Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Onları Okşayın

Çocukların Sağlıklı Gelişimi İçin Onları Okşayın

Son Güncelleme: 03 Şubat, 2020

Bir insanın hem duygusal hem de fiziksel anlamda sağlıklı gelişimi için okşamak ve fiziksel olarak sevgi göstermek çok önemlidir. Çocukluğundan itibaren okşanan ve bu sevgi ve ilgi ifadesini gören kişilerin mutlu olmak adına sayısız avantajlara sahip olduklarını söyleyebiliriz. Eğer bu konuda ikna olmak istiyorsanız, sizler için hazırladığımız bu yazıyı çok dikkatli bir biçimde okuyun.

Bütünleyici Bağları Güçlendirmek İçin Okşamak

Okşamak ve kucaklamak, anne ve babalar ile çocukları arasındaki aile bağları ile aradaki ilişkilerin güçlenmesi için son derece gereklidir. Annenin eli ile bebeğin tenini sevmesi ve okşaması ona son derece keyif verici bir duygu geçirir. Ayrıca annesinin kollarında olmak bebeğin kendisini son derece rahat ve huzurlu hissetmesini sağlar.

Bir çocuk çok küçük yaşlardan itibaren ona karşı hissettiğiniz sevgiyi sözcüklerle, gülüşlerle, ilgiyle ve okşama ile anlayabilme yeteneğine sahiptir.

Bu sevgi ifadeleri anne-bebek ilişkisini çok daha samimi ve özel bir hale getirir. Çünkü bu sayede sevgi, ilgi ve bağlılık gibi çok özel duyguların mükemmel bir biçimde birinden diğerine geçmesi mümkün olmaktadır. Bu yüzden de okşamak, bir insanın ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu ifade etmek için oldukça gerekli bir duygusal iletişim mekanizması görevi üstlenmektedir.

Düzenli bir biçimde okşanan ve sevilen bir çocuk anne ve babasına daha fazla güvenir. Bu sayede yuvasında kendini daha huzurlu ve koruma altında hisseder.

Okşama

Okşamak Çocukları Eğitir

Sevdiğimiz insanları okşarız. Çocuklar, bu pratiği dünyaya geldikleri günden itibaren uygulamalı bir biçimde öğrenirler.

Bu nedenden dolayı okşamak bir tür eğitim metodu olarak görülmektedir. Bu sayede çocuklar, bu sevgi gösterme yöntemini kullanarak insanlar arasındaki duygusal bağların güçlendiğini, okşamanın keyif verdiğini ve birbirlerini seven insanların bu yöntemi kullanmalarının iyi bir alışkanlık olduğunu öğrenirler.

Bir çocuk okşandığında aynı zamanda bunu yapmayı da öğrenecektir.

Fiziksel ve Zihinsel Sağlık İçin Okşamak

Yapılan bazı çalışmalar, tensel temasın bir insanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve yüzleşebileceği her duruma karşı savunma mekanizmasını daha kuvvetli hale getirdiğini göstermektedir.

Okşanan bir çocuk aynı zamanda daha iyi beslenir, sağlıklı bir biçimde kilo alır ve ihmal edilen çocuklarla kıyaslandığında daha hızlı bir biçimde büyür.

Diğer bazı çalışmalar da çocukluk döneminde yeterince okşanmayan ve sevilmeyen çocukların depresyon riskine karşı daha kırılgan olduklarını göstermektedir. Çocukluk döneminde sevgi anlamında eksiklikler yaşamak yetişkin bir birey olunca da stresli dönemlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Okşamak aynı zamanda çocukların bilişsel gelişimlerini de olumlu yönde etkilemekte ve onları her türlü bilgiyi anlayarak sindirme sürecine hazırlamaktadır.

Kişiliğin Oluşmasında Okşamanın Rolü

Bir çocuk anne ve babası tarafından okşandığında, kendine olan güveni artar. Kendini daha güvende hisseder ve bu güven duygusu onu daha da güçlendirir. Böylelikle daha fazla bilgi edinmek için cesur davranır, pozitif bir tavır sergiler ve daima ileriye hareket etmek için ihtiyacı olan kuvveti kendi içinde bulur.

Değer verilen, saygı duyulan ve sevilen bir kişi aynı zamanda neyin önemli olduğunun da farkında olacaktır. Tüm bunlar güvenli ve sağlam bir kimliğin ve kişiliğin oluşmasında son derece önemli etkenlerdir.

Okşanmak bir çocuğun empati kurmasına, daha insancıl davranışlar sergilemesine ve hassas bir karaktere sahip olmasına yardımcı olur. Çocukların arkadaşlarına karşı olan tutumları ve hatta etraflarındaki insanlarla etkileşim biçimleri dahi bu davranıştan etkilenecektir.

Kız annesini seviyor

Okşamak ve Mutlu Olmak

Hayatın her aşamasında sevilmek ve sevildiği kişiler tarafından okşanmak çok önemlidir. Dünyadaki kimse bu sevgi ifadesinden yoksun bir biçimde yaşayacak kadar büyük, yaşlı, zengin ya da akıllı değildir.

Hepimiz birisi tarafından okşanmayı ve birilerini okşamayı hak ediyoruz.

Ancak özellikle çocuklar için okşanmak, yemek kadar önemli bir sevgi ifadesi niteliği taşımaktadır. Hayatın bu kadar önemli ve hassas bir döneminde bu tür sevgi gösterileri çocukların sağlıklı büyümeleri için adeta bir gübre gibidirler.

Eğer bu verimli gübreden her gün, bol miktarda ve kaliteli bir biçimde alırlarsa, o halde çocuklarınızın bundan son derece güzel ve uzun süreli bir biçimde faydalanacaklarını ve ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söylemek yanlış olmayacaktır.

Bir Çocuğun Sağlıklı Bir Şekilde Büyümesi ve Kendisini Güçlü Hissetmesi İçin Okşanmaya İhtiyacı Vardır

Anneler; şunu unutmayın ki bir insan okşandığında vücudu oksitosin salgılar. Bunun hemen ardından da bu hormon uzun süren bir keyif ve mutluluk durumu yaratır.

Mutlu olan insan, sağlıklı ve güçlü bir biçimde büyümek için gerekli olan cesaret ve enerjiyi kendinde bulur. Hayatta karşısına çıkan engellerle yüzleşebilir ve olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldığında pozitif yaklaşımını korumayı başarır.

Şimdi biri sizi okşadığında bunun kendinizi ne denli hoş hissettirdiğini düşünün. Daha sonra bu hissi bir milyonla çarpın. İşte o zaman çocuklarınızı okşadığınızda onların kendilerini ne kadar iyi hissettiklerini ancak bu şekilde anlayabilirsiniz.

Kimileri çocukları okşamak ve onlara sevgi gösterisinde bulunmanın onları şımarttığını, kendini beğenmiş kişiliklere yol açtığını ve size bağımlı birer insan haline dönüştürdüğünü düşünürler. Aslında gerçek bunun tam tersidir. Çocukluk döneminde alınan sevgi daha sonraki yıllardaki mutluluğun, başarının ve bir insan olarak değerli hissetmenin garantisi olma niteliğini taşımaktadır.

Okşamak çocuklar üzerinde olumsuz bir etki bırakmaz. O yüzden hem bugün hem de gelecekte çocuklarınıza bu sevgi ifadesini sunmaktan kaçınmayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.