Çocuklar İçin 5 Davranış Değiştirme Yöntemi

Davranış değiştirme yöntemleri, çocuklardaki olumsuz davranışları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Aşağıda, çocuklarınızda uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazılarını bulabilirsiniz.
Çocuklar İçin 5 Davranış Değiştirme Yöntemi

Son Güncelleme: 21 Eylül, 2020

Çocuklar için davranış değiştirme yöntemleri, yalan söyleme, söz dinlememe, başkalarına hakaret etme, otoriteye karşı gelme ve saldırgan olma gibi olumsuz davranışları değiştirmeyi hedefler. Bu yöntemlerle bu tür davranışları iyileştirebiliriz.

Söz konusu çocukların disiplini olduğunda, şiddete başvurmamak son derece önemlidir çünkü şiddet uygunsuz davranışları değiştirmek için etkili bir yöntem değildir.

Şiddet, çocukların gelişimi için de zararlıdır. Davranış değiştirme, çocukların neyi yapabileceğini ve neyi yapamayacağını anlamasına yardımcı yöntemler aracılığıyla olmalıdır. Çocuğunuzun davranışlarını iyileştirmek için hangi teknikleri kullanmanız gerektiğini bilmek ister misiniz?

Çocuklar için davranış değiştirme yöntemleri

Sessizlik cezası

Bu, olumsuz davranışları değiştirmeye yardımcı olan kolay bir yöntemdir. Bunun için çocuğunuzun etrafta hiçbir eğlence aracı olmayan bir odada belirli bir süre kalmasını sağlamalısınız.

Örneğin, bu odada oyuncaklar ya da oyalayıcı şeyler olmamalıdır. Bu yöntemdeki esas amaç, çocuğun sıkıcı bir odada beklemesidir. Çocuğunuzu bu odada ne kadar süre bekleteceğiniz, onun yaşına göre değişiklik gösterecektir. Çocuk büyüdükçe süre de artabilir.

Bu durum göz önünde bulundurulmalıdır çünkü süreyi çok uzun tutarsanız, yöntem faydasını yitirebilir. Önemli olan, bu yöntemi olumsuz bir davranıştan hemen sonra uygulamaktır.

öfkeli çocuk

“Yok etme” yöntemi

Bu yöntem, çocuğun istenmeyen davranışlarını pekiştiren her şeyi önlemeyi içerir. Çocuklar, olumlu ya da olumsuz her davranışıyla dikkat çekmeyi amaçlar.

Çocuğun davranışı olumsuz olduğunda, ebeveyn onu azarlamaya ve davranış olumsuz da olsa çocuğa onun istediği ilgiyi göstermeye meyilli davranıyor.

Bu yöntemi kullandığımızda, önemli olan yanlış davranışı doğru davranışla değiştirebilmektir. Eğer çocuğu tamamen görmezden gelirseniz, çocuk yerini kaybettiğini hissedebilir. Bu yöntemler tehlikeli davranışlar için tavsiye edilmemektedir.

Örneğin, çocuğunuz “Beni hiç dinlemiyorsun!” ya da “Beni artık sevmiyorsun!” dediğinde konuyu değiştirip ona başka bir şey sorma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunun yerine, ilgi çekme temelli karşılıklardan kaçınmak için bir ödül kullanabilirsiniz.

“Sembol pekiştirme” davranış değiştirmede en sık kullanılan yöntemlerden biri

Bu davranış değiştirme yöntemi, çok sık kullanılır. Ayrıca, hem çocuklar hem de yetişkinler için son derece eğlencelidir.

Bu yöntem, ödül sistemiyle çalışır. Çocuk masayı kurmak, oyuncaklarını toplamak, ödevini yapmak ya da dişlerini fırçalamak gibi istenilen davranışlar gösterdiğinde bir ödül alır.

Çocuktan istenen davranışların ne olduğunu önceden belirlemelisiniz. Bu ödülün bir oyuncak ya da hediye gibi materyal halinde olmasına gerek yoktur. Pikniğe ya da sinemaya gitmek de bir ödüldür.

Bu yöntem nasıl kullanılır?

Bu yöntemi kullanmanın bir yolu, bir karton alıp üzerine istediğiniz tüm davranışları yazmaktır. Daha sonra, bir puanlama sistemi oluşturarak yapılanlara yeşil yapılmayanlara kırmızı etiket yapıştırabilirsiniz. Çocuk gerekli puanları topladığında ödülü kazanabilir.

dikkat çekmeye çalışmak

Anksiyeteyi azaltmak için rahatlama yöntemleri

Eğer çocuğunuz tedirgin, sinirli ya da endişeliyse, rahatlatıcı yöntemler kullanabilirsiniz. Bu, çocuğun hissettiklerinin aksi yönünde bir uyarıcı sunmaktır.

Rahatlama tekniklerinden bir tanesi, rahatlama hissini yaratabilmek için vücuttaki tüm kasları germek ve rahatlatmaktan ibarettir. Buna ek olarak, bir yandan eğlenirken bir yandan da rahatlamaya yardımcı başka yöntemler de vardır.

Anlaşma yapmak

Bu yöntemde, ebeveyn-çocuk, öğretmen-öğrenci ya da psikolog-danışan gibi taraflar arasında yazılı bir sözleşme yapılır.

Görüşmeler sonrasında, herkesle bir sözleşme hazırlayabilmek mümkündür. Bu sözleşme çocuğun davranışlarını ve davranışların sonuçlarını resmileştirmelidir.

Bu sözleşmede, çocuk istenmeyen davranışlar ve bu davranışların sonuçları konusunda hemfikir olmalıdır. Davranışların sonuçları, çocuğun cesaretini kırmak amacıyla orta seviyeli cezalar içermelidir. Ve her zaman tutarlı olmalıdır.

Çocuklar için davranış değiştirme yöntemleri

Bu davranış değiştirme yöntemleri, çocuklardaki olumsuz davranışları iyileştirebilir. Bunun sonucunda ise, çocukların iyiliğini ve duygusal gelişimini zenginleştirebilir.

Bununla birlikte, çocuk ilerleme kaydetmiyorsa ya da yöntemlere yeterli yanıtları vermiyorsa, bir uzmana danışmalısınız.

“Çocukluğun kendine has görme, düşünme ve hissetme yolları vardır; kendi yöntemlerimizi çocuklara dayatmak son derece aptalcadır.”

– Jean-Jacques Rousseau –


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.