Çocuklar Yalnız Kalmaktan Ne Zaman Korkar?
Duygular, küçük yaşta çocukların dünyasına girer ve hayatlarının sonuna kadar devam eder. Bu duygular sayesinde çocuklar önlerine çıkan sorunları çözmek için gerekli adımları atabilirler. Bu yazımızda, çocukların ne zaman yalnız kalkmaktan korktuğundan bahsedeceğiz.
Korku, gerçek veya hayali tehlikelerden uzak durmamıza ve dikkatli davranmamıza olanak tanıyan bir duygudur.
“Yalnız kalma korkusu, çocuklarda çok sık rastlanan bir duygudur. Çocuklar, anne babalarının yanlarında olmasını ve onlarla ilgilenmesini severler.”
Çocuklar yalnız kalmaktan ne zaman korkar?
Birincil duygular her insanın hayatında vardır. Korku, ilk başta karmaşık görünse de hayatta kalmak için gerekli olan bir duygudur. Çocuklar, korku gibi birincil duyguları deneyimler aracılığıyla öğrenir.
Bunun temel sebebi, korkunun riskli durumlardan kaçınmamıza yardımcı olmasıdır. Korku hissi yaşa ve kişilik türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı çocuklar, diğerlerinden daha çok korkabilir.
Genellikle, yalnız kalma korkusu 2 ve 4 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bu korku, hayvan korkusu, kostüm korkusu ve karanlık korkusu gibi başka çeşitlerde de kendisini gösterebilir.
Bununla birlikte, çocuklar arasında oldukça yaygın olan bu korku zamanla birlikte yavaş yavaş azalır. Çocuklar daha olgun hissetmek ve işleri kendi kendilerine başarmak ister.
Yalnız kalmaktan korkan çocuklara nasıl yardım edilir?
Yalnız kalma korkusu çocuklarda çok fazla olursa, onlara yalnız kaldıkları zamanlarda da eğlenebilmesini öğretmek önemlidir. Başka bir deyişle, yavaş yavaş çocuğunuza tek başına zaman geçirme fırsatı verin. Bu süreleri çok uzatmamaya özen gösterin çünkü çocuğunuzun korkusu artabilir.
Aşağıda, çocuğunuzun yalnız kalma korkusunun üstesinden gelebilmesine yardımcı olabilmeniz için bazı tavsiyeler vereceğiz:
- Çocuğunuza odasında tek başına zaman geçirme fırsatı verin.
- Çocuğunuzun tek başına bir şeyler başarmasına imkan tanıyın. Bu, marketten bir şey almak veya okula tek başına gitmek gibi basit şeyler olabilir. Önemli olan, onları desteklediğinizi göstermektir.
- Çocuğunuzu başına gelebilecek durumlara karşı hazırlıklı hale getirin. Örneğin, ona belirli bir konu ile ilgili hikayeler anlatabilirsiniz.
- Çocuğunuza endişelerini sorun ve korkuları hakkında konuşmasına izin verin.
- Çocuklara duygularını kabul etmeyi ve onları etkili bir biçimde kontrol edebilmeyi öğretin.
- Çocuğu korkuları ile yüzleşmesi için zorlamayın. Bu sadece anksiyete ve acıya sebep olur.
- Çocuğunuzun duygularını küçümsemeyin. Çocuğun belli duyguları deneyimlemesine engel olamayacağınızı unutmayın. Bütün insanların korku da dahil olmak üzere hislerini ifade etme hakkı vardır.
Tepki göstermeye korkan çocuklar ne yapar?
Bebekler korktuklarında ağlamaya başlarlar. Zaman içerisinde ise, ağlamanın yanı sıra korkularına sebep olan şeylerden kaçınmaya çalışırlar ve kendilerini koruyacak bir yetişkinin yardımını beklerler.
Bazen, çocukların davranışlarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Örneğin, hareketleri agresifleşmeye başlayabilir. Bazı çocuklar uyurken altına yapabilir veya korktuklarında parmaklarını emebilir.
Çocuklardaki korku karşında ebeveynlerin alarma geçmesi gerekmez. Bununla birlikte, çocuğunuz aşağıdaki durumlardan birini yaşıyorsa, bir profesyonelden yardım almayı düşünebilirsiniz:
- Şiddetli ve uzun süreli korkular
- Çocuğunuzun korkularının gelişimine engel olduğu durumlar
- Çocuğunuzun korkularının günlük hayatını, okulu ve ailesini olumsuz etkilediği durumlar
- Çocuğunuzun ve sizin sorunla nasıl baş edeceğinizi bilmediğiniz durumlar
Yalnız kalma korkusunun üstesinden gelmek çocuklar için karmaşık olabilir. Bununla birlikte, bir şeyleri tek başlarına çözebildiklerini gördüklerinde, çocuklar bunu yapabildiklerini öğrenir. Bu nedenle, ailelerin desteği ve yönlendirmesi çok önemlidir.
Bununla birlikte, eğer çocuğunuzun yapması gereken her şeyi bir başkası onun yerine yaparsa, çocuğunuz sorunlarını her zaman bir başkasının çözmesini bekleyecektir. Çocuklardaki korkular, zaman içerisinde onları güçlendiren deneyimler haline gelecektir.
Zamanla korkular ortadan kaybolduğunda, kendilerini güçlü ve bu konularda deneyimli hissederler. Böylece yollarına çıkabilecek her durumla yüzleşebilmek için gerekli altyapıyı hazırlamış olurlar.