Çocukluk Çağında Sosyalleşme: Nitelikleri ve Gelişimi

Çocuklukta sosyalleşme, çocukların kendi kimliklerini ve toplumun bir parçası olduklarını tanımlamaları şeklinde özetlenebilir. Bu makalemizde çocuklarınızın sosyalleşmesine nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatıyoruz.
Çocukluk Çağında Sosyalleşme: Nitelikleri ve Gelişimi

Son Güncelleme: 21 Ağustos, 2019

Çocukluk çağında sosyalleşme, her insanın gelişiminde olması gereken önemli bir süreçtir. Arkadaşlarınız ve çevreniz, kimliğinizi ve davranışlarınızı şekillendirir. Bu nedenle, size çocuklarda sosyalleşme hakkında daha fazla şey anlatmak istiyoruz.

Çocukluk çağında sosyalleşme nedir?

Sosyalleşme, sosyokültürel unsurları çevrenize nasıl entegre ettiğiniz ve topluma nasıl uyum gösterdiğinizle açıklanır. Sosyalleşme yoluyla, toplumunuzda neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrenirsiniz.

Öğrenim hayatın ilk anında başlar ve asla durmayan bir süreçtir. Ancak erken çocukluk dönemi, öğrenmeye en çok hazır olduğunuz dönem olmasından dolayı sosyalleşme sürecinin de önemli bir aşamasıdır.

Çocuklar öğrenme yeteneği ve bazı sosyal uyaranlara sahip olarak doğarlar. Hayatlarının ilk birkaç yılında önemli bir rol oynayacak olan bazı ilişkiler ve dostluklar geliştirmeye ihtiyaç duyarlar.

Çevrenin çocukların sosyalleşmesine etkisi

Hepimiz arkadaş edinme potansiyeli ile doğduk. Bununla birlikte, saldırganlık ve şiddet potansiyellerimiz de bulunur. Bu ikisinden hangisinin ön plana çıkacağını belirleyecek olan şey çevredir. Bunun gerçekleşmesi için farklı yollar bulunur.

çocuklarda sosyalleşme

Gözlemle öğrenme

Çocuklar çoğunlukla başkalarını izleyerek öğrenirler. Yani çevrelerindeki insanların davranışlarını ve sonuçlarını takip ederler.

  • Burada aile önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü çocukların sosyalleşmesindeki ilk unsur ailedir. Çocuklara sürekli değer vermesi gereken, bilinçli veya bilinçsiz modeller olarak hareket ederler.
  • Okul, yine çok önemli olan bir diğer unsurdur. Öğretmenlerin nasıl öğrettiği, çocuklara nasıl davrandığı ve genel davranışları, çocukların da davranışlarını etkiler.
  • Medya giderek daha önemli bir hale geliyor. Çünkü sosyal bilgiler medya yoluyla aktarılıyor. TV ve benzeri medya, çocuklara iyi ve kötü davranış örnekleri sunar. Çocuklarınızın izlediği TV programlarını takip etmeniz önemlidir. Bu programların çocuklara uygun olduğundan ve öğrenmelerini istediğiniz değerleri onlara sunduğundan emin olun.

Oyun

Oyun oynamak, çocukların nasıl arkadaş olunacağını öğrenmesinin başka bir yoludur. Çocuklar oyun oynayarak, sınıf arkadaşlarıyla iyi geçinmeyi ve ekip olarak çalışmayı öğrenir.

Hikayeler

Çocukluk çağında sosyalleşmede, öyküler, masallar ve kitaplar çok önemlidir. Çocuklar bu etkinlikleri sever. Hikaye okumak, çocukların başkalarıyla nasıl geçineceklerini öğrenmelerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Bu hikayeler sayesinde çocuklar hayal güçlerini besler. Ayrıca, dünyayı anlamalarını ve nasıl davranmaları gerektiğini de öğrenirler. Buna karşılık daha az korkarlar, çünkü kendilerini karakterlerle özdeşleştirirler.

Resimlerin ve hikayelerin teorik argümanlardan daha fazlasını öğrettiğini daima aklınızda bulundurun. Bu nedenle, onlara öğrettiklerinizle gerçek hayatta yaptıklarınızın aynı olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde, kafaları karışacaktır.

el ele tutuşan çocuklar

Çocuklarda sosyalleşme nasıl geliştirilir?

Bu herkes için doğal bir süreç olsa da, çocuklukta sosyalleşmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır.

Çocuklar arkadaş edindikçe, sosyal ortamlarda daha rahat davranırlar. Bu nedenle, onlara aşırı korumacı davranmamak önemlidir.

Aksi takdirde, onları kendi yeteneklerini ve kişiliklerini deneyimleme şansından mahrum bırakmış olursunuz. Hatalarından ders alma ve bir dahaki sefere daha iyisini yapma fırsatını kaçırmalarına neden olursunuz.

Sosyal ilişkiler sayesinde çocuklar, eylemlerinin neden olduğu doğal sonuçlara göre nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğrenirler.

Ebeveynlerin çocuklarını motive etmesi ve iyi arkadaşlar edinmeleri için onları teşvik etmesi gerekir. Onlara problemleri kendi başlarına çözme şansı sunmak da önemlidir. Çünkü özgüvenleri ancak bu şekilde gelişir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.