Çocuğum İçin Bir Sakinleştiren Kavanoz İstiyorum!

Daha önce sakinleştiren kavanoz diye bir şey duydunuz mu? Bu yazıda, Maria Montessori'nin bulduğu bu çığır açan fikri keşfedecek ve kendi kendinize nasıl sakinleştiren kavanoz hazırlayabileceğinizi öğreneceksiniz.
Çocuğum İçin Bir Sakinleştiren Kavanoz İstiyorum!

Son Güncelleme: 25 Temmuz, 2018

Hiç çocuğunuz umutsuzca ve akıl almaz bir şekilde ağlamaya başladığında veya bir sinir krizinin tam ortasında bulunduğunuzda kontrolu kaybettiğinizi hissettiğiniz mi? Çocuğunuzu hemen sakinleştirmenin yolunu bulamadıysanız endişelenip strese girmeyin… Değerlendirebileceğiniz bir sırrımız var: Sakinleştiren kavanoz.

Sakinleştiren kavanoz çok basit ama oldukça etkili bir yöntemdir – tanınmış İtalyan eğitimci, Maria Montessori, tarafından denenmiş ve kabul görmüş bir metoddur. Bu yazıda, çocuğunuz bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında en etkili şekilde tepki verebilmesini sağlayan bu kullanışlı aracın yararlarını ve onu nasıl yapacağınızı anlatacağız.

Sakinleştiren kavanoz tam olarak nedir?

Sakinleştiren kavanoz, sinir krizi geçiren çocukları sakinleştirmek için kullanılan bir fikir olmaktan öte bir öneme sahiptir. Montessori’nin bu fikri ayrıca çocuğunun aşırı tepkisel davranışlarını kontrol altına almak zorunda kalan ebeveynler için de etkilidir.

Bu büyüleyici, ilgi çeken ve etkili araç; yoga, meditasyon ve mum alevine bakma uygulamalarına benzer şekilde çalışır. Başka bir deyişle, hem stres kontrolü yapmayı hem de çocukların ve yetişkinlerin zihnini açmayı hedefleyen bir tekniktir.

Sakinleştiren kavanoz; su, tutkal ve renkli simlerle dolu basit bir plastik kavanozdur. Üzüntü, ağlama, stres veya öfke hissi yaşayan bir çocuk veya yetişkin, sakinleştiren kavanozu sallayarak, oluşan parıltılı güzelliği ve çeşitli şekilleri dikkatlice gözlemleyerek rahatlamış olur.

Küçük çocuğunuz sakinleştiren kavanozuyla oyalanırken, aynı zamanda ona sevgi ve şefkat gösterip, sakin ve keyifli bir tonla konuşarak sakinleşmesini sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Sakinleştiren kavanozu tamamlayan bir diğer öge olarak, derin derin nefes alıp, yavaşça vererek nefes egzersizi yapmak da önerilmektedir.

çocuklar için kavanoz

Bu çarpıcı objenin en şaşırtıcı özelliği, sadece derin nefes alıp yavaşça vererek, akut ve geçici sinir krizlerini bastırmak değildir. Aynı zamanda çocuğunuzu yavaşça kendi solunumundan haberdar ettiğinden uzun süreli bir etkiye de sahiptir.

Ve tabii ki, bunun için çocuğunuz kendini her kötü hissettiğinde rahatlamak için sakinleştiren kavanozuna ulaşabilmelidir.

Bu kendi kendinize yapacağınız el işinin en güzel yanı ne?

Sakinleştiren kavanoz, cezanın tam zıt anlamlısıdır. Dikkatini dağıtmada ve nefes alıp vermesinde çocuğunuza yardım ederken onu sakinleştiren tedavi edici bir araçtır. Ayrıca, krizini bastırdıktan sonra çocuğunuzun yeniden iyi vakit geçirmeye başlamasına da yardımcı olur.

Sakinleştiren kavanozun faydaları nelerdir?

Sakinleştiren kavanozun yaratıcısı Maria Montessori – tıpta doktora yapan İtalya’daki ilk kadın – bu buluşun, iki ila beş yaş arasındaki küçük çocukların merkezi sinir sistemini uyarmak suretiyle onları destekleme olanağı sunduğunu belirtmiştir.

Öte yandan bilim, çocukların stresli hissettiklerinde hem kalp atışlarının hem de solunum hızının arttığını ve aynı zamanda zihinlerinin de bloke olduğunu ortaya koyuyor.

Başka bir deyişle, beyinleri duruyor. Ancak, eğer çocuk kavanozun içinde yavaşça dökülen parıltılara konsantre olursa, beyninden gelen bir sinyalle, bilinçsizce yaşadığı sinir krizinin seviyesi düşüyor.

Sakinleştiren kavanoz; bu görsel model ile çocuğun enerji seviyesinin stabilize edilmesini sağlayan sakinleşme hissi arasında belirli bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Bu nedenle sakinleştiren kavanozun, seyahatiniz süresince veya uzun süreli bekleme gerektiren anlarda da kullanımı tavsiye edilir.

Bu mucizevi sakinleştiren kavanoz, çocukları aşırı aktif veya sürekli hareket halinde olan anne-babalar için gayet etkili bir buluştur ve son derece önemli bir umut kaynağıdır.

Bununla birlikte, bir kavanoz seçerken, çocuğunuzun yaşına ve kabiliyetine uygun bir boyutta ve malzemede üretilmiş olduğundan emin olun.

Çocuğum için bir sakinleştiren kavanoz istiyorum! Nasıl yapabilirim?

maria montessori kavanoz

Hiç şüphesiz, şu ana kadar anlattıklarımızı dikkate alarak kendi sakinleştiren kavanozunuzu nasıl hazırlayacağınızı soruyorsunuz. Burada ihtiyacınız olan materyalleri ve takip etmeniz gereken adımları bulacaksınız. Ve bir sakinleştiren kavanoz yapmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz!

İlgi çeken malzemeler, parlak renkler ve çocuğunuz için çok büyük ve ağır olmayan bir kavanoz kullanmayı unutmayın.

Malzeme

  • Şeffaf, kapaklı, plastik bir kap
  • 2 yemek kaşığı kadar simli yapıştırıcı
  • 4 çay kaşığı sim (kendi renk seçiminize göre)
  • 1 damla gıda boyası
  • Sıcak su
  • Şeffaf çocuk şampuanı
  • Sıcak tutkal tabancası

Yapılışı

  • Malzemeleri kavanozda karıştırın, malzemelerin içeride hareket etmesini sağlamak amacıyla üst kısmında biraz boşluk bırakın.
  • Kavanozun içine oyuncaklar ve minyatür figürler ekleyin (yıldızlar, hayvanlar, kalpler gibi). Başka bir alternatif ise, floresan renkli boya eklemektir. Her zaman için, kullandığınız şeylerin içeriğinde toksik bir şey olmadığından emin olun.
  • Tutkal tabancasıyla kapağı tutkallayın ve herhangi bir sızıntı veya dökülme olasılığını ortadan kaldırmak için tamamen ve sıkıca kapatılmış olduğundan emin olun. Bu kadar! Sakinleştiren kavanozunuz kullanıma hazır!

Ya siz ne düşünüyorsunuz? Sakinleştiren kavanoz yöntemini test ettiniz mi? Bir saniye bile beklemeyin! Çocuğunuz ona bayılacak ve ne kadar etkili olduğuna çok şaşıracaksınız.

Küçüklerimize daha mutlu ve daha sağlıklı bir çocukluk yaşatacak her şey buna değer!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.