Çocuklara Ders Çalışma Zamanını Planlamayı Öğretmek
Ders çalışma zamanından en iyi şekilde yararlanmanın anahtarlarından biri, kitaplar ve notlarla geçirilen zamanı nasıl planlayacağınızı bilmektir. Bu nedenle bu yazımızda, çocuklara akademik yaşamlarına yardımcı olacak bu alışkanlığı öğretmek için bazı fikirler önereceğiz.
İlkokulun ilk yıllarında çocukların evde yapması gereken çok fazla ödevi olmaz. Ancak zamanla sınıf ilerledikçe sorumluluklar ve akademik yükümlülükler artar. Bu durumda, çocuklarla konuşup onlara bazı öğütler vermek gerekir. Böylece her konuda başarılı bir şekilde çalışabilirler.
“İyi planlanmış bir zaman, planlı bir zihnin en açık göstergesidir.”
– Sir Isaac Pitmanpic –
Çocuklara çalışma zamanını planlamayı öğretmek
Küçük çocukların akademik olarak başarılı bir performans göstermelerini sağlamak için, onlara çalışma zamanlarını nasıl planlayacaklarını öğretmek önemlidir. İşte bunu başarmak için bu yazımızda size bazı yararlı bilgiler vereceğiz.
Çocuklar bunu kendi başlarına başarabilene ve bu bir alışkanlık haline gelene kadar ebeveynler ilk başta onlara yardım etmeli ve onları denetlemelidir. Bu noktada çocuk, zamanını özerk ve etkili bir şekilde planlayabilir.
1.Çalışma zamanını planlamak için bir takvim hazırlamak
Nasıl bir planı takip etmeleri gerektiğini netleştirmek için bir çalışma programı veya takvimi hazırlamak önemlidir. Böylece çocuklar gerektiğinde bu takvime bakabilir ancak önemli olan programın gerçekçi ve sabit olmasıdır.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey, çocuğun gün boyunca yaptığı tüm aktiviteleri belirlemektir (yemekler, dersler, ders dışı aktiviteler, spor, vb.). Günde ne kadar zamanınız olduğunu öğrendikten sonra, çalışmak için ne kadar zaman ayıracağınıza ve bu zamanı nasıl planlayacağınıza karar vermeniz gerekir.
2. Spesifik bir çalışma hedefi belirleyin
Her çalışma zamanı için, çocuğun yapması gerekenlere göre belirli hedefler oluşturun. Çocuğunuzun o gün ne yapması gerektiği konusunu netleştirmek için ödevlerine bakmanız gerekebilir.
“Hedefsiz yapılan planlama, sonu gelmeyen bir yapılacaklar listesi haline gelebilir.”
-Anonim –
3. Ders çalışma zamanını konulara göre dağıtmak
Çalışma toplantılarını etkili bir şekilde planlamak için önceliklerinizi belirlemeniz gerekir. Bu şekilde, çocuğunuz yaklaşan sınavlara ve teslim edilmesi gereken ödevlere göre zamanını daha verimli bir şekilde kullanabilir. Buradaki bir diğer faktör ise her konunun ne kadar zor olduğudur.
4. Aralarda mola vermek
Çalışma zamanını planlarken, molaları hesaba katmanız gerekir. Bunlar konsantrasyonu ve performansı artırmaya yardımcı olacaktır. Burada ideal olan, her yarım saatlik çalışma için yaklaşık beş dakikalık kısa molalar vermektir.
Çocuklara ders çalışma zamanını planlamayı öğretmenin önemi
Çocuklara çalışma zamanlarını düzenlemeyi öğretmek onlara sadece akademik olarak değil kişisel olarak da fayda sağlayabilir çünkü bu alışkanlık sayesinde sorumluluk, sebat, bağlılık, çaba gibi değerler geliştirirler.
Bu çocuklar, zamanlarını nasıl verimli kullanacaklarını bilmenin sağladığı faydayla büyürler ve bu aslında pek çok yetişkinin zorlandığı bir konudur. Amerikalı politikacı, mucit ve bilim insanı Benjamin Franklin’in dediği gibi:
“Bu dünyadaki en zor üç şey sır saklamak, bir yanlışı affetmek ve zamanınızı iyi kullanmaktır.”
– Benjamin Franklin –
Buna ek olarak, çocuklar zamanlarını iyi yöneterek ve yatırım yapmayı öğrenerek özgüven kazanırlar.Üstelik çalışmaları gereken konuları bitirmek için saatler harcamayı veya çok fazla yapılacak şeyi olan aktivitelere sebat etmeyi içeren durumlarla daha iyi başa çıkabilirler.
O halde ne bekliyorsunuz? Çocuğunuzun çalışma zamanını daha verimli hale getirmek için bu ipuçlarını uygulamaya çalışın. Böylece çocuklarınızın küçük yaşlardan itibaren harika öğrenciler olmasına yardımcı olacaksınız!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Serrate, R. (2008). Ayúdale a estudiar. Las claves del éxito escolar. España: Ediciones del Laberinto.