Şımarık Çocuk Yetiştirmenin 3 Ciddi Sonucu
Şımarık çocuk yetiştirmek herkes için büyük bir sorun ve tehlikedir. Bu durum özellikle çocuk için olumsuzdur, çünkü aşağıda göreceğimiz gibi, gelişimi için ciddi hasarlara yol açabilir. Aynı zamanda, çocuğun şımarık hareketlerinden etkilenecek ve çocuğun kaprislerine maruz kalacak çevresindeki kişiler için de sorun olur.
Şımarık bir çocuğun çevresindekilerden bahsederken sadece ebeveynleri ve kardeşlerinden bahsetmiyoruz, ayrıca özgüven eksikliği ve çok az kişisel özerkliği olan bir çocukla yaşamak zorunda kalacak olan ailesinden, okulundan, arkadaşlarından ve hatta toplumun kendisinden de bahsediyoruz.
Neden şımarık çocuklar eğitilmiyor?
Eğitim görmezden gelmememiz gereken bir şey. Çocuğumuzun geleceği büyük ölçüde aldığı eğitime bağlıdır. Bu nedenle, çocuğun gerçekten doğru bir şekilde gelişmesini istiyorsak, bu konuda farkındalığımız yüksek olmalıdır.
Bazı eğitim teorileri yanlış şekilde, çocuğun rahat olduğunu varsayar ve çocuğu hayal kırıklığına uğratabileceği için ona cevap olarak hayır demememiz gerektiğini söyler. Ancak, bu tür teoriler tamamen yanlıştır. Bir çocuğun muhakeme ve ayırt etme yetenekleri tam olarak gelişmediği için sınırlara ihtiyacı vardır.
Yalnız sınırlar, otoriter bir tavır sergileme ve yok sayma ile eşanlamlı olarak algılanmamalıdır. Kısacası sağduyumuzu kullanmalıyız. Çocuğunuzu tanıyın ve onun doğru gelişimi için uygun ortamı yaratın, aşırıya kaçmadan ama büyük yanlışlar da yapmadan.
Şımarık çocuk yetiştirmenin sonuçları
Şımarık bir sinir bozucu
Bazen anneler ve babalar, çocuklarına cevap olarak hayır demeyip hayal kırıklığı yaşamasınlar diye sınırlar olmadan her şeye izin verirler. Fakat, çocuk her zaman çekirdek ailesi ile birlikte bir balonda yaşamayacak. Eninde sonunda, her istediğini yapamayacak, onu hayal kırıklığına uğratmaktan çekinmeyecek yetişkinler ve yaşıtları ile etkileşime geçecek.
Aslında, çocuğumuzu evdeyken hayal kırıklığına uğratmayıp dışardakilerin uğratmaya başlaması sonucu onu hayal kırıklığına uğratmış oluruz. Öncelikle dışarı çıkmayarak diğer insanlar ile görüşmeme kararı alabilir çocuğumuz. İkinci olarak da dışarıdan hayal kırıklığına uğramamak adına yapabileceği bir şey olmayacak ve bu da onun için daha da sinir bozucu bir hal alacaktır.
Her defasında daha kaprisli çocuklar
Şımarık çocuklar yetiştirmeye devam edersek çocuklarımız her seferinde daha kaprisli olacaktır. Akıl yürütme yeteneğini tam olarak geliştirememiş bir çocuğun isteklerinin sınırı olmaz. Çocuğun talepleri her zamankinden daha büyük ve gerçekleştirmesi zor olacaktır. Böyle bir durumda kendinizi çocuğun öfke nöbetleri ve hoşgörüsüzlüğüne hazırlayın, çünkü bu hayatınızın geri kalanında sizi etkileyecek bir durum olacaktır.
Gelecekte depresyon
Belirttiğimiz gibi şımarık çocuklar, kendi iç dünyaları ve dışarıdaki dünya ile iletişime geçme konusunda birçok sorunla karşılaşırlar. Çünkü şımarık çocuklar dış dünyada evde her isteklerini yerine getiren aileleri ile beraber yaşamıyorlar.
Önünde sonunda çocuk dış dünyaya açılmak zorunda kalacaktır. Çalışma hayatları, ilişkileri, gelecekteki istihdamı… Yani şımarık bir çocuk, depresif bir genç, tatminsiz bir işçi ve hatta bastırılmış ve hüsrana uğramış bir kişi olabilme olasılığı şımarık çocuklarda daha yüksektir.
Şımarık çocuklar yetiştirmekten kaçınmak için ne yapmalısınız
Şımarık çocuk yetiştirmenin sonuçları özellikle çocuklar için daha kötüdür. Peki, ne yapmalıyız? Etrafta bağırıp çağırarak tekmeler savurmalarına izin mi vermeliyiz? Çocuklarımıza sürekli HAYIR mı demeliyiz?
Uzmanlara göre önemli olan sabır ve sağduyudur. Çocuğun sizin genlerinizi ve yetiştirilme tarzınızı taşıyor olduğunu da unutmamak gerek. Empati, sevgi ve anlayış bu süreçte en büyük yardımcılarımız olacaktır.
Çocuğa bağırmamak ve sakinleştiği zaman onunla mantık çerçevesinde iletişim kurmaya çalışmak doğru bir davranış olacaktır. Fiziksel mesafeleri açıklarken, sakin biraz sert ama fazla hararetli olmamalıyız. Çocuğun en tepkili olduğu anlarda onunla duygusal olarak ilgilenmemeye çalışın. HAYIR için doğru nedenleri sunmak ve her zaman sakin ve kararlı bir tavırla çocuğa yaklaşmalıyız.
Özellikle, 2-4 yaşları arasında daha sık karşılaşılan öfke nöbetlerinde kararlı bir tavır sergilememiz önemlidir. Unutmayın, çocuğa her istediğini verdiğimiz zaman ona iyilik yapmış olmuyoruz. Kararlı olmak ve bu şekilde çocuğumuzun çok daha mutlu ve daha dolu bir hayata sahip olacağını anlamak önemlidir.
Özgüven, bağımsızlık, kendini kanıtlama, özerklik ve sorumluluk konularında ciddi sorunları olan şımarık çocukları yetiştirmekten ancak bu şekilde kurtulabiliriz. Çocuklarımızı dolu dolu ve mutlu çocuklar olarak yetiştirmek bizim elimizde.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beyebach, M., & de Vega, M. H. (2013). Cómo criar hijos tiranos: manual de antiayuda para padres de niños y adolescentes. Herder Editorial.
- Celma, A. (2009). Psicooncología infantil y adolescente. Psicooncología, 6(2), 285-290. http://www.seom.org/seomcms/images/stories/recursos/sociosyprofs/documentacion/psicooncologia/vol6_numero2-3/285-290_psico.pdf
- QUICHIMBO, C., & ELOÍSA, C. (2013). La sobreprotección de los padres como factor determinante en el desarrollo del aprendizaje de los niños/as del cuarto año de educación básica, paralelos “a” y “b” del centro educativo “bautista” de la ciudad de Ambato, provincia de Tungurahua (Bachelor’s thesis). https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=8088
- Prado, E., & Amaya, J. (2005). Padres obedientes, hijos tiranos: una generación más preocupada por la amistad que por su papel como padres. Trillas.