Çocuklarınızın Soracağı 4 Utandırıcı Soru
Çocukların merak duygusu, onların dünyayı kendi gözleriyle ve bireysel deneyimleriyle keşfetme aracıdır. Sordukları her soruyla kavramları, inançları ve kişisel gerçeklik vizyonunu tanımlamaya çalışırlar. Bunlar arasında utandırıcı soru örnekleri de vardır.
Dolayısıyla, tüm bu “utandırıcı” soruları nasıl cevaplayacağınızı bilmek çok önemlidir. Çocuklarınız, verdiğiniz tepki ve cevaplara göre dünyaya ilişkin algılarını geliştiriyorlar.
Bu soruları, büyüyen akıllarının ve bilişsel gelişimlerinin ilk kanıtı olarak görmeniz gerekir. Soru soran bir çocuk, etrafında neler olup bittiğini fark eden bir çocuktur.
Utandırıcı soruları yanıtlamak düşündüğünüz kadar zor değil.
Çocuklarınızın soracağı utandırıcı soru örnekleri
1. Bebek karnına nasıl girdi?
Çocuğunuzun bir kardeşi olacaksa bu utandırıcı soru ile karşılaşmanız kaçınılmazdır.
Bu soruyu sorduğunda çocuğunuzun karşısında rahat olun ki o da kendini rahat hissetsin. Gerçeği basit bir şekilde söyleyin ve doğru zaman geldiğinde onlara daha fazlasını anlatacağınızı açıklayın.
2. Yetişkinlerin vücutları neden daha büyük?
Erkek çocukların kendilerini bu şekilde babalarıyla karşılaştırmaları oldukça normaldir. Endişelenmeyin, bu normal ve doğal. Çocuğunuz bunun gibi sorular sorarsa, onlara zamanla vücutlarının değişeceğini söylemek yeterlidir. Vücudundaki tüm organların aydan aya ve yıldan yıla gelişip büyüdüğünü açıklayın.
“Çocukların merakı, yeni şeyler öğrenmelerini sağlayan bir eğilimdir, bundan yararlanmamız gerekiyor”
-Fénelon-
3. Fazla kilolu bir kadına hamile olup olmadığını sormak
Kuşkusuz, çocuklarınız bu tür bir soruyu yüksek sesle sorarsa, sizin için çok utanç verici bir durum olacaktır! Ancak çocukların yetişkinlere özgü doğru sosyal kriterleri henüz geliştirmediğini hatırlamalısınız. Bu tür durumlardan faydalanarak farklılıklara saygı gösterme , tedbir ve sağduyu gibi erdemler hakkında konuşabilirsiniz.
4. Beyaz saçlı ve yüzünde kırışıklıklar olan birini görünce ”Bu neden olur?” diye sorabilir
Bu tür durumlarda çocuklara büyümekten bahsetmeniz gerek. Tüm insanların yaşlandığını ve zamanla vücudumuzun değiştiğini açıklamanız önemlidir.
Ayrıca yaşlılara saygı duymaları gerektiğini açıklamak için bu sorulardan yararlanmalısınız. Böyle bir soruyu yanıtlarken aslında çocuğunuza her zaman hatırlayacağı bir hayat dersi vermiş oluyorsunuz.
Çocuğunuz utandırıcı soru ve yorumlarla sizi şaşırttığında nasıl tepki vermelisiniz?
- Rahatlayın. Bir çocuk bu soruları sorduğunda, birini veya bir şeyi yargılamadığını ya da kötü bir şey kastetmediğini anlamalısınız. Bu soruları duydukları bilgi açlığı nedeniyle soruyorlar. Çocuklarımızın sorularında gerçekten olduğundan daha fazlasını arayanlar biz yetişkinleriz.
- Gizlilik ve tedbirlilik. Bu tür durumlarda bazı soruların başkalarının yanında sorulmaması gerektiğini çocuklarınıza açıklayın. Gizlilik, örnek olarak öğreteceğiniz bir kavramdır. Çocuklar bunu doğal olarak nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar, bu yüzden bizim öğretmemiz gerekiyor.
- Merak duygularını teşvik edin. Çocuğunuzun sorduğu bu sorular zekanın bir işaretidir. Bu yüzden çocuğunuzu azarlamamalısınız. Yetişkin olan sizsiniz ve çocuğunuzun bir cevaba ihtiyaç duyduğunu kabul etmelisiniz. Hangi utandırıcı soru söz konusu olursa olsun, güvenle yanıtlayın. Böylece çocuklarınızın daha fazla bilgi edinmek istemesine yardımcı olacaksınız.
- Cevaplarınızı çocuklarınızın yaşına göre ayarlayın. Yaşlarına bağlı olarak farklı şekilde ve farklı miktarda bilgi vermeniz gereken konular var. Zaman geçtikçe, verdiğiniz bilgiler daha belirgin hale gelebilir.
- İletişim kanallarını açık tutun. Çocuğunuzun sorularından kaçınmayın, ayrıca soru sormamalarını da söylemeyin. İletişim, ebeveynler ve çocukları arasındaki sağlıklı ilişkinin anahtarıdır.
- Daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için örnekler kullanın. Çocuğunuzun sorularını cevaplamak için zaman ayırırsanız, kendilerini önemli ve değerli hissederler. Süreci kolaylaştırmak için günlük örnekleri, kitapları veya iyi seçilmiş videoları kullanabilirsiniz.
- Nazik ve kibar olun. Başkalarına hitap ederken, daima saygılı olmalısınız. Çocuklarınızla yaptığınız konuşmalardan yararlanarak küçük yaşta onlara görgü kurallarını öğretebilirsiniz.
Ebeveynler çocuklarına aradıkları tüm cevapları vermekten sorumludur. Televizyon, internet veya arkadaşlar gibi diğer kanallar onları yanlış yönlendirebilir veya çok uygunsuz bilgiler verebilir.Akıllarına gelen utanç verici sorular oldukça doğaldır. Size bazı şeyler sorduklarında utanmayın. Bunu olumlu bir şey olarak görmeli ve size bu soruları soracak kadar güveniyor olmalarından zevk almalısınız.
.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Londoño Rivera, A. M. (2014). ¿ Por qué preguntan los niños? Aproximación a la infancia, sus lenguajes y la pregunta (Master’s thesis, Universidad EAFIT). https://repository.eafit.edu.co/handle/10784/2879