Çocuklar Sınıfta Kötü Davrandığında Ne Yapılmalı?
Ebeveynler ve eğitimciler sürekli olarak çocukların okuldaki davranışları konusunda endişelenirler. Sınıfta kötü davranan veya zorbalık kurbanı olan çocuklar söz konusu olduğunda ne yapabiliriz? Bu yazımızda, bu karmaşık konudan bahsedeceğiz.
Söz konusu sınıfta kötü davranan çocuklar olduğunda, aslında öğretmenlerini dinlemeyen, derse dikkatini vermeyen ve sınıf arkadaşlarına kötü davranan çocuklardan bahsederiz.
Okuldaki zorbalığı tamamen yok etmek her zaman mümkün olmasa da, hedef uzun vadede önüne geçmeye çalışmaktır. Bu sorunu önlemek ve çözmek için, yetişkinlerin bilmesi gereken bazı şeyler vardır. Bunlardan bazılarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Çocukların derste kötü davranmasına sebep olan faktörler
Okulda kötü davranışa sebep olan şeylerden en temeli, ilgi ihtiyacıdır. Bu durumun temel sebebi, ebeveynin çocuğuna gerekli zamanı ayırmaması veya zaman ayırsa da bunun yeterli kalitede olmamasıdır.Sonuç olarak, çocuklar olumsuz yönde bile olsa kötü davranarak ebeveyni tuzağa düşürüp gerekli ilgiyi görmeye çalışabiliyor.
Bu sorunun bir diğer olası sebebi ise, evde çocuğa çok fazla sınır koyulmamasıdır. Eğer çocuk her istediğini yapmaya alışırsa, arkadaşlarının haklarını bilmez veya üstlerinin emirlerini yerine getirmez.
Değinmeye değer üçüncü tetikleyici faktör ise, çocuğun duygularını ve bunun sonucunda ise onlara olan tepkilerini kontrol edememesidir. Çocuklar ayrıca kendilerini sakin kalmaktan ve odaklanmaktan alıkoyan belli psikolojik durumlar yaşıyor olabilir. Bu durumlar genellikle yaygın değildir ve terapiyle çözülebilir.
Sınıfta kötü davranan çocuklara karşı alınacak önlemler
Okulda kötü davranışlar sergileyen çocuklar konusunda, çocuğa yakın olan bütün yetişkinler, yani öğretmenler ve ebeveyn sorunun çözümünde yer almalıdır. Bu sorunun çözümünde faydalı olan bazı pratik bilgiler aşağıdaki gibidir:
1. Çocuğunuza ilgi ve sevgi verin
İlgi eksikliği bahsettiğimiz ilk sebep olduğundan, yapmanız gereken öncelikli şey bu sorunu çözmek olmalıdır. Çocuklar ebeveyn tarafından anlaşıldığını ve sevildiğini bilmelidir. Bu, çocukların duygusal istikrarını korur ve istediklerini başarmak için kötü davranışlara başvurmak zorunda kalmazlar.
“Okulda kötü davranışa sebep olan şeylerden bir tanesi, ilgi ihtiyacıdır.”
2. Otoriteden vazgeçmeyin
Bu, hem öğretmenler hem de ebeveynler için geçerli olan bir tavsiyedir. Sınıfta sürekli kötü davranan çocuklara karşı otorite kullanımı hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde sadece kötü davranış pekiştirilmiş olur.
Aksine, sınır koymak için çalışmak bu tür durumlar için bir önceliktir. Hem okulda hem de sınıfta, bir şey istediklerinde kötü davranarak bunu elde edemeyeceklerini çocuklara öğretmek gerekir.
3. Çocukları motive edin ve sürekli meşgul olmalarını sağlayın
Kötü davranışları olan bir çocukla yüzleşmek, bazen sorunu çözmez. Çocukları ilgi çekici ve motive edici aktivitelere yönelterek, doğal olarak yatkın oldukları alanları anlamaya çalışmalıyız.
Böylece çocuklar kötü davranışlarını bir kenara bırakmalı ve yerine daha aktif olabilecekleri, pozitif tutumlar, anlayış ve saygıyı benimsemelidir.
4. Ebeveyn ve öğretmenler arasındaki iletişim
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, ebeveyn çocuğun okul hayatına büyük ölçüde dahil olmalıdır. Hangi konularda başarılı olduklarından, zorlandıkları derslerden ve en önemlisi arkadaşlarıyla ilişkilerinden haberdar olmak zorundadır.
Bunun için, anne babalar öğretmenle iletişim halinde olarak sınıfta yaşananları öğrenmeye çalışmalıdır. Bununla birlikte, bu bilgilerin güvenilirliğini sağlamak için, öğretmenlerin dikkatli ve gözlemleme konusunda başarılı olmaları gerekir.
Sonuç olarak, çocuklardan sorumlu olan ve sınıfta olanları en iyi bilen kişi öğretmendir. Buna ek olarak, çocuğa evde yardımcı olabilecek özel stratejiler geliştirmek için de öğretmen ve aile birlikte çalışabilir.
Son derece açık olsa da, okulda uygunsuz davranan çocuklarla mücadele etmek zorundaysanız bu yöntemler mutlaka denenmelidir. Aceleci cezalandırma yöntemlerine başvurmadan önce, her çocuğun geleceği için daha verimli olan çözümlere yönelmek gerekir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Carreño, A. M. P. (2010). Conductas disruptivas en el aula. González Serrano, Fernando. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_34/ANA_MARIA_PORCEL_1.pdf
- Espot, M. R., & Nubiola, J. (2015). La disciplina en el aula. Vanguardia Educativa, 35-39. http://www.mariarosaespot.es/pdfs/pdf_articulo_la_disciplina_en_el_aula_ve_19va._edicion__copia__copia.pdf
- Pérez-de-Guzmán, V., Muñoz, L. V. A., & Vergara, M. V. (2011). Resolución de conflictos en las aulas: un análisis desde la Investigación-Acción. Pedagogía social: revista interuniversitaria, (18), 99-114. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3430407
- Pérez, C. P. (2001). Estrategias para la solución de conflictos en el aula. Revista española de pedagogía, 143-156. https://www.jstor.org/stable/23765854?seq=1