Çocuğunuz Erken Uyumakta Zorlanıyor Mu?
Erken uykuya dalmak, sizin veya çocuğunuz için zorlayıcı olmak zorunda değildir. Aksine, günün sonunda, her ikinizin de tamamen alışkın olduğu doğal bir hareket olarak gerçekleşen bir ödül gibi olmalıdır. Fakat küçük çocuğunuzun uykuya dalmakta zorluk çekmesi ya da erken uyumayı reddetmesi durumunda, bunu bir alışkanlık haline getirmeden önce çözmeniz gereken bir sorunla karşı karşıyasınız.
Erken uykuya dalmak, hem sizin hem de çocuğunuzun, yeni günün zorluklarıyla yüzleşmek için gereken enerjiye sahip olmanızı sağlayacaktır.
Çocukların zihinsel kapasitelerini geliştirmeleri, dersler sırasında öğretilenleri özümsemeleri ve hatta okuldaki yoğun bir günle başa çıkmaları için iyi bir dinlenme gereklidir.
İyi bir gece uykusu, gün boyunca gereken enerjiyi size sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur ve hastalıkları önlememize yardımcı olur.
Buna ek olarak, ruh halinizi iyileştirir. Özetle, iyi ve düzenli uyumak, çocuğunuzu fiziksel ve duygusal olarak daha sağlıklı bir insan yapar.
Uyku, istemsiz olarak meydana gelen bir eylemdir. Çocuklar uyumak istemeseler bile, bedenleri ister. Düşler tanrısı Morpheus’un kollarına teslim olmak, oğlunuz için kötü bir zamana dönüşmemelidir. Uykuya karşı direndiği için sinirlenir veya öfkelenirsek, sadece daha fazla red ve isyan yaratırız.
Erken Uyumak, Günün Nefret Edilen Anı
Bazen anneler olarak çocuklarımızın erken uyumaya karşı direncini destekliyoruz. Onları o kadar çok aktivite-spor, müzik ve dil dersleri ile meşgul ediyoruz ki, eve yorgun geliyorlar. Bu durumda doğrudan yatağa giriyorlar ve tamamen ters bir etki yaratmış oluyoruz.
Diğer zamanlarda ise çocuklarımızı normalde olduğundan daha uzun süre uyanık tutuyoruz. Oysa erken uykuya dalmalarının faydaları gayet açıktır. Bunu engellememeliyiz.
Tüm günü işte geçiriyoruz ve birçok işle meşgul oluyoruz. Ancak çocuklarımızı gördüğümüzde onlarla daha fazla zaman geçirmek istiyoruz. Bu nedenle oyun saatlerini uzatıyoruz ve onların uykularını geciktiriyoruz.
Çocuğunuz Erken Uykuya Dalmak Konusunda Zorlanıyor Mu? İşte Size Bazı Öneriler
Çocuğunuzun doğru zamanda uyuması için bazı öneriler:
- Kalkması gereken saati hesaplayın. Çocuğunuzun okul çağında olması durumunda, sabahları yorgun kalkmaması için yeterli süre uyuması önemlidir.
- Uykunun yemek yemek, hatta oyun oynamak kadar gerekli olduğunu çocuğunuza açıklayın. Dinlenmenin faydalarını bilmesi ve deneyimlemesi, erken uyumanın zorunluluktan öte bir gereklilik olduğunu anlamasını sağlar.
- Planlanan zamanda yatmanın futbol veya bale derslerinde daha iyi performans göstermesine yardımcı olacağını anlaması için çaba gösterin.
- Dengeyi bulun. Günlük işleriniz ve çocuğunuzla geçirdiğiniz anlar arasında, ikinizin de en iyi şekilde dinlenmesi için bir boşluk bırakın.
- Bir rutin kurun. Çocuklarınızın yatmadan önce aynı şeyleri yapmaları onlar için bir alışkanlık haline dönüşecektir: Örneğin dişlerini fırçalamak, pijamalarını giymek ve ışığı kapatmak gibi.
- Çocuklarınızın yatmaları için sabit bir saat kararlaştırın. Çocuklarınız direniş gösterseler bile, uymaları gereken bir norm olduğunu bilmeleri önemlidir. Hafta sonları normal programınıza göre biraz daha esnek olabilirsiniz, ama fazla değil.
- Çocuklarınıza uyumadan önce rahatlamaları için zaman verin. Yatmadan bir süre önce televizyonu ve elektronik cihazları kapatın. Onlara işbirliğinin önemli olduğunu ve ortak bir çalışma olduğunu öğretin.
- Onlara uykunun hoş bir davranış olduğunu söyleyin. Odalarına kadar eşlik edin. Onlarla biraz sohbet edin ya da erken uyumaları için bir hikaye okuyun.
- Davranışı için çocuğunuzu ödüllendirin. Kararlaştırılan saatte yatağa yalnız giderse ertesi sabah onu ödüllendirebilirsiniz. Birkaç takdir kelimesi ya da çocuğunuz için hazırlayacağınız favori kahvaltısı ile bunu gösterebilirsiniz.
Anneler olarak, her alışkanlığın inşa edilmesinin biraz zaman alacağının ve her şey gibi, sabır ve hoşgörü gerektirdiğinin farkında olmalıyız.
Bilgi güçtür. Burada önerdiğimiz ipuçlarının her birini uygulamaya koymayı başarırsanız, evde daha huzurlu, mutlu çocuklara ve annelere sahip olmanın faydalarını keşfedeceksiniz.