Çocuğunuzun Ders Çalışmasına Nasıl Yardımcı Olursunuz?

Çocuğunuzun Ders Çalışmasına Nasıl Yardımcı Olursunuz?

Son Güncelleme: 19 Mart, 2019

Herkesin öğrenme şekli farklıdır, bu yüzden çocuğunuza hitap edecek etkili ders çalışma tekniklerini bulmak çok önemlidir. Çocuklarınıza ödevlerini yapmalarında yardım etmek hem onların daha iyi ders çalışmasına hem de en iyi ve en etkili öğrenme şekillerini bulmada size yardımcı olur.

Ders çalışmak, değişik yollarla her gün pekiştirilmesi gereken bir alışkanlıktır, bu yollara oyunlar da dahildir. Çocuğunuzun çalışma alışkanlığı kazanması için ders çalışacakları çevreden ders çalışırken ihtiyaç duyacakları eşyalara kadar her şeyi düşünmek gereklidir.

Bu yazımızda sizlerle, çocuğunuzun daha etkili bir şekilde ders çalışması için birkaç strateji paylaşacağız.

Çocuğunuzun düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak için stratejiler

  1. Çalışma ortamını ayarlayın. Çocuğun, ders çalışmak için uygun bir ortama ihtiyacı vardır. Çalışma ortamlarında uygun bir masa ve iyi bir aydınlatma olması gerekir.
  2. Çocuğunuzun odaklanmasına yardım edin. Çocuklar, video oyunları, cep telefonu ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı şeylerin olmadığı sakin ve sessiz bir ortamda ders çalışmalıdır.
  3. Çalışma zamanlarını düzenleyin. 7 yaşın altındaki çocuklar için en uygun çalışma süresi 45 ila 50 dakika arasındadır. Bu süreçte çocukların odaklanması zordur, ebeveyni olarak siz kavramsal haritalama ya da mobil uygulamalar aracılığıyla çocuğunuzun öğrenmesini teşvik edebilir, ödevlerini yapmasını sağlayabilir ve odaklanmasını kolaylaştırabilirsiniz. 7 yaşından sonra çocuklar günde 1-2 saat kadar ders çalışabilir.

Ergenlik çağında ve üniversite yıllarında günlük çalışma süresi daha da artacaktır. Çocuklar erken yaşlarda çalışma alışkanlığı geliştirirse ilerleyen süreçte çalışma süresini artırmak çok daha kolay olacaktır.

anne kız ders çalışıyor

Çocuğunuzun ders çalışmasına yardım etmek için teknikler

Onla birlikte okuyun

Çocuğunuza erken yaşlarda okumayı sevme alışkanlığı kazandırmanın sayısız faydası vardır. Küçük çocukların eğitimi için uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarına hikaye okumasını önermektedir.

Çocuklara erken yaştan itibaren hikaye okumak onların kitaplara aşina olmasını ve okuma alışkanlığı kazanmasını sağlar. Aynı zamanda bunu yapmak, ilkokula başladıklarında, zorlanmadan okuyabilmelerini sağlar. Çocuğunuzun okuduklarını öğrenerek yerleştirmesini sağlayacak okuma teknikleri geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kitap okumanın yanı sıra çocuğunuzun bilmediği kelimeleri sözlükten aramasını da bir aktivite haline getirmelisiniz. Ayrıca önemli gördükleri bilgilerin altını çizmek ya da özetlemek de ders çalışmak için önemli bir etkinliktir.

Birlikte özet çıkarın

Bir konu hakkında okuduktan ve o konuyu anladıktan sonra, fikirleri organize etmek ve sentezlemek de çok önemlidir. Aklımızda beliren ana fikirleri organize etmenin ve ifade etmenin iyi bir yolu konunun özetini çıkarmaktır. Birçok uzman, özet çıkarmanın çocukların önemli noktalara odaklanmasına yardımcı olduğunu söylemektedir.

Eğer çocuğunuza iyi bir şekilde özet yapmayı öğretirseniz, ona tüm akademik hayatı boyunca kullanabileceği bir beceri kazandırmış olursunuz.

Altını çizme tekniğini uygulayın

Eğer çocuğunuz sınıfta not alıyorsa ya da fikirlerini kendi cümleleriyle özetlemeyi seviyorsa, nelerin altını çizmesi gerektiğini bilmesi onun için çok önemlidir. Bir metindeki önemli ve ana fikirlerin ne olduğunu anlamak çok da kolay bir iş değildir. Çocuğunuza bu tekniği öğretmek için ona neyin konuyla ilgili ve neyin önemsiz olduğunu ayırt etmeyi öğretmelisiniz.

Bununla birlikte, bu teknik ancak çocuğunuz önemli şeylerin ne olduğunu anlıyorsa işe yarar.

ders çalışan kardeşler

Not alın

Bir konunun ana fikirlerinin ne olduğunu yazmak için çocuk dikkatini toplamalı ve sentezleme kapasitesini kullanabiliyor olmalıdır. Kendi aldığı notları okumak çocuğa neyin öğretildiğini hatırlatır ve her konunun önemli noktalarını ezberlemesini sağlar.

Not almak ayrıca çocukların hayal gücünün gelişmesine de yardımcı olur. Bu sayede listeler yaratabilir, başlıklar oluşturabilir ya da konularını kendi kriterlerine göre sınıflandırabilirler. Bunu yapmak, ders çalışmayı kolay ve hafif bir iş haline getirecektir.

Sınavlara birlikte hazırlanın

Çocuğunuz size bir sınavı olduğunu söylediğinde, onun zamanında hazırlanmasına özen gösterin. Sınavlarının ne zaman olacağını önceden bilebilmek ve onunla doğru zamanda ders çalışmak için çocuğunuzun öğretmeniyle de irtibat halinde olun. Çocuğunuzun hazırlanmasına yardım edebilmeniz için bu bilgiye sahip olmanız çok önemlidir.

Eğer çocuğunuz her gün bir miktar ders çalışırsa sınavdan birkaç gün önce sadece bildiklerini tekrarlar ve böylece kendine ve bilgisine olan güveni artar.

Çocuğunuza, ders çalışmak dışında en önemli şeyin sınav anında soruları düzgün okumak olduğunu anlatın. Eğer soruları iyi okursa en rahat olduğu ve en iyi bildiği sorudan başlayarak daha başarılı olacaktır. Sınavı tamamen bitirdikten sonra da teslim etmeden önce kontrol etmesi gereklidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.