Çocuklarınızı Nasıl Eşit Derecede Takdir Edersiniz?
Takdir etmenin çocuğun öz saygısını geliştirmede büyük etkisi vardır. Bununla birlikte, hak etmediği sürece çocuğunuzu övmemelisiniz. Fazla övgü çocuğun egosu için zararlı olabilir. Üstünlük kompleksine, kıskançlığa ve diğer zararlı davranışlara yol açar.
Öz saygılarını geliştirmelerine yardımcı olmak için, çocuklarınızı takdir etmenin etkili yollarını bulun. Eğer bunu doğru şekilde yaparsanız, çocuklarınız arasında kırgınlığa sebep olmazsınız.
Bütün çocuklar farklıdır. Birden fazla çocuğu olan anne babalar bunu çok iyi bilir. Aynı ortamda büyümelerine rağmen, çocuklarınızın farklı becerileri ve farklı karakterleri olacaktır.
Bu nedenle, sebep ne olursa olsun çocuklarınızı takdir ederken dengeyi sağlamak önemlidir. Tabii ki, hiçbir bilinçli ebeveyn bir çocuğuna iltifat ederken diğerine zarar vermek istemeyecektir.
Bununla birlikte, bazen aileler çocuklarından birini kardeşinin önünde överek istemsiz bir biçimde diğer çocuğun duygularını incitebiliyor.
ABD’deki Eagle Hill School’un kurucusu ve eski müdürü olan Mark Griffin’e göre, çocuklar anne babalarının kardeşlerini ne kadar takdir ettiğinin hesabını tutmasa da, dikkatlerini çeken şey aldıkları övgülerin içtenliği oluyor.
Çocuklarınızı nasıl takdir etmelisiniz?
1. Çabalarını takdir edin
Kardeşini kötü hissettirmeden, çocuğunuzu övmenin en iyi yollarından bir tanesi, başarılardan ziyade çabalarından dolayı onu takdir etmektir.
Anne ve babaları tarafından öğrenme çabaları için takdir edilen çocukların başarıyı sıkı çalışmanın bir sonucu olarak gördükleri kanıtlanmıştır.
Eğer çocuğumuzun bir konuda aldığı sonuçtan ziyade çabasını takdir edersek, ona azmin değerini, disiplin ve düzen gibi önemli şeyleri öğretmiş oluruz. Ayrıca bu, söz konusu karar vermek olduğunda daha iyi bir tutum sergilemelerine yardımcı olur.
2. Aşırıya kaçmadan takdir edin
Eğer çocuğunuzu takdir etmek istiyorsanız, bunun için onu birkaç dakikalığına bir kenara çekebilirsiniz. Böylece kıskançlığı ve kavgayı önlemiş olursunuz.
Öte yandan, eğer çocuğunuzun bu durumu kardeşine üstünlük taslamak için kullandığını fark ederseniz, onu bu zararlı davranışı ile ilgili uyarmalısınız.
Ayrıca okuyun: Kardeşler Arasında Kıskançlık Nasıl Önlenir?
3. İçten ve düşünceli olun
Çocuğunuzu överken abartıya kaçmayın. Ses tonunuzu iyi ayarlayın, sakin olun ve rahat bir şekilde oturun.
Bir çocuğa yalan söylemek düşünüldüğü kadar kolay değildir. Çocuklar abarttığınız duyguları ve etkileyici olmayan konularda onları takdir etmenizdeki sahteliği fark edebilir.
Bir çocuğunuza bu konuda abartılı davranmak, aynı başarıyı gösteremeyen diğer çocuğunuzun kendini kötü hissetmesine neden olabilir.
Böyle durumlarda, eğer çocuğunuzu içten bir şekilde takdir etmiyorsanız kendinizi zor bir durumun içerisinde bulabilirsiniz.
Unutmayın, sonuçtan çok çabaya, azme ve zorlanılmasına rağmen ilerleme kaydetme kararlılığına odaklanmalısınız. Hedefe ulaşmak kadar onun için çabalamanın da önemli olduğunu çocuğunuza öğretin.
4. Takım çalışması için cesaretlendirin
Çocuklarınızı eşit derecede takdir etmenin bir başka yolu ise, onları birlikte çalışmaya teşvik etmektir. Böylece her çocuk özel becerisiyle takıma katkı sağlar.
Görevleri bittiğinde onları istediğiniz kadar övebilirsiniz. Böylece takım çalışması yapmaktan zevk alırlar.
Birbirlerine davranış biçimleri konusunda onları takdir edebilirsiniz. Takım çalışması süresince yaptıkları en ufak bir kibarlık bile takdiri hak eder.
5. Her çocuk yeteneklidir
Çocuğunuzun becerilerine odaklanmak, olumlu bir çalışma ortamı sağlamak için önemlidir. Bu, ona kendisini iyi hissettirir.
Çocuğu doğru bir şekilde takdir etmek, ailelerin uzmanlaşması gereken bir konudur. Özellikle de birden fazla çocukları varsa…
Burada önemli olan, çocukları her zaman çabalarından dolayı içtenlikle ve eşit bir şekilde takdir etmek ve asla bir çocuğu diğeriyle kıyaslamamaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Martin, M. Á. L. (2014). Cómo intervenir en los problemas de conducta infantiles. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (356), 37-44. https://revistas.comillas.edu/index.php/padresymaestros/article/view/3071
- Bermúdez Rivera, K., Aviña Montoya, V., Chiquet Bastro, R., Olivas González, S., & Sánchez Ariza, F. (2020). ESTABLECIMIENTO DEL ELOGIO COMO REFORZADOR CONDICIONADO EN NIÑOS CON AUTISMO. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 23(4). https://www.iztacala.unam.mx/carreras/psicologia/psiclin/vol23num4/Vol23No4Art15.pdf
- LOS ESFUERZOS, D. U. C. D., DE LAS DIMENSIONES, A. T., SOCIAL, F. D. C., NEGRA, D. D. L. C., DEL ANÁLISIS, R. S. E. F., XXI, C. E. E. S., … & DEL INVENTARIO, D. C. D. LA EMERGENCIA DEL ELOGIO COMO REFORZAMIENTO CONDICIONADO EN FUNCIÓN DE LA OBSERVACIÓN EN NIÑOS DE EDAD PREESCOLAR Y DE EDAD ESCOLAR. http://rincondepaco.com.mx/rincon/Inicio/Curri/Articulos/2008A_1.pdf