Kendi Kendilerine Konuşmanın Çocuklar İçin Faydaları

Çocukların kendi kendilerine konuştuğunu görmek ebeveynleri için endişe yaratabilir. Ancak bu normaldir ve hatta faydalıdır. Nedenini öğrenin.
Kendi Kendilerine Konuşmanın Çocuklar İçin Faydaları

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2021

Hiç çocuklarınızın kendi kendilerine konuştuğunu, kendilerinden başka kimseye odaklanmadan ilginç bir sohbet yürüttüğünü fark ettiniz mi? Belki de bu durumlar sizi biraz şaşkın ve endişeli bırakıyor, özellikle de sık sık oluyorsa. Ancak bunun tamamen doğal bir fenomen olduğunu ve aslında çocuklarda kendi kendine konuşmaların oldukça olumlu olduğunu bilmelisiniz. Bunu akılda tutarak, sizlere çocukların kendi kendilerine konuşmasının faydalarından bahsetmek istiyoruz.

Bu davranışı gösteren sadece küçükler değildir: Yetişkinler de belli bir dereceye kadar kendi kendilerine konuşurlar. Duygularımızı düzenlemek veya fikirlerimizi netleştirmek için kullandığımız bir stratejidir. Gerçek şu ki, bunu çocuklardan çok daha az yapıyoruz, çünkü biz onlardan farklı bir evrim aşamasındayız. Hem çocuklar hem de yetişkinler için bu uygulama faydalı olabilir.

Parkta kendi kendine konuşan çocuk

Monolog nedir?

Monolog, çocukların kendi kendileriyle yaptıkları konuşmalardır, bu yüzden bir tür özel konuşma biçimidir. Diğer durumlarda, örneğin çocuklar yetişkinlerin sözlerini veya cümlelerini tekrarladığında da ortaya çıkar. Bu durumlarda sosyal niyet yoktur; amaç iletişim kurmak değildir. Aynı şekilde, birçok düzeyde faydalı bir stratejidir.

Örneğin çocuklarda monolog, aynayla konuştuklarında veya oyuncaklarını seslendirdikleri ve onlarla oynarken etkileşim kurduklarında ortaya çıkar. Pek çok ebeveyn, karmaşık veya henüz tam olarak kontrol edemedikleri bir görevle karşı karşıya kaldıklarında küçüklerin kendi kendilerine nasıl konuştuklarına da şahit olmuş olabilir. Bu şekilde, atacakları sonraki adımlar hakkında kendilerine yüksek sesle talimatlar verirler: “İlk olarak, altı artı altı ekliyorum… bu on iki, bir iki ekleyip bir çıkarıyorum…”

Bu, psikolojik bir durumun belirtisi olmaktan çok, tüm çocuklarda gözlemleyebileceğimiz sık görülen bir durumdur. Peki bunu neden yapıyorlar ve çocukların kendi kendilerine konuşmasının faydaları nelerdir?

Çocukların kendi kendilerine konuşmasının faydaları

Geliştirilmiş dil

Bu monologlar, çocukların ifade ve iletişim becerilerini geliştirmelerine izin verdiği için konuşma gelişimini geliştirir. İlk başta özel konuşma olsa da, gelecekte bu yeteneği sosyal sohbetlere yansıtacaklar.

Organize düşünce

Hepimiz kelimelerle düşündüğümüz için dil ve düşüncenin gelişimi yakından bağlantılıdır. Böylelikle çocukların konuşmalarını yönetmeyi öğrenmeleri, daha net ve daha organize düşünmelerine olanak tanıyacaktır.

Tek başına konuşarak, fikirlerini sıraya koyarlar ve onlara şekil verirler, bu daha sonra kelimeleri yüksek sesle kullanmak zorunda kalmadan zihinsel olarak yapabilecekleri bir şeydir.

Duyguların düzenlenmesi

Duygular, özellikle olumsuz olanlar, çocuklar için bunaltıcı olabilir. Bu nedenle, monologlar onları yönetmek ve düzenlemek için iyi bir araçtır. Böylece, onları yüksek sesle ifade ederek, duygusal yüklerinin bir kısmını atarlar ve bir gevşeme hissi yaşarlar.

Çocukların kendi kendilerine ne kadar kızgın veya üzgün olduklarından bahsetmeleri, bu duyguyu işlemelerine ve üstesinden gelmelerine yardımcı olur.

Davranışlarını yönlendirirler

Son olarak, bu tür bir özel konuşma, çocukların davranışlarını yönlendirmelerine ve daha verimli problem çözücüler olmalarına olanak tanır. Önceki matematik örneğinde olduğu gibi, çocukların atmaları gereken adımları kendilerine yüksek sesle hatırlatmaları yaygındır. Bu şekilde, sonuç beklendiği gibi olduğunda kendilerini tebrik eder veya bir önceki işe yaramazsa başka bir strateji ararlar.

Bir yetişkinden (örneğin bir öğretmenden) gelebilecek bu rehberlik, monologlarının bir parçası haline gelir ve görevlerle kendi başlarına yüzleştiklerinde uygulanır.

Aynada kendisine bakan çocuk

Çocukların kendi kendilerine konuşması kaç yaşa kadar normaldir?

Bu fenomen küçük çocuklarda çok yaygındır ve 7-10 yaşına kadar normaldir. Küçük çocuklar diğer insanlarla sosyal olarak etkileşime girseler bile, bu iki konuşma biçimi bir süre bir arada var olur.

Çocuklar büyüdükçe, bu monoloğu yüksek sesle ifade etmeden zihinsel olarak sürdürebileceklerinden, bunlar azalacaktır. Yine de, her zaman bir dereceye kadar mevcut olacaklar. Bu nedenle, çocuklarınızın kendi kendilerine konuştuğunu fark ederseniz, paniğe kapılmayın veya bunu engellemeye çalışmayın.

Bilişsel ve duygusal olarak gelişmelerine yardımcı olacak doğal bir süreç olduğu için çocukların kendi kendilerine konuşmasının faydaları vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.