fazla zaman geçmesine izin vermeyin. Bebeğinizin cinsel organını ve poposunu temizlemek için ıslak mendil veya pamuk kullanarak bebeğinizin bezini mümkün olan en kısa sürede değiştirin.

Küçük çocuğunuzun kıvrımlarına özellikle dikkat edin. Son olarak, temiz bir bebek bezi giydirmeden önce bebeğinizin cildinin kurumasını bekleyin.

annesinin kucağında uyuyan bebek

7. Doğal kumaşlardan yapılmış giysiler seçin

Yeni doğmuş bir bebeğin cildiyle temas eden her şey tahrişe ve alerjiye neden olabilir. Yaşamın ilk günlerinden itibaren, pamuk veya diğer doğal liflerden yapılmış kıyafetleri seçmenizi öneririz.

Kimyasal madde içermemeleri de önemlidir. Onları nötr sabunla elle yıkamalı ve küçük çocuğunuzun hassas cildini rahatsız edebilecek herhangi bir etiket veya dikişten kaçınmalısınız.

Bugünün yazısındaki tavsiyelere uyarsanız ve yeni doğan bebeğinizin cildine uygun bakım uygularsanız, dermatit, alerji ve benzeri konulardan kaçınacaksınız.

Değerli bebeğiniz söz konusu olduğunda, rahatlığını ve esenliğini sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Dumet J, Prado Z, Rivitti M. Children and newborn skin care and prevention. An Bras Dermatol. 2011; 86 (1): 102-10.
  • Sarkar, Rashmi & Basu, Srikanta & K Agrawal, R & Gupta, Piyush. (2010). Skin Care for the Newborn. Indian pediatrics. 47. 593-8. 10.1007/s13312-010-0132-0.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.