Sınıfta Meditasyon Yapmanın Faydaları
Çocuklar, yetişkinlerin aksine önyargıları ve engelleri kendilerine sorun etmezler. Söz konusu meditasyon olduğunda, bunun çocuklar için bir sürü faydası vardır. Bu nedenle size meditasyon hakkında bilgi vereceğiz.
İlk olarak, meditasyonun hem fiziksel hem de zihinsel bir egzersiz olduğunu anlamak önemlidir. Gerekli çabayı sarfeden ve bütün dikkatini veren öğrenciler, meditasyondan faydalanır.
Meditasyonun faydaları kısa sürede görülebilir ve uzun vadede de devam eder. Meditasyon alışılmış eğitim sürecinin önemli bir parçası haline gelebilir. Öğrencilerin öz bilincini artırmasının yanı sıra, bakış açılarını da değiştirir.
Aslında, meditasyon sadece süreklilik gerektirir. Tek yapmanız gereken günde en az 10 dakikanızı ayırmak ve oturabileceğiniz küçük bir alan bulmaktır.
Bunun yanı sıra, meditasyonun sadece yetişkinlere özgü olduğunu düşünmek yanlıştır. Çocuklar ve gençler de meditasyon yaparak rahatlayabilir.
Araştırmalara göre, sınıf ortamında yapılan meditasyon çocukların sakinleşmesine ve daha iyi odaklanmasına yardımcı oluyor. Ayrıca çcouklara rahatlama fırsatı veriyor.
Sınıfta meditasyon yapmanın faydaları nelerdir?
Aşağıda, sınfıta meditasyon yapmanın faydalarından bahsedeceğiz:
1. Odaklanmayı artırır
Meditasyon yapmak, kişinin uzun süre boyunca konsantre olma yeteneğini artırır. Aynı şekilde, çocuklara dikkatlerini yönetebileceklerini öğretir. Bu, çocuklar için oldukça faydalıdır çünkü ders boyunca dikkatleri daha az dağılır ve bu sayede de daha fazla öğrenirler.
2. Şefkati ve öz saygıyı artırır
Kontrolleri dışında gelişen durumlar ve baskılar dikkate alındığında, çocuklar bazı testlerde başarısız olacaklarını düşünüyor. Özellikle başkalarının kötü davranışlarına maruz kalan çocuklar için bu durum zor olabiliyor.
Meditasyon çocuklarda güvende olma hissini, empati kurmayı ve iç dengeyi artırıyor. Aynı zamanda, öğrencilerde şefkati, mutluluğu ve öz saygıyı da geliştiriyor.
Ayrıca okuyun: Çocuğumun Okulda Dikkati Dağılıyor: Ne Yapmalıyım?
3. Dikkati artırır
Meditasyonun bir diğer faydası ise çocukların dikkat becerisini artırmasıdır. Meditasyon yapmak çocuklardaki dikkati artırır ve depresyon, anksiyete, sosyal gruplara uyum sağlayamama ve korku gibi içsel problemleri de çözer.
Bu sayede de, çocukların psikolojik olarak iyi durumda olmalarını sağlar. Meditasyonun ruh sağlığına olan faydaları pek çok araştırma ile de desteklenmiştir.
4. Stresi azaltır
Meditasyon, çocukların fiziksel hareketini, ruhsal ve duygusal dinlenmesini sağlamanın yanı sıra, stres ile ilgili kimyasallardan biri olan kortizolü düşürerek sinir sistemini doğrudan etkiler.
Nefes alış verişi yavaşlatmasının yanı sıra, meditasyon ayrıca oksijen tüketimini, kalp ritmini ve kan basıncını düşürür.
5. Hafızayı güçlendirir
Hafızayı güçlendirmek, sınavlar için oldukça önemlidir çünkü daha fazla bilginin depolanmasını sağlar.
Güçlü bir hafıza ayrıca, aynı anda farklı düşünceleri birleştirmeye olanak sağlar. Bu, konuşmaları devam ettirmek ve mantıklı düşünmek için gerekli bir beceridir.
“Meditasyon yapmak, kişinin uzun süre boyunca konsantre olma yeteneğini artırır. Aynı şekilde, çocuklara dikkatlerini yönetebileceklerini öğretir.”
6. Duygularla başa çıkma yeteneğini geliştirir
Uzmanlar, duygusal dengesizlik ve derslerde başarısızlık arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koydular.
Neyse ki, stresi ve anksiyeteyi azaltmak meditasyon yaparak mümkün. Tüm bunlara ek olarak, meditasyon yapmak üniversite öğrencilerinin duygularını kontrol etmesine yardımcı olur. Bu da akademik başarı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
Öğrencilere zihinsel olarak rahatlayabilmeleri için zaman tanımak, davranışları iyileştirmek için oldukça önemlidir. Gençlerin ve çocukların çoğunlukla stres altında olduğunu düşünürsek, meditasyon yapmak düşüncelerini bir noktada toplamanın ve odaklanmanın harika bir yoludur.
Bir müddet hayata ara verip kendinize odaklanmanın olumlu etkileri vardır. Sadece öğrenciler değil, öğretmenler de bundan faydalanır. Peki, sınıflarda meditasyon yapmak için biraz vakit ayırmaya ne dersiniz?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- HLF. (n.d.). BRINGING MINDFULNESS TO THE COMMUNITY. Holistic Life Foundation. https://hlfinc.org/about-us/
- Vargas, M. (2010). La Meditación y la Relajación en la Educación. Hipnológica, 3, 22-23. https://www.hipnologica.org/wp-content/uploads/2019/11/La_meditacion.pdf