Yeni Doğan Bebekler Yazın Nasıl Kıyafetler Giymeli?
Yaygın olarak inanılanlara karşı olarak, hangi mevsimde olursak olalım bebekler hep sıcak tutacak şekilde giydirilmelidir.
Bebeğiniz için seçtiğiniz kıyafetler, küçük çocuğunuzun cildini ve vücut sıcaklığını korumalıdır. Bu, özellikle de yeni doğan bebekler için geçerli bir kuraldır.
Ayrıca küçük çocuğunuzu giydirirken seçtiğiniz kumaş türüne de dikkat etmelisiniz.
Bazı dokular ve sentetik malzemeler alerjiye ya da ciltte kızarmalara yol açabilir. Bu tür cilt tepkileri, sıcaklıktan dolayı yazın daha sıkça karşımıza çıkmaktadır.
Yeni doğan bebekler nasıl kıyafetler giymeli?
Yeni doğan bebekler sıcaklığı daha büyük çocuklar ya da yetişkinler gibi hissetmez. Onlar sıcaklık değişimlerine karşı çok daha hassastır.
Size ve etrafınızdaki herkese hava sıcak gibi gelse de bebeğiniz o şekilde hissetmeyebilir. Hatta, bebeğiniz bu durumda üşüyebilir bile.
Bu yüzden, bebeğinizi giydirirken, özellikle başını ve ayaklarını korumanız çok önemlidir. Bu iki alan bebeğinizin vücut sıcaklığını düzenlemekten sorumlu olan kısımlardır.
Yeni doğan bebekler söz konusu olduğunda hafif serin bir esinti bile soğuk algınlığına sebep olabilir.
Eğer bebeğiniz doğmak üzereyse
Bir bebeğin dolabını hazırlamak ebeveynler için zorlu bir deneyim olabilir.
Bu özellikle de deneyim eksikliğinden dolayı, ilk kez anne baba olacak kişiler için geçerlidir. Hangi eşyaların gerçekten gerekli olduğunu seçmek sizin için çok zor olabilir.
Bebeğiniz hangi mevsimde dünyaya gelirse gelsin, her zaman atlet giydirmeniz gereklidir. Bebeğinizin günde en az iki ya da üç kıyafet değiştirmesi gerektiğini de unutmayın.
Yatma zamanı geldiğinde küçük bebeğinize onu rahat ve sıcak tutacak kıyafetler giydirmelisiniz. Baskılı, nakış işlemeli, vb. çocuk giysileri giydirmekten kaçının.
Bebeğiniz dünyaya geldiyse
Yaz ayları boyunca yeni doğan bebeğiniz için çoğunlukla pamuk içeren giysiler seçmelisiniz.
Bebeğinizin ayaklarına çorap, başına da şapka giydirmelisiniz. Ayrıca küçük bebeğinizi ince bir pamuk battaniyeyle sarmak da iyi olacaktır.
Bununla birlikte, çok aşırıya kaçmayın. Yün ve tüylü kazaklar, çocuğunuzun yaz aylarında fazla sıcaklamasına sebep olabilir, bu yüzden bunları kullanmamak en iyisidir.
Bunun yerine, klimanızı ya da kombinizi daha yüksek bir dereceye getirerek bebeğinize pamuklu pijamalar giydirebilirsiniz. Her zaman, bebeğinizin başını, ayaklarını ve göğsünü güzelce koruduğunuzdan emin olun.
“Doğru bir vücut sıcaklığı sağlamak için, ebeveynlerin, yeni doğan bebeklerin ne tür kıyafetlere ihtiyacı olduğunu bilmesi önemlidir.”
Çocuğunuzun yazın ihtiyacı olacak türde giysiler için daha fazla öneriler
- Kaliteli kumaşlar seçin. Sayıca daha çok kıyafet almak mı kaliteli kıyafet almak mı derseniz, kaliteli olanı seçmek her zaman daha iyidir. Bebeklerin, ilk birkaç yılda ciltleri çok hassastır. Bu yüzden cilt rahatsızlıklarına sebep olmayacak giysiler seçmeniz gereklidir.
- Pamuk en iyisidir. Pamuk bebeğinizin cildinin rahatça nefes almasını sağlayacak çok yumuşak bir kumaştır. Alışveriş yaparken, kıyafetlerin iç etiketlerine bakın ve %100 pamuk yazanları sçein. Eğer organik pamuktan yapılan kıyafetler bulursanız bu çok daha iyidir.
- Sıkı kıyafetlerden kaçının. Bebeğinize çok sıkı olan kıyafetler, cildinin çok ısınmasına ve kaşıntıya sebep olabilir. Bu yüzden bebeğiniz için her zaman biraz bol olan kıyafetler seçmek daha iyi olacaktır.
- Şimdilik aksesuarları unutun. Bebeğinize şık ayakkabılar giydirmek, kurdeleler takmak vb. çekici gözükse de, bir süre daha beklemeniz daha iyi olacaktır. Birçok bebek sadece kıyafet giymeye bile alışmakta zorluk çekmektedir; sonuçta 9 ay boyunca rahimde kıyafet giymiyorlardı! Aksesuar kullanımı, yalnızca daha fazla rahatsızlığa sebep olacaktır.
- Bebeğinizi sıcak tutun. Bebeğinizin cildi her zaman ılık bir sıcaklıkta olmalıdır; çok sıcak değil. Eğer bebeğiniz terliyorsa ya da yanakları kızarmışsa muhtemelen onu çok giydirmişsiniz demektir. Eğer durum buysa, fazla gelen kıyafetlerini bir süre için çıkarın. Ayrıca onu emzirin, çünkü susamış da olabilir.
Yeni doğan bebekler için yaz aktivitileri
Bebeğinizin ilk günlerinde ona çok özel bir bakım sağlamalısınız. Küçük bebeğiniz bağışıklık sistemini geliştirmeye daha yeni başlamakta, bu yüzden mikroplar ve hastalıklarla savaşmaya henüz hazır değil.
Bu yüzden, uzmanlar yeni doğan bebekleri en azından ilk 28 gün boyunca evde tutmanızı öneriyor.
Bu süre dolduğunda, bebeğinizi parka ya da yürüyüşe çıkarken yanınızda götürebilirsiniz. Her zaman doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuzdan ve bebeğinizin başını, ellerini ve ayaklarını koruduğunuzdan emin olun.
Ayrıca bebeğinizi gerekli sıvıyı alması için (su vererek değil) emzirmeniz ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan korumanız da önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Moreno, R. A., & Peiró, P. S. (2000). Dermatitis atópica. Medicina naturista, (2), 112-121. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/202441.pdf