Aşırı Oyuncak Sendromu
Çocuklarınızın artık hediye alırken eskiden olduğu kadar heyecanlanmadığını fark ettiniz mi? Ya da belki de çok fazla oyuncağı var ve artık bunlardan sıkılıyor mu? Sizce de bugünün çocukları hayal etmenin gücünden yoksun mu yetişiyor?
Eğer bu soruların herhangi birine evet cevabı verdiyseniz, bu durum günümüz çocuklarının aldıkları hediye ve oyuncakların fazlalığıyla baş etmek zorunda kaldıklarını gösteriyor olabilir.
Bu özellikle tatil sezonunda geçerli olan bir durumdur ve bu konuya dikkat etmeniz çok büyük önem arz eder. Bu yazıda, “aşırı oyuncak sendromu” ile nasıl baş edeceğinize dair ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.
Aşırı oyuncak sendromu nedir?
Bir aile düşünün. Anne, porselen bir bebek; babaanne ve büyükbaba ise bir mini mutfak sipariş ediyor; diğer büyükbaba ve anneanne de bir yarış arabası alıyorlar. Ayrıca çocuğa bir çift paten almak isteyen bir amca ve yeğenine biraz oyun hamuru almak isteyen teyzeyi de unutmayalım.
Yani, sonuç olarak, daha arkadaşlarımızı ve diğer kişileri saymadan verdiğimiz örnekteki çekirdek ailede bile, çocuğumuzun alacağı tartışmasız 5 ayrı hediye vardır.
Bu durum, çocuklarımızda konsantrasyon ve hayal gücü eksikliği ile sonuçlanır. Ayrıca hayal kırıklığına da yol açabilir. Bu çocuklar, bir şeyler başarmak için gereken çabaya değer verme fırsatından yoksun olarak büyürler. Çünkü istedikleri her şeye her zaman sahip olmuşlardır.
En kötüsü, bu sorun bilinçsiz tüketim nedeniyle daha da yayılmaya başladı. Çocuklar yılın her günü pahalı oyuncak ve hediyeler beklemeye başladılar.
Bazen hediyelerimizin onları daha mutlu edeceğini düşünerek, onlara her gün vermemiz gereken ilgi ve dikkati vermeyip, bunu telafi etmek için çocuklarımıza daha fazla hediye veririz. Ancak, bu davranış çocuğun gelişimi üzerinde çok zararlı sonuçlar doğurabilir.
Yılbaşı, doğum günleri ve diğer kutlamalar sırasında neler yapabiliriz?
Bu sorun yıl boyunca mevcut olsa da, gerçek şu ki, tatiller ve doğum günleri gibi belirli özel zamanlarda önemi daha da artmaktadır.
Çocuklarımıza hediye vermenin beklediğimiz şekilde büyük bir sevgiye dönüşmeyeceğini anlamak gerekir. Ancak, hediye vermenin aksine, onlara küçük ayrıntılar ve jestlerle her gün sevgimizi göstermemiz gerekir.
Aşağıdaki dört hediye kuralına mümkün olduğunca bağlı kalmalıyız. Bu, uzmanların önerdiği hediye miktarıdır. Kuralı uygun bir şekilde yerine getirebilmek için bazı kriterleri takip etmeliyiz.
- Hediyelerin biri, çocuğun gerçekten ihtiyacı olan bir şey olmalıdır.
- Diğer bir hediye ise gerçekten istediği bir şey olmalı (bu maddeyle istediği bir oyuncağı veya diğer isteklerini karşılayabiliriz).
- Üçüncüsü, giysi veya aksesuar gibi kullanılacak bir hediye.
- Sonuncusu ise okuma alışkanlığını geliştirmelerine yardımcı olacak bir şey.
Çocuğunuzun bir kerede alması gereken hediye miktarını azaltmak hiç de kolay olmayacaktır. Aile üyelerine ve sevdiklerimize, çocuğun halihazırda sahip olduğu şeylere değer vermesi ve nesnelerden doğal olarak keyif almayı öğrenmesi gerektiğini açıklamak önemlidir.
“Doğal olarak” derken, hepimizin bildiği “çocuklar gibi eğlenmek” deyiminde kastedilene atıfta bulunuyoruz. Çocuklar eğlence ve mutluluğun mükemmel bir tanımı olabilirler.
Masumiyetlerini ve çocuklara özgü olan bu eğlenme kapasitelerini korumak için bu duruma özel olarak dikkat etmeliyiz. Bir çocuk oyuncak sahibi olmadan da oynayabilmelidir, bu yeteneği onlardan esirgememeliyiz.
Çocuklarımız , sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine yardımcı olacak gerçek sevgiyi hissetmeleri için yalnızca onlara zaman ayırmamıza ihtiyaç duyuyorlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Caron, A., & Ward, S. (1975). Gift decisions by kids and parents. Journal of Advertising Research, 15(4), 15-20. https://www.researchgate.net/profile/Andre_Caron/publication/275353453_Gift_decisions_by_kids_and_parents_Journal_of_Advertising_Research_154_15-20/links/587e51af08ae9275d4eb8f1b/Gift-decisions-by-kids-and-parents-Journal-of-Advertising-Research-154-15-20.pdf