Çocuğunuzun Ne Kadar Uyku İhtiyacı Var?

Çocuğunuzun ne kadar uykuya ihtiyacı var? Çocuğunuzun uyku ihtiyacının bilincinde olmak, erken yaşlardan itibaren sağlıklı bir yaşam düzeni oturtabilmek açısından oldukça önemlidir.
Çocuğunuzun Ne Kadar Uyku İhtiyacı Var?

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2019

Eğer çocuğunuzun uyku ihtiyacı konusunda doğru bir sonuca ulaşmak istiyorsanız, yaş ve fiziksel aktivite oranının bu konuda en belirleyici etmenler olduğunu bilmenizde fayda var.

Sağlıklı uyku alışkanlığı, çocuğunun erken bebeklik döneminden itibaren geliştirilmesi gereken bir konudur. Unutmadan belirtelim yenidoğanlar, çocuklar ve gençlik çağındakiler, yetişkinlerden daha fazla uyku ihtiyacı duyar.

Çocuklar yeterli seviyede uyku alamadıklarında, günlük hayatları bu durumdan büyük ölçüde etkilenmektedir. Çocuğunuzun okuldaki performansı, aile ilişkileri, duygu durumlarını ifade ediş şekilleri, uyku eksikliğine bağlı olarak etkiler gösterecektir.

Aşağıda, çocuğunuzun yaşına göre ihtiyacı olan uyku süresini belirlemenize rehberlik edecek bilgiler sizi bekliyor.

Sağlıklı alışkanlıklar: Çocuğunuzun ne kadar uyku ihtiyacı olduğunu öğrenin

1 ila 4 haftalık olan bebekler: Günde 15 ila 16 saat

Yeni doğan bebekler, günlerinin çoğunu uyuyarak geçirir ve genellikle iki saatten dört saate kadar süren aralıklarla uyurlar. Bu evrede, uyuma alışkanlıkları da vücutlarının işleyiş sistemi gibi henüz yeni oluşmaya başlamaktadır.

Uyku düzeni henüz gece ve gündüz ayrımına göre değildir. Ayrıca, erken doğan bebeklerin günlük uyku süresi daha da fazladır.

1 ila 4 aylık bebekler: Günde 14 ila 15 saat

İlk altı hafta süresince bebeğinizin davranışları şekillenmeye başlayacaktır. Bu süreçte dış dünyaya alışmak için çocuğunuzun uzun ve düzenli uyku saatlerine ihtiyacı olur. İlk bir aydan sonra bebeğiniz, bir gece boyunca uyanmadan dört ila altı saat arasında uyumaya başlar.

uyuyan bebek

4 ila 12 aylık bebekler: 12 ila 14 saat

Her ne kadar büyüme evrelerinin bu kısmında bebeklerin günde on beş saate varan süreler boyunca uyumaları normal olsa da genelde günde on iki saat uyudukları gözlemlenmektedir. Bu zaman periyodu, bebekler için sağlıklı bir uyku rutini belirlemek açısından oldukça önemlidir.

Bu aşamada da bebeğinizin sosyal gelişiminde çokça değişiklik olduğunu gözlemlersiniz. Bu dönemde, bebeklerin uyku periyotları, yetişkinlerin uyku periyotlarına daha fazla benzerlik göstermektedir.  Bu süreçte, çocuğunuzun ne kadar uyku ihtiyacı olduğunu bilmenizin ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz.

1 ila 3 yaş arasındaki çocuklar: 10 ila 14 saat

Çocuklar, bir buçuk yaşından itibaren gün içinde daha az şekerleme yapmaya başlar ve belki sadece günde bir kez akşam üzeri kısa bir uyku uyumayı tercih ederler. Bu uyku, 1 ila 3 saat arasında olacağı gibi, gece uykusu da 8 ila 10 saat arasında olur. Bu gelişim aşamasındaki bebekler, genellikle ortalama 10 saat civarında uyurlar.

“Uyku eksikliği, ruh hali, davranışlar ve bazı motor becerilerinde değişikliklere yol açabileceği gibi obezite riskini de artırır. Bunun sonucu olarak da özgüven düşüşü gözlemlenebilir ve çocuğunuzun gelişiminde aksamalar olur. Bu yüzden, bu gibi durumlarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

—Alemana Pediyatrik Uyku Bozukluğu Kliniği—

3 ila 6 yaş arasındaki çocuklar: Günde 9 ila 12 saat

3 ila 6 yaş arasındaki çocukların akşam 7 ve 9 arasında uyuması gereklidir. Daha sonra, sabah 7 civarında uyanacaklardır. Çocuklar, genellikle bu yaştan itibaren şekerleme yapmayı bırakırlar. Bırakmazlarsa da şekerleme süreleri büyük ölçüde kısalır.

7 ila 12 yaş arasındaki çocuklar: Günde 9 ila 11 saat

Okul, oyun ve sosyal ilişkiler, çocukların yatağa daha geç gitmelerine neden olur. 11 ve 12 yaşındaki çocuklar genellikle akşam 9 gibi yatmaya giderler. Toplam uyku süreleri günde yaklaşık 9 saattir.

Bu süreçte, uyku düzenini de dahil eden disiplinli ve kurallı bir aile dinamiği olması çok önemlidir. Ebeveynlerin, çocuklarının her gün yaptıkları aktivitelere bağlı olarak ne kadar uyuması gerektiğini bilmesi gereklidir.

uyuyan çocuk ve saat

12 ila 18 yaş arasındaki çocuklar: Günde 8 ila 9 saat

Bu aşamada yeterli uyku alınması, en az önceki aşamalar kadar önemlidir. Uyku, çocukların sağlığı ve huzuru için çok önemlidir. Eğer bu aşamada rahatsızlıklar meydana gelirse, bunların acil olarak tedavi edilmesi çok önemlidir.

Çocuğunuz ergenliğe girdiğinde, tercih ettiği aktiviteler ve günlük rutininde değişiklikler ortaya çıkacaktır. Çocuğunuzun her gün yeterli miktarda uyuması ve dengeli beslenmesi çok önemlidir. Eğer bu dönemde çocuğunuzun sağlıksız bir uyku düzeni olduğunu düşünüyorsanız buna müdahale etmenizi öneririz. 

Dengeli beslenme, hafif bir egzersiz rutini ve düzenli uyku saati belirlemek, iyi bir uyku için yeterli olacaktır. Eğer bu konuda bir sorununuz varsa ve kendiniz çözemiyorsanız bir uzmana danışmanız iyi olacaktır. Bu sayede, çocuğunuzun yaşına ve aktivite seviyesine göre ihtiyacı olan uyku miktarını öğrenmiş olursunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.