Nasıl Kendine Güvenen Çocuklar Yetiştirirsiniz?
Küçük yaşlardan itibaren, çocuklar çeşitli durumlarla yüzleşmeyi öğrenebilir. Kendi fikirlerine sadık olmaları ve engelleri aşmaya gönüllü olmaları harikadır.
Kendine güvenen çocuklar yetiştirmeyi bilmek, geleceğin başarılı kadınlarını ve erkeklerini şekillendirmede kilit rol oynar. Zorluklarla kendi kendisine başa çıkabilen ve bu zorlukları nasıl tanımlayacağını bilen bir çocuğa sahip olmak büyük bir avantajdır.
Bu sayede çocuklar kendilerine güvenmeyi ve bağımsız hareket etmeyi öğrenirler. Ayrıca eylemlerinin sorumluluğunu alabilir ve kendi değerlendirmelerini yapabilirler.
Bütün bu değerler çocukların kendilerine güvenmelerini sağlar ve aileleri başta olmak üzere etraflarındaki insanlarla daha iyi ilişkiler kurabilirler.
Aynı zamanda, mutlu anılarla dolu bir çocukluk geçirerek ailelerinin koşulsuz sevgisini ve desteğini hissederler. Zorluklarla karşılaştıklarında korkmazlar ve bu da kendilerinden emin olduklarını gösterir.
Kendine güvenen çocuklar yetiştirmenin faydaları
Çocuklara bu değeri aşılamanın faydaları aşağıdaki gibidir:
- Bağımsızlık: Çocuğunuz sağlıklı bir öz saygı geliştirir.
- Doğru seviyede olgunluk.
- Hata yapmaktan korkmamak: Söz konusu karar vermek olduğunda, çocuğunuz dikkatli ancak kendinden emin davranır.
Bu değerlere sahip olmak, çocuğunuzun gelişimini destekler. Aile ve eğitim, çocuk gelişiminin temelindedir.
Söz konusu çocuğunuzun davranışları ve eğitimi olduğunda, güçlü ve bir arada olan bir aile oldukça önemlidir. Özgüven ve entelektüel güç için gerekli olan temeller ailede atılır.
Kendine güvenen çocukları nasıl eğitebilirsiniz?
Kendine güvenli çocuklar eğitmek için evinizde bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Anne babalar olarak, çocuklarınızın çıkarlarını gözetmek zorundasınız. Bunun için de, yollarına ne çıkarsa çıksın çocuklarınıza her şeyin üstesinden gelebileceklerini öğretmeniz gerekiyor.
Eğer çocuklarınızın kendilerine güvenmesini istiyorsanız, onları eğitmeye küçük yaşlarda başlamalısınız. İlk olarak, çocuklarınıza zorlanmadan yapabilecekleri bazı görevler verebilirsiniz. Zamanla çocuğunuz büyüdükçe, görevleri de zorlaştırabilirsiniz.
Çocuğunuzdan kendi kendine giyinmesini ve oyuncaklarını toplamasını isteyebilirsiniz. Önemsiz gibi görünse de, çocuklar bu görevleri başarabildiklerinde iyi hissederler.
Bunun yanı sıra, daha karmaşık sorumluluklara da hazırlıklı olurlar. Kendi sınırlarının farkına vararak çabalarının değerini bilirler.
“Kendine güvenen çocuklar yetiştirebilmek için, çocuğunuza önce kaybetmeyi öğretmelisiniz.”
—Dr. Estivill—
İyi ilişkiler kendine güvenen çocuklar meydana getirir
Aile ve çocuklar arasındaki duygusal birlik çok önemlidir ve söz konusu çocukların özgüveni olduğunda sevgi ve sağlıklı bağlar bu nedenle kilit rol oynar.
Bu ilişki aracılığıyla, anne babalar çocuklarının kendinden emin ve bağımsız kişiliğini destekleyebilir ve onların ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ailelerinin desteği sayesinde çocuklar zorlukların üstesinden gelebilecek motivasyonu bulur ve çevresini özgürce keşfeder.
Çocuklar büyüdükçe, aileler onların kendi kararlarını almalarına izin vermelidir. Aynı zamanda, çocuklar kendi kendilerine daha fazla aktivite yapmayı başarmalıdır.
Örneğin, banyo yapmak, ayakkabı bağcıklarını bağlamak ve giyeceklerini seçmek gibi aktiviteleri kendileri yapabilir. Ayrıca tatiller konusunda da çocuklar söz sahibi olmalıdır. Bu sayede kendilerini özgürce ifade etmeyi öğrenirler.
Her başarı tebriği hak eder. Kendine güvenen çocuklar yetiştirmek için, çocuklarınızın zorlukların üstesinden gelişini tebrik etmeniz gerekir. Ancak takdirin dozunu da iyi ayarlamalısınız.
Bu yazımızı da okuyun: Çocukları Aşırı Serbest Bırakmanın Sonuçları
Çocuğunuz başarısız olduğunda veya hata yaptığında, azmini ve kararlılığını göz ardı etmeyin. Hataları ile ilgili onunla konuşun ve çabasını övün. Böylece öfke sorununu oto kontrol ve hoşgörü aracılığıyla çözmeyi öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuzun kendine güvenli bir şekilde büyümesi için çocuğunuza özgürlük tanımanız gerekse de, hayatlarında önemli bir rol oynamanız gerekir.
Çocuklarınızın hayatının her anında olmalı, onlara rehberlik etmeli ve destek vermelisiniz. Çocuklara fazla korumacı davranmak kötü bir şey değildir ancak güven duygusunu ve öz saygıyı zedeleyebilir.
Çocuğunuzun karşısına çıkan zorluklarla kendi kendine mücadele etmesine izin verin. Kendisine güvenerek çözüm ürettiğini ve mantıklı düşünme kabiliyetini gördüğünüzde şaşıracaksınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chávez Neria, B. (2010). Estrategias para el desarrollo de la inteligencia emocional en los niños preescolares. http://dgsa.uaeh.edu.mx:8080/bibliotecadigital/bitstream/handle/231104/240/Estrategias%20para%20el%20desarrollo.pdf?sequence=1
-
Martínez, J. M. G., & Sanz, A. A. (2007). Familia y educación. Edetania: estudios y propuestas socio-educativas, (34), 37-48. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2390287.pdf