Çocuklarınıza Disiplin Verirken Nasıl Bir Dil Kullanmalısınız?

Çocuklarınıza disiplin verirken kullandığınız dili ve ses tonunuzu kontrol etmeniz son derece önemlidir. Bu bağlamda en uygun davranış türleri nelerdir? Bu davranışları sergilemek için neler yapmalısınız?
Çocuklarınıza Disiplin Verirken Nasıl Bir Dil Kullanmalısınız?

Son Güncelleme: 10 Temmuz, 2020

Anne ve babaların büyük bir kısmı çocuklarına disiplin verirken sert bir ses tonu kullanırlar. Bazen bağırır ve hatta bazen de farkında olmadan agresif tavırlar sergilerler. Bu tür bir yaklaşım çocukların eğitimi ve sağlıklı bir şekilde büyümeleri açısından doğru değildir. Çünkü bağırmak ve ses yükseltmek çocuğu eğitmez, sadece onun kızmasına ve korkuya kapılmasına yol açar.

Çocuklara gereken disiplini vermek için empati üzerine kurulu ve daha anlayışlı bir dil ve ses tonu çok daha etkin olacaktır. Bu noktada en önemli detay samimi olmaktır. Yani kullandığınız dil ve sesinizin tonunun çocuğa istediğiniz disiplini vermek için açık olduğu anlaşılmalıdır. Eğer kızgınlıklarınızı örtmeye çalışarak samimi olmayan bir yaklaşım sergilerseniz çocuklar bunun farkına varacak ve bu durum vermek istediğiniz eğitimin etkinliğini zedeleyecektir.

Disiplin Karmaşık Bir Kavramdır

Disiplin, anne ya da baba olmanın, başka bir deyişle çocuk yetiştirmenin en karmaşık parçalarından biridir. Bunun en büyük nedeni, bir yandan çocuklarımızın acı çekmelerini ya da kendilerini kötü hissetmelerini istemezken, diğer yandan da zamanında bazı dersler almaları gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Bazen anne ve babalar çocuklarını olumsuz duygulardan korumak adına aşırı derecede müsamahakar olurlar. Bu tür yaklaşımlar sergileyen anne ve babaların aslında çocuklarına iyilikten çok kötülük yaptıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Belirli bir disiplin içinde büyümeyen ya da tutarlı bir eğitim sürecini yaşamayan çocuklar büyüdüklerinde hayata karşı ayakta durmak adına daha büyük zorluklar yaşarlar. Bu nedenle anne ve babaların çocukları için kuralların ve sınırların belirlendiği bir eğitim çerçevesi çizmeleri gerekmektedir. Böylelikle çocuklar kendilerinden nelerin beklendiğini daha iyi anlayabilir ve bu beklentilere uygun şekilde davranabilirler.

Mutfakta çocuklarıyla konuşan anne ve baba

Çocuklarınıza Disiplin Vermek İçin Bağırmanıza Gerek Yok

Çocuklarına gereken disiplini vermek ve onların yanlışlarını düzeltmek için sert bir ses tonu kullanmak, hatta azarlamak gerektiğini düşünen anne ve babalar vardır. Ancak bu doğru bir yaklaşım değildir. Çocuklara bağırmanın ya da onlarla olumsuz bir biçimde konuşmanın disiplin vermek için hiç de iyi bir yol olmadığını bilmek gerekir.

Disiplin demek aynı zamanda eğitim demek olduğu için çocukların eğitimi konusunun odak noktasının değiştirilmesi gerekir. Eğer çocuğunuza bağırır ya da onunla olumsuz kelimeler kullanarak konuşursanız, aslında onun öğrenme kapasitesini de azaltmış ve hatta ortadan kaldırmış olursunuz. Kendilerini duygusal açıdan kötü hisseden çocuklar her türlü öğrenme biçimine karşı kapalıdırlar.

Eğer agresif bir ses tonuyla emirler verirseniz, çocuğun beyni otomatik olarak ya savaş ya da kaç moduna geçecektir. Bu durumda da büyük bir direnç gösterecek, uyumlu davranmaya yanaşmayacak, anne ya da babasının empati kurmadan yaptığı bu davranış nedeniyle ona karşı duygusal bir küskünlük içine girecektir.

Çocuklarınıza Disiplin Verirken Empati Kurmayı Unutmayın

Çocukları acı çektiğinde anne ve babalar da acı çekerler. Gelecekte çok daha büyük zararlara yol açacağından çizdikleri sınırları ve koydukları kuralları terk ederek aşırı müsamaha göstermek yerine en ideal yol farklı bir yaklaşım sergilemektir. Çocuğunuzla yaptığı davranışların sonuçları hakkında yumuşak ve empati kuran bir ses tonuyla konuşmanız, disiplin verme sürecine başlamak için güzel bir adım olabilir.

Eğer sakin bir ses tonunuz varsa ve hemen saldırıya geçmek yerine gerçekten kalbinizden gelen bir şekilde anlamaya çalışan bir yaklaşım sergilerseniz, çocuğunuz da sizin onu sevdiğinizi ancak aynı zamanda disiplin vermeye çalıştığınızı anlayacaktır. Çünkü bunun bir anne ya da baba olarak sizin başlıca görevleriniz arasında bulunduğunun farkına varacaktır.

O yüzden bağırmanıza hiç gerek yok. İçinde bulunduğumuz dünya zaten yeterince sert ve acımasız. Bu yüzden de çocuklar evlerini hem fiziksel hem de duygusal anlamda güvenli birer sığınak olarak görürler. O nedenle çocuğunuzun yaptığı davranışların doğal sonuçları ile yüzleşmesine izin verin. Ancak aynı zamanda bu süreçte onun yanında olmanız ve ona her zaman destek vermeniz son derece önemlidir.

Anne baba ve çocuk eğitimi
Bu şekilde davranırsanız çoğu kez sonuçlar zaten kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Ancak anne ya da baba olarak bir yandan sakin ve sevgi dolu konuşurken diğer yandan da çizdiğiniz sınırlara bağlı kalmanız gerekir. Bu arada empati kurmayı da unutmamalısınız.

Çocuğunuz Sadece Bağırdığınız Zaman Sizi Dinliyorsa Ne Yapmalısınız?

Çocuğunuzun sizi sadece bağırdığınız ya da olumsuz kelimeler kullandığınızda dinlediğini düşündüğünüz için ona karşı bu şekilde davranmaya alışmış olabilirsiniz. Bu tür durumlarda çocuklar, sanki yumuşak ve sakin bir biçimde onunla konuştuğunuzda sizin söylediklerinizi önemsemiyor gibi görünür.

Öncelikle bilmeniz gereken şey, eğer sürekli olarak çocuğunuza bağırırsanız bunu böyle sürdürmek zorunda kalırsınız. Çünkü çocuğunuz sadece bağırdığınızda sizi dinlemeye alışır. Yani eğer bağırmıyorsanız çocuk söylediklerinizin pek de önemli ve geçerli olmadığını düşünecektir.

Agresif bir ses tonu kısa dönemde işe yarayabilir. Ancak bu tutum uzun vadede mutlaka başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bağırmak çocuklara eğitim vermenin bir yolu değildir. Eğer bu yöntemi çok fazla kullanırsanız çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi temellerinden sarsar ve hatta yok edebilirsiniz. Çocuğunuz bir yandan büyürken onun size güvenmesini ve aranızda iyi bir iletişim olmasını istiyorsanız, ona ihtiyacı olan disiplini verirken olumlu ve güzel bir ses tonu kullanmanız gerekmektedir.

Sesinizi sadece çok acil ve önemli durumlarda yükseltin. Örnek olarak bir güvenlik riski bulunduğunda ve çocuğunuzun dikkatini bu riske çekmek istediğinizde ya da kendini veya başkalarını incitmek üzere olduğunda sesinizi yükseltmeniz gerekebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.