Çocukların Kardeşlerinin Doğumuna Şahitlik Etmeleri
Çocuklarınızın kardeşlerinin doğumuna şahitlik etmesine izin vermeli misiniz? Bu konuyu ailenize ve arkadaşlarınıza açtığınızda karşıt fikirler duyacağınızdan eminiz. Bu düşüncelerin oldukça ön yargılı olduğunu da söylememiz gerekir.
Bazıları çocuğun doğumhanede olmasının onu travmatize edeceğini ya da annesini acı çekerken görmeyi kaldıramayacağını söyleyebilirler. Bazıları ise bunun çocuk ve kardeş arasında daha güçlü bir bağ kurulmasına olanak sağlayacağını düşünürler.
Tabii kim ne derse desin, çocuklarınızın kardeşlerinin doğumuna şahitlik edip etmeyeceğine karar vermek size, eşinize ve çocuklarınıza kalmış bir durumdur. Çocuklarınız bu durumdan rahatsız olacaksa, onlara bu konuda baskı yapmamanız gerektiği de aşikar.
Çocuklar Oldukça Meraklı Bireylerdir
Çoğu çocuk duygularıyla iyi bir iletişim halindedir. Hatta bu kimi zaman yetişkinlerin kendi içleriyle kurdukları ilişkiden çok daha iyidir. Tabii bu çocukların duygularını kontrol edebildikleri anlamına gelmez.
Çocuklar büyüdükçe, duydukları ya da şahit oldukları şeylere karşı çeşitli korkular geliştirirler. Yetişkin olarak anne babaların muhakeme yetisi daha yüksek olduğu için çocuğunuza bazı şeyleri basit şekillerde açıklamanız gerekir.
Yani doğum sürecinin gayet doğal bir şey olduğunu açıklamanız uygun olacaktır. Ayrıca çocuklarınızın kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamalı ve herhangi bir şüpheleri varsa bunlardan söz etmeleri için onları yüreklendirmelisiniz.
Gebelik ve Doğum Sürecini Açıklama
Çocukların kardeşlerinin doğumuna şahit olmasına karşı çıkan pek çok profesyonel vardır. Fakat bu tabii ki bu şekilde olmak zorunda değil. Eğer çocuğunuz annesinin güçlü ve sabırlı olduğunu görürse, size daha çok güvenecektir.
Benzer şekilde hamileliği bir hastalık gibi algılarlarsa, korkabilir ve doğum yaklaştıkça üzülebilirler.
İnsanların doğumdan tehlikeli bir şey olarak bahsettiklerini duyarlarsa da, doğumu görmek ya da deneyimlemek istemeyecekleri bir olay olarak algılarlar. Çocuğunuzun annesinin tehlikede olduğunu düşünmesi, isteyeceğiniz şeylerin sonunda gelir diye tahmin ediyoruz.
Çocuğunuzun bu konu ile ilgili neler hissettiği sizin ve eşinizin hamilelik ve doğuma dair düşüncelerinize göre şekillenir. Tabii anne olarak durumunuz da bu konuyu etkileyecektir.
Hamileliğinizde herhangi bir sorun yaşamadıysanız ve kendinize güveniyorsanız, bu hislerinizi doğum anınızda dahi aktarabilirsiniz. Bunun yanında, gergin hissetmeniz de mümkün. Eğer böyle hissediyorsanız, çocuğunuzun da orada olması doğumu hızlı ve duyarlı bir biçimde gerçekleştirmenizi zorlaştırabilir.
Çocuklarınızın Kardeşlerinin Doğumuna Şahitlik Etmelerini İstiyorsanız Neleri Göz Önünde Bulundurmanız Gerekir?
Karar verirken sizin ve eşinizin göz önünde bulundurması gereken bazı durumlar vardır. Örneğin; ne gibi bir yardım alacaksınız? Evde mi yoksa hastanede mi doğuracaksınız?
Hiçbir detayı atlamamanız ve dersinize iyi çalışmanız oldukça önemlidir. Bazı hastaneler çocukların doğumhaneye girip kardeşlerinin doğumuna tanıklık etmelerine izin vermezler.
Göz önünde bulundurmanız gereken durumlar ise şunlardır:
- Çocuğunuzun arzusu ya da niyeti. Çocuğunuzu buna hazırlarken her şeyi gözlemlemeli ve doğumda bulunma fikrine nasıl yaklaştıklarını anlamaya çalışmalısınız. Nasıl tepki vereceklerini görmek için onlara bir doğum videosu izletebilirsiniz.
- Çocuğunuzun yaşı. Çoğu insan çocukların kardeşlerinin doğumuna şahitlik edebilmeleri için kendilerini ifade edebilecekleri bir yaşta olmaları gerektiğini belirtir. Bu da en az 5 yaşında olmaları gerektiği anlamına geliyor.
- Çocuğunuzun karakteri. Çocuğunuzun hassas bir karakteri varsa, doğum esnasında yanınızda olması pek de doğru olmayabilir.
“İnsanların doğumdan tehlikeli bir şey olarak bahsettiklerini duyarlarsa da, doğumu görmek ya da deneyimlemek istemeyecekleri bir olay olarak algılarlar. Çocuğunuzun annesinin tehlikede olduğunu düşünmesi, isteyeceğiniz şeylerin sonunda gelir diye tahmin ediyoruz.”
Çocuklarınızın Kardeşlerinin Doğumuna Şahitlik Etmelerini İstediğinize Karar Verdiyseniz Ne Yapmalısınız?
Doğumun çok uzun sürebileceği ya da anlık gerçekleşebileceğini aklınızdan çıkarmayın. Çocuğunuza doğumhanede tam olarak ne olacağını açıklamaya gayret gösterin.
Çocuğunuza sakin bir şekilde çok fazla çabalamanız gerekeceğini anlatın. Böylelikle inlemeleriniz onlar için daha az korkutucu olacaktır. Ayrıca vücudunuzda pek çok sıvı ve kan bulunduğunu, bunun sizin ve bebeğinizin hayatı için oldukça büyük önem taşıdığını da açıklayın.
Hastanenizin doğumhaneyi önceden ziyaret etmenize izin verip vermediğini araştırın. Bu çocuğunuzu mental olarak duruma hazırlamak için faydalı olabilir. Eğer evde doğum yapacaksanız, bu büyük an için çocuklarınızın da odanın hazırlanmasına yardım etmelerini isteyin.
Bir diğer önemli detay da, çocuğunuza doğum esnasında kimin eşlik edeceği. Bunun eşinizin görevi olduğunu düşünebilirsiniz.
Fakat doğum esnasında eşinize ihtiyacınız olursa, çocuğunuzun yalnız başına kalmadığından emin olmalısınız. Eğer rahatsız hissederlerse birilerinin onları çıkarıp sakinleştirmesi gerekir.
Unutmayın: Çocuklarınızın kardeşlerinin doğumuna tanıklık edip etmeyecekleri size kalmıştır. Bununla beraber, bunun kolaylıkla verilebilecek bir karar olmadığını da belirtelim.
Neden orada olmalarını istediğinizi iyice düşünün ve onların da bunu isteyip istemediklerini, hazır olup olmadıklarını ölçüp tartın. Son olarak, doğum zamanı geldiğinde fikrinizi değiştirirseniz kötü hissetmeyin.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Creciendo como padres y madres. 2009. Save the Children España – Ministerio de educación, Política Social y Deporte.