Yenidoğan Sünneti: Artı ve Eksileri

Ebeveynlerin verdiği yetki ile pek çok hastanede erkek çocuklara yenidoğan sünneti uygulanmaktadır. Peki bu uygulamanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Yenidoğan Sünneti: Artı ve Eksileri

Son Güncelleme: 27 Ekim, 2019

Yenidoğan sünneti nedir? Bugünkü yazımızda bu uygulama hakkında bilgi sahibi olacak ve bunu yaptırmaktaki farklı amaçları daha iyi anlayacaksınız.
Bugüne kadar pek çok aile çocuklarını tıbbi ya da hijyenik sebeplerden dolayı sünnet ettirmeyi seçmiştir. Bazıları da bunu dini sebeplerden ya da sadece gelenekten dolayı yapmıştır. Aynı zamanda, sünneti hiç değerlendirmeye bile almayan ebeveynler de bulunmaktadır.

Sünnet nedir?

Sünnet bebeklere yaygın olarak uygulanan bir cerrahi operasyondur. Penisin uç kısmını kaplayan derinin kesilmesi ve altta kalan dokunun dışarıda bırakılmasını içerir. Birçok kişi için bu, tartışmalı bir uygulamadır.

Yeni doğan erkek bebekler için sünnet genellikle bebek iki günlükken uygulanır. Öte yandan, Yahudi ve Müslümanlar’da yenidoğan sünneti için bebek 8 günlük olana kadar beklenir.

Sünnet genellikle çocuklarda hafif bir kanamaya sebep olur. Bununla beraber, bu operasyon dikiş gerektirmez. Bir bandaj kullanıldığında yara kendiliğinden 7 ila 10 gün içerisinde iyileşir.

Ameliyat odasında yenidoğan sünneti

Eğer çocuğunuzu fimoz (sünnet derisinin penis başının çıkışını engelleyecek kadar daralması) gibi tıbbi bir sebepten dolayı sünnet ettirmeyi düşünüyorsanız, ameliyat odasında nasıl bir prosedür izlendiğini bilmek sizi rahatlatacaktır. 

Bu her ne kadar tartışmalı ve isteğe bağlı bir operasyon olsa da aynı zamanda basit bir operasyondur. Operasyonun gerçekleşmesi çok az zaman alır. Sünnet işlemi ortalama 10 ila 20 dakika en zor vakalarda en fazla bir saat sürer.

Her şey siz ve partnerinizin çocuğunuzu sünnet ettirmeye karar vermeniz ile başlar. Emin olduktan sonra onayınızı belirten bir yetki belgesi imzalamanız gereklidir.

Bu formu imzalayarak, prosedürü ve taşıdığı riskleri anladığınızı ve kabul ettiğinizi beyan etmiş olursunuz. Ebeveynlerin ameliyat sırasında odada bulunmasına izin veren hastaneler vardır.

Operasyondan önce doktorunuzla konuşarak bunun bir seçenek olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Genellikle, bu operasyonu yapacak kişi bir kadın doğum uzmanı olur. Bununla beraber, yenidoğan sünneti, bir pediyatri uzmanı tarafından da gerçekleştirilebilir.

yenidoğan sünneti

Operasyon sırasında, tıbbi ekip bebeğinizin hiçbir acı çekmediğinden emin olmak için ellerinden geleni yapacaktır.

Doktorlar bazı durumlarda bebeğin rahatsızlık yaşamaması için fitil kullanmayı uygun görebilir. Bunun etkisi birkaç saat sürer. Daha sonra, birkaç dakika içinde sünnet işlemi gerçekleşir – bu çok kolay bir iştir.

Bu işlem için Plastibell, Gomco ve Mogen yöntemi olmak üzere farklı yöntemler vardır. Ameliyat bittikten sonra, ameliyat ekibi çocuğun penisine vazelin uygular ve bölgeyi sargı bezi ile kapatır.

Bu uygulama sayesinde bebeğiniz rahatsız olmaz ve bebek bezinin bölgeye değmesinden dolayı oluşabilecek tahriş de önlenmiş olur. Bu ameliyatın en iyi tarafı, çok basit olmasıdır. Bebeğinizi, hastanede kalmasına gerek olmadan ameliyatın yapıldığı aynı gün evinize götürebilirsiniz.

“Yenidoğan sünneti dikiş gerektirmez. Bir bandaj kullanıldığında yara kendiliğinden 7 ila 10 gün içerisinde iyileşir.”

Yenidoğan sünneti: faydaları

Tuhaf görünse ve bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da sünnetin uzun vadede pek çok avantajı vardır. İşte bunlardan bazıları:

  • Eğer çocuğunuz sünnet olursa, idrar yolları hastalıklarına yakalanma olasılığı daha düşük olacaktır.
  • Sünnet olmuş bir penisi temiz tutmak ve enfeksiyonlardan korumak daha kolaydır.
  • Sünnet olmuş erkeklerin penis kanserine yakalanma olasılığı daha düşüktür. Öte yandan, bu hastalığın oranı yaklaşık on binde bir olduğu için zaten düşüktür. 
  • Yenidoğan sünneti; HIV, frengi ve bel soğukluğu bulaşması riskini azaltır.

Yenidoğan sünneti: dezavantajları

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi bu operasyonun da dezavantajları bulunmaktadır. Sünnetin olumsuz sonuçları çok nadir görülür ve aşağıdaki gibidir:

  • Eğer bölge doğru şekilde sterilize edilmezse, yara enfeksiyon kapabilir.
  • Ameliyattan sonraki 6 ila 8 saat boyunca bebek çişini yapmakta zorlanabilir.
  • Bebeğin ateşi çıktığı durumlarla karşılaşılabilir.
  • Kanamaya bağlı sorunlar çıkabilir.
  • Dokuda hassasiyet kaybı oluşabilir ve daha sonra cinsel hayata olumsuz etkisi olabilir.

Yenidoğan sünneti, kesinlikle en tartışmalı operasyonlardan biridir. Avantajları bilimsel olarak desteklenmese de yine de mevcuttur. Tabi ki, son karar her zaman ebeveynlere aittir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.