Çocuğunuz Mutsuzsa Ne Yapmalı?

Her ebeveyn çocuklarına mutlu bir çocukluk yaşatmak ister, ancak bazen bunu nasıl yapabileceğinizden emin olmayabilirsiniz. Bu yazıda size yardımcı olmak için bazı ipuçları paylaşacağız.
Çocuğunuz Mutsuzsa Ne Yapmalı?

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2019

Her ebeveyn çocuğunun mutlu ve sağlıklı olmasını ister. Ne yazık ki, hayat bir el kitabı ile gelmiyor ve elinden gelenin en iyisini yapıyor olmanıza rağmen, bazen işler istediğiniz gibi gitmeyebiliyor. Çocuğunuz mutsuzsa ve ne yapacağınızdan emin değilseniz, o zaman bu yazı tam size göre.

Mutluluk nereden geliyor?

Neden bazı çocukların diğerlerinden daha mutlu olduğunu kendinize soruyor olabilirsiniz. Neden bazılarının hayattaki iyi şeylerden zevk alması bu kadar basitken, bazıları bunu yapmakta zorlanıyor? Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun mutsuz olduğunu görmek sizi kesinlikle huzursuz edebilir ve endişelendirebilir.

İyi haber şu ki, mutluluk elde edilebilir. Mutluluğumuzun %50’si genlerimizden gelir, %10’u hayatımızdan gelir ve %40’ı tutumumuzu, yani öğrendiğimiz düşünce kalıplarını temsil eder.

Bu nedenle, siz bir ebeveyn olarak, çocuklarınıza hayatı dolu dolu yaşamaları için doğru duygusal ve bilişsel kalıpları öğretebilirsiniz. Ayrıca şartlarını iyileştirmeyi de deneyebilirsiniz.

mutsuz görünen çocuk

Çocuğum mutsuz. Ne yapabilirim?

Bir ebeveyn olarak, çocuklarınıza kendilerini güvende ve rahat hissettirmek için mümkün olan en iyi çocukluk dönemini vermek istersiniz. Onlara hayatın tadını çıkarmayı ve küçük şeylerle mutlu olmayı öğretmeye çalışıyorsunuz.

Ancak, bazen çocuğunuzun refahı ile ilgili şüpheleriniz olabilir. Bu nedenle, önce çocuğunuzun mutsuz mu olduğunu yoksa sadece zor zamanlar mı geçirdiğini tanımlamanız gerekir.

Mutlu çocuklar mutlu ve aktif görünür, gülümser ve sevincini başkalarıyla paylaşırlar. Ayrıca birçok arkadaşı vardır ve başkalarıyla ilişki kurmaktan zevk alırlar.

Mutlu çocuklar minnettardır ve hayattaki iyi şeyleri ve diğer insanların iyiliğini takdir eder. Dünyaya bakışları çok olumludur. Mutlu olan çocuklar aynı zamanda yeni bir şeyler denemek veya zevk aldıkları bir hobi veya beceriyi denemek için motive olurlar. Kendinden emin ve bağımsızdır.

mutsuz kızıyla konuşan anne

Çocuğumun kendini daha iyi hissetmesine nasıl yardımcı olabilirim?

Onları koşulsuz sevin

Mutlu olmanın vazgeçilmez bir gereksinimi sevilmek ve sevdiklerinize güvenmektir. Çocuklarınızı oldukları gibi sevin ve kabul edin, onları sevdiğinizi bilmelerine izin verin. Bu şekilde bağınız daha güçlü olacak, herhangi bir ruh hali değişimini fark edebilecek ve onları çözmelerine yardımcı olacaksınız.

Sağlıklı sınırlar

Kurallar koymanın veya çocuğunuza hayır demenin onları mutsuz edebileceğini düşünüyorsanız, aslında bunun tam tersi geçerlidir. Çocuklar açık sınırlara ihtiyaç duyarlar.

Kurallar onların haritası olabilir ve onlara yaşamdan ne bekleyebileceklerini ve onlardan ne beklendiğini gösterebilir. Bu onlara güven verebilir ve hayal kırıklıklarını aşmayı öğretebilir.

mutlu anne kız

Çocuğunuz mutsuzsa, benlik saygısı üzerine çalışın

Benlik saygısı, çocuğunuza verebileceğiniz en iyi derslerden biridir. Bu nedenle, sağlıklı bir özsaygı duygusu oluşturmalarına yardımcı olun, yetenekli ve değerli hissetmelerini sağlayın.

Bağımsız olmalarına yardımcı olun, onlara sorumluluklar verin sorunlarını sağlıklı bir şekilde çözmelerine izin verin. Başarı hissi kişiliklerini oluşturmalarına yardımcı olacaktır.

Olumlu olmalarını teşvik edin

Onlara pozitif ve iyimser olmayı, nazik ve minnettar olmayı, etraflarındaki tüm iyi şeylere değer vermeyi ve eğlenmeyi öğretin. Sorunlarını öncelik sırasına koymalarına ve çözmelerine yardımcı olun. Bunu yapmanın en iyi yolu, örnek teşkil ederek öğretmek ve olumlu bir tutum sergilemektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Sánchez Hernández, Ó., & Méndez Carrillo, F. X. (2009). El optimismo como factor protector de la depresión infantil y adolescente. Clinica y salud20(3), 273-280.
  • Alvarez-Icaza, M. A. V., Gómez-Maqueo, E. L., & Durán Patiño, C. (2004). La influencia de la autoestima en la percepción del estrés y el afrontamiento en niños de edad escolar. Salud mental27(4), 18-25.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.