Çocuklarda Üzüntü: Anlamak ve Mücadele Etmek
Duygular herkesin hayatında vardır ve güçlü ancak duyarlı bir kişiliğe sahip olabilmek için bütün duyguları deneyimlemek gerekir. Bu nedenle çocuklarda üzüntü de gerekli bir duygudur.
Çocuklarda üzüntü: öğrenme ve duyarlılık
Hem yetişkinler hem de çocuklar için bütün duyguların bir önemi vardır. Üzüntü de en güçlü duygulardan bir tanesidir ve bu duygu konusunda dikkatli olmak gerekir.
Çocuklarda üzüntü, pek çok farklı şekilde değerli bir öğrenme aracı haline gelebilir. Üzüntü, bir şeylerin ters gittiğinin ve çocuğunuzun kendini iyi hissetmediğinin en iyi göstergesidir.
Pek çok kez, üzüntü fiziksel bir hastalıktan veya duygusal acıdan kaynaklanabilir. Üzüntü, çocuğunuza hayatı boyunca gerekli olan değerleri ve temel öğretileri aşılayan harika bir öğretmendir.
“Kafanın üzerinde uçuşan üzüntü kuşunu durduramazsın ancak kuşun saçlarının arasına yuva yapmasını önleyebilirsin.”
–Çin atasözü–
Duyguları keşfetmek
Çocukların kendi duygularını ve başkalarının duygularını anlamada ve sorunları tespit etmede problem yaşaması normaldir. Bu, doğal bir durumdur çünkü bu süreçte çocuklar kendilerini keşfetmeye çalışırlar.
Çocuklar ayrıca bu süreçte etraflarındaki dünyayı da keşfetmeye çalışırlar. Bu nedenle, çocuklara duygularını anlamayı öğretmek oldukça önemlidir.
Üzüntü durumunda, çocukların ne hissettiğini anlayabilmesi önemlidir. Ayrıca, zaman zaman mutsuz olmanın normal olduğunu ve bunun bir geçiş süreci olduğunu da çocuklar bilmelidir.
Çocuklar kendilerini ve çevrelerini anlamaya başladığında, üzüntü duygusu ile daha etkili bir şekilde mücadele edebiliyorlar.
Çocuklarda üzüntü ile nasıl mücadele edilir
Bütün anne babalar çocuklarını her zaman mutlu görmek istese de, üzüntü de doğumdan ölüme kadar olan süreçte hepimizin hayatının bir parçasıdır. Burada önemli olan, üzüntü ile nasıl mücadele edileceğini bilmektir.
1. Duyguyu tespit etmek
Çocuklarda üzüntü tespit edilmesi gereken en önemli duygulardan bir tanesidir. Anne babalar çocuklarını neyin üzdüğünü anlamaya çalışmalıdır çünkü ancak bu şekilde onlara yardımcı olabilirler ve çocuklarının yeniden mutlu olmasını sağlayabilirler.
2. Çocuğunuzla iletişim kurun
Bütün ilişkilerin temelinde iletişim vardır. Eğer çocuğunuz bir sorun olduğunu düşünüyorsa, ebeveyn onunla konuşmalıdır ve mutsuz olmanın kötü bir şey olmadığını anlamada çocuğa yardımcı olmalıdır. Bununla birlikte, üzüntü çözüm bulunması gereken geçici bir duygudur.
3. Çözüm arayın
Her sorunun bir çözümü vardır. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının yeniden huzurlu hissedebilmesi için onlara önderlik etmelidir. Çocuğu ne üzüyor? Üzüntünün sebebini bulduğunuzda, mutlaka çözümünü de bulacaksınız.
4. Anlayışlı olun
Her durumdan ve tecrübeden bir ders çıkarılabilir. Bununla birlikte, ders çıkarabilmek için çocuğun üzgün hissettiğinde ne deneyimlediğini anlayabilmesi gerekir. Kendisini ve çevresini keşfetmek, duyguları daha iyi yönetebilmek için gereklidir.
Depresyon nasıl tespit edilir?
Geçici üzgünlük hissinde yanlış olan hiçbir şey yoktur. Bununla birlikte, anne babalar uyarıcı sinyaller konusunda dikkatli olmalıdır. Üzüntü hissi çok zorlanmadan atlatılabilir ancak depresyon çok daha karmaşık bir süreçtir. Depresyon özellikle çocuklarda meydana geldiğinde bir uzmanın yardımını gerektirir.
Bazen depresyon ve üzüntüyü birbirinden ayırmak zor olabilmektedir. Buna rağmen, her anne babanın göz önünde bulundurması gereken belirli sinyaller vardır. Bunlardan en yaygın olanları durumun şiddeti, süresi ve sıklığıdır. Eğer üzüntü hissi sürekli devam ediyorsa, çok şiddetliyse ve sıksa, uzmana danışmanız gerekebilir.
“Üzüntünün farkına varın. Üzüntü aslında sizin yardımcınızdır.”
–Gustav Flaubert–
Çocuklarda üzüntü, mutluluk ve neşe kadar doğal bir duygudur. Uzak durmak istediğimiz bir duygu olsa da, üzüntü ile yüzleşmek önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martínez, A. C. (2007). Tristeza, depresión y estrategias de autorregulación en niños. Tesis Psicológica, 2(1), 35-47. https://publicaciones.libertadores.edu.co/index.php/TesisPsicologica/article/view/166
- Bouquet, R. I., & Martínez, A. C. (2009). Conceptualización, factores asociados y estrategias de autorregulación de la tristeza en niños y niñas de 10 años. Tesis Psicológica, (4), 52-71. https://www.redalyc.org/pdf/1390/139013586005.pdf