Çocuklarda Güneş Çarpması Riski: Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğunuz yazları dışarıda oynamayı seviyorsa sıcak çarpması ile ilgili temel şeyler konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Güneşe uzun süre maruz kalmak çocuklarınız için talihsiz sonuçlar doğurabilir.
Çocuklarda Güneş Çarpması Riski: Nelere Dikkat Edilmeli?

Son Güncelleme: 09 Mayıs, 2020

Yazları sık sık deneyimlediğimiz yüksek sıcaklıklar, su eğlenceleri ve seyahatlar dikkat etmemiz gereken bazı iklimsel değişimleri de beraberinde getirir. Çocuklarda güneş çarpması riskinin ortaya çıkması da bunlardan biri. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, çocuklar güneşe uzun süre maruz kaldıklarında bu onlarda ciddi sorunlara neden olabilir.

Çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere, belirli yaş gruplarının yazın belli şeylere dikkat etmesi gerektiğini duymuşsunuzdur. Ayrıca özel önlemler alması gereken gruba cilt problemleri ya da bazı hastalıkları olanları da dahil edebiliriz.

Çocuğunuzun sağlığını korumak adına yapmanız gerekenleri bilmeniz ve bunlara uymanız  oldukça önemlidir.

Çocuklar dışarı çıkmak ve oynamak istedikleri için yaz aylarındaki olumsuz hava koşullarına ve özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaya pek de dikkat etmezler. Bundan ötürü güneş çarpması riskine karşı ebeveynlerin belirli önlemler almaları gerekir.

Çocuklarda Güneş Çarpması Kaynaklı Durumlar

Sıcak çarpması da denen güneş çarpması, çocukların vücudunda çok büyük bir dengesizliğin ortaya çıkmasına neden olur. Böyle bir durumda vücut sıcaklığının düzenlenmesi mümkün olmayabilir ve vücudun düzgün çalışması için gerekli koşullar sağlanamayabilir.

Çocukların güneşin zararlı etkilerinden ve yüksek sıcaklıklardan etkilenmelerinin nedeni olgunluğa erişmemiş olmalarıdır. Bağışıklık sistemleri ve ciltlerini de dahil edebileceğimiz vücutlarının diğer kısımları ani değişimlere dayanıklı değildir.

Oldukça tehlikeli sonuçların yanı sıra, güneş çarpması cilt yanığı ve buna ilişkin birtakım hastalıklara neden olabilir. Ayrıca kimi uzmanlara göre bazı beyin hasarlarına ve hatta komaya dahi yol açabilir.

Vücut ısıyı düzenleyemezse bir saatten daha az bir sürede ölümle sonuçlanabileceği için böyle durumlarda acele etmek gerekir.

Çocuklarda güneş çarpması riskine karşı güneş koruması

Çocuklarda Güneş Çarpması Belirtileri

Çocuklarda güneş çarpması durumu aşağıdaki belirtiler sayesinde fark edilebilir:

  • Solgunluk
  • Kramp
  • Bayılma
  • Zayıflık ya da yorgunluk
  • Aşırı terleme
  • Baş ağrısı
  • 39°C üzerinde ateş
  • Baş dönmesi, bulantı ve kusma
  • Tansiyon düşmesi

Çocuklarda Güneş Çarpması Durumuna Karşı Alınabilecek Önlemler

Ebeveynlerin çocuklarını bu ciddi problemlere karşı korumak için önlem almaları oldukça önemlidir. Bu alınabilecek önlemlerden bazıları şu şekildedir:

Özellikle Günün Belli Saatlerinde Uzun Süre Güneş Altında Kalmaktan Kaçınmak

Yaz aylarında saat 11 ile 5 arasında çocuklar güneşe maruz kalmamalıdır. Ayrıca hiçbir şekilde iki saatten fazla güneşin altında vakit geçirmemelidirler.

Tabii güneş kremi kullanmak da şarttır. Bu saat aralığında fiziksel aktivitelerde bulunulması yasaklanmalıdır.

“Güneş çarpması durumunda vücut sıcaklığı düzenlenemez ve vücudun doğru çalışması için gerekli hayati fonksiyonlar yerine getirilemez.”

Su İçme

Çocukların ilgisi genel olarak dağınıktır ve bütün gün en son ne zaman su içtiklerini düşünerek ortalıkta dolanmazlar.

Serinlemeleri ve susuz kalmamaları adına ebeveynlerin ara ara çocuklarına içecek bir şey vermeleri gerekir. Havuzda dahi olsalar, özellikle dışarıda oynuyorlarsa bu oldukça önemlidir.

Nasıl Davrandıklarına Dikkat Edin

Eğer çocuğunuz yok yere yorgun ve cansız davranıyorsa, elektrolit ya da su kaybetmiş olabilir. Güneş çarpması yaşamak üzere olabilirler. Bu durumu düzeltmek için ebeveynlerin en kısa sürede müdahalede bulunması gerekir.

Havuz kenarına uzanmış güneş altında meyve suyu içen çocuk

Çocuğunuza Güneş Çarparsa Ne Yapmalısınız

Çocuğunuza güneş çarptıysa, onu hemen en yakın hastaneye götürmelisiniz. Bu sürede de kompres yaparak ya da ıslak bez uygulayarak vücut ısısını düşürmeye çalışmalısınız. Kalça ve kolların yanı sıra, göğüs, boyun ve baş en önemli bölgelerdir.

Öte yandan, onları serin bir alanda tutmaya çalışmalısınız. Çocuğunuzun bilinci açık olduğu sürece ona su vermelisiniz. Boğulmamalarına dikkat edin. Özellikle bebeklerin tüm kıyafetlerini çıkarmanız gerekir.

Bu acil durum talimatları ve hızlı müdahale sayesinde güneş çarpmasının etkileri azaltılabilir.

Son olarak, bu sorunun yalnızca yaz aylarında yaşanmadığını da aklınızdan çıkarmayın. Bu durum yoğun güneş ışığı altında uzun süre vakit geçirilen her mevsimde başınıza gelebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.