Bir Ergenle İletişim Kurmanın 13 Anahtarı

Ergenlik son derece zorlu bir süreçtir. Bu dönemdeki gençler kimliklerini tanımlama aşamasında olduklarından dolayı özellikle anne ve babaları ile aralarında önemli problemler yaşarlar. Bu yazımızda, ergenlik çağında bulunan çocuklarınızla aranızdaki ilişkileri düzenlemek için anahtar niteliğinde çeşitli ipuçları sunuyoruz.
Bir Ergenle İletişim Kurmanın 13 Anahtarı

Son Güncelleme: 20 Mayıs, 2020

Ergenlik, aile içi ilişkileri ciddi biçimde etkileyen en karmaşık süreçlerden biridir. Ancak bu zorlu süreçte gençlerin bizi kızdıran ve sinirlerimizi yıpratan davranışlarının etkisinden kurtulmak ve onlarla daha sağlıklı bir iletişim kurmanın çeşitli yolları bulunmaktadır.

Hepimizin bildiği bir gerçek vardır. Tüm çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler, anne ve babalarını ya da kendilerinden büyük kardeşlerini örnek alırlar. Bu bağlamda, hayatta karşımıza çıkan engellerle yüzleşme becerimiz ve diğer insanlarla olan ilişkilerimizdeki kalite, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miraslar arasında yer almaktadır.

Ergenlik çağındaki gençlerle başa çıkmanın en iyi yolu onlara sevgi ve iletişim kanalıyla yaklaşmak olacaktır. Bu şekilde onlarla temas kurmanız ve her ihtiyaçları olduğunda onlara destek vererek yol gösterici olmak için yanlarında bulunmanız mümkün olacaktır. Şimdi sizlerle gençlik çağına girmiş çocuklarınızla ilişkinizde faydası olacak bazı ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.

Bir Ergenle İletişim Nasıl Kurulur?

Sizinle İletişim Kurmasına İzin Verin

Çocuğa içten, saygılı ve anlayışlı bir şekilde ne zaman size ihtiyacı olursa onun yanında olacağınızı gösterin. Ne işiniz olursa olsun mutlaka onun için zamanınız olduğunu hissettirin. Onu gerçek anlamda dinlediğinizi gördüğünde sizinle konuşmaya ve iletişim kurmaya daha fazla istekli olduğunu göreceksiniz.

Bir Ergenle İletişim Kurmak İçin Öncelikle Dinlemeniz Gerektiğini Öğrenin

Eğer onu dinlediğinizi hissettirirseniz, konuşma esnasındaki boşlukları duyguları, korkuları, amaçları gibi detaylarla kendisi doldurmak isteyecektir. Bu nedenle ergen yaştaki çocuğunuzla diyalogları bir vaazla ya da istemediği bir tavsiye ile bitirme çabası içine girmeyin.

Anne ve kız kahve içerek sohbet ediyor

Ona Sevmeyi Öğretin

Ailenize karşı sevgi, ilgi ve sıcaklık gösterme şekliniz çocuğunuzun özgür ve cömert bir biçimde sevmeyi öğrenmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede başarılı ve mutlu ilişkiler kurma yolunda önemli bir adım atmış olacaktır.

Kendisini İfade Etmesine İzin Verin

Sürekli olarak çocuğu sorgulamak yerine ona ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade etme şansı tanıyın. Daha sonra, örnek olarak; “Bu konu hakkında ne düşünüyorsun?”, “Bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsun?”, “Seni endişelendiren şey ne?” gibi sorular sorun. Bu tür sorular, hem sizin hem de onun için son derece üretken ve yararlı bir konuşmanın ortaya çıkmasına yardım edecektir.

Bir Ergenle İletişim Kurmak İçin Onun Güvenini Kazanın

Öncelikle ona, size güvenebileceğini, onu hiçbir şekilde utandırmayacağınızı ya da doğruları söylediği için ona karşı olumsuz bir tavır takınmayacağınızı gösterin. Size karşı ne kadar güven duyarsa sizin de ona yaşadığı zorluklara ilişkin tavsiye verme ve ihtiyaç duyduğunda yardımcı olma şansınız o denli fazla olacaktır.

Kendinizi Onun Yerine Koyun

Bir ergenle iletişim kurabilmek için, dünyayı birer yetişkin olarak bizlerin değil onun gözlerinden görmeye çalışmak gerekir. Eğer onun davranışlarını kontrol altına almaya çalışır ve farklı bir biçimde hareket etmeye yönlendirirseniz, aslında onu kendinizden uzaklaştırmış olursunuz.

Arkadaşlarını Kabul Edin

Arkadaşlarından hoşlanmıyor olsanız bile onları kabul etmeli ve onlarla birlikte vakit geçirmesine izin vermelisiniz. Çocuğun arkadaşlarını ya da partnerlerini kabullenmek onunla aranızdaki bağı güçlendirmenin en etkili yollarından biridir. Arkadaşları hakkında ona tavsiyelerde bulunabilir ya da çeşitli bilgiler verebilirsiniz. Ancak asla onlar hakkında olumsuz yorumlar yapmamalısınız. Yani bu tür arkadaşlıkların ona gerçekten uyup uymadığına karar verecek olan kendisidir.

Bir Ergenle İletişim Kurmanın Diğer Yolları

Duygularına Değer Verin

Bu yaşlardaki çocukların romantik ilişkileri size kötü gibi görünse de, söyleyeceğiniz sözlerin duygusal etkisini düşünmeden doğrudan onu eleştirmemelisiniz. Çünkü aslında sizin düşündüğünüzden daha derin bir duygusallık içinde olabilirler.

Bir Ergenle İletişim Kurmanın En Önemli Ayrıntılarından Biri: Anlayışlı Olmak

Bir sorun, üzüntü ya da hayal kırıklığı yaşadığında yapabileceğiniz en doğru şey ona sarılmak, onu öpmek ve okşamak olacaktır. Ona verdiğiniz koşulsuz desteği kesin bir biçimde göstermek için, “Ben sana söylemiştim.” demek yerine “Çok üzüldüm.” diyebilirsiniz. Çünkü o anda tek ihtiyacı olan şey sizin onu koruduğunuzu hissetmek ve duygularını paylaştığınızı görmektir.

Ergen çocukla babası kucaklaşıyor

Göz Ardı Etmeyin ve İlgilenin

Eğer onu göz ardı ederseniz, sanki eleştiriyor gibi bir duruma düşersiniz. Eğer ona ve yaşadıklarına gereken ilgiyi göstermezseniz çocuk kimsenin umurunda olmadığını ve herkes tarafından reddedildiğini düşünecektir. İşte bu nedenle de, dikkatinizi çekebilmek için olumsuz yöntemlere başvuracaktır.

Ergenlik Çağındaki Gençlerin Oldukça Hassas Olduklarını Asla Unutmayın

Ne kadar aksi ya da agresif olurlarsa olsunlar, onların hala son derece hassas ve kırılgan olduklarını aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Sergiledikleri bu tür davranışlar aslında kendilerini korumak için bir tür zırh gibidir. Ne olursa olsun her zaman sizin sevginize ve anlayışınıza ihtiyaç duyacaklardır.

Kararlı Olması Konusunda Onu Motive Edin

Bu yaşlardaki gençler çok sık bir biçimde başarısızlığa uğrayacakları kanısına kapılır, özgüvenlerini kaybeder ya da denemekten vazgeçerler. İşte tam da bu noktada size önemli bir görev düşmektedir. Kararlı ve ısrarcı olması ve sahip olduğu yetenekler açısından belki daha uygun olan başka yolları da denemesi konusunda onu motive etmelisiniz.

Kendilerini Toparlamaları İçin Onlara Yardımcı Olun

Ergenlik çağındaki gençler sık sık olumsuzluklara kapılır, mutsuz hisseder ve umutsuzluğa düşerler. Bu ruhsal durumdan kurtulmaları için onlara yardımcı olmalı ve onlara bu tür durumların üstesinden gelebileceklerini öğretmelisiniz. Ayrıca böyle hissettiklerinde yüzleştikleri sorunları nasıl aşabilecekleri konusunda da onlara yol göstermelisiniz.

İşte bu sıraladığımız ipuçları ergenlik çağındaki çocuklarla iletişim kurmak ve aramızdaki bağları geliştirmek için birer anahtar niteliği taşımaktadır. Sinirlenip kızmak yerine bu sihirli yöntemleri kullanarak çocuğunuzla daha iyi anlaşabilir ve bu kritik süreçten daha kolay bir biçimde çıkması için gerekli desteği sunabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.