Okulda Saldırgan Davranan Çocuklar

Eğer çocuğunuz okulda saldırgan davranıyorsa ve bu davranışı nasıl kontrol edeceğinizi veya bu davranışa neyin sebep olduğunu bilmiyorsanız, bu yazımızdaki tavsiyelere bir göz atın.
Okulda Saldırgan Davranan Çocuklar

Son Güncelleme: 23 Mayıs, 2019

Okulda saldırgan davranan  çocuklar, anne babalarda bir şok etkisi yaratabilir ve öğretmenleri de zora sokabilir. Çocukların bu davranışı, arkadaşlarının fiziksel ve zihinsel sağlığını riske atar. Bununla birlikte, çocuğunuzun ileride şekillenecek kişiliği ve arkadaşları da bu durumdan etkilenebilir.

Çocuğunuzu doğru yetiştiremediğinizi düşünebilirsiniz. Özellike sorunu çözmek için çocuğunuzun yakınında olamadığınızda, anne babalar çok tedirgin hissederler.

Çocuğun çok fevrileştiği durumlarda veya evde sorunlar olduğunda bu tür olaylar meydana gelebilir. Bununla birlikte, çocuk bir başkasını taklit ettiğinden veya ilgi çekmek istediğinden de saldırgan davranıyor olabilir.

Çocuklar büyüme sürecinde, anne babalarında ve çevrelerinde sürekli saldırgan davranışlar, hakaretler ve bağırıp çağırmalar gözlemlerse, bu davranış kalıbını takip edeceklerdir.

Benzer şekilde, eğer aileye yakın kişiler de insanlara kötü davranıyor ve şiddete başvuruyorsa, çocuklar bu davranışları da benimseyecektir.

okulda dışlanmak

Çocuğum Okulda Saldırganlaşırsa Ne Olur?

Çocuğunuzun saldırgan davranması, diğer çocuklar tarafından saldırıya uğramasına neden olabilir. Eğer arkadaşlarının hoşgörü sınırını aşarsa, diğer çocuklar da çareyi ona saldırmakta bulabilir.

Öte yandan, okul yönetimi de çocuğun okuldan uzaklaştırılması gibi etkili bir yönteme başvurabilir.

Çocuğunuz yaşıtları tarafından dışlanabilir, yalnız kalabilir ve yanlış insanlarla zaman geçirmeye başlayabilir. Ayrıca, çocuğun veya gencin bu davranışlarda bulunduğu çevre onu reddetmeye başladığından, sosyal bir darbe de söz konusudur.

Ailelerin korktuğu en uç vakalarda ise çocuğun davranışları o kadar kötüdür ki, çocuk ıslah evine gönderilir.

1. Çocuğunuzla iletişim kurun

Durumla ilgili çocuğunuzla açık açık konuşun. Ona nasıl yardım edebileceğinizi sorun. Çocuğunuzun endişelerini, sorunlarını, hedeflerini ve hayallerini öğrenebilmek için onunla açık bir şekilde iletişim kurmak çok önemlidir.

Çocuğunuzu küçük yaşta eğitebileceğinizden, çocuk psikoloğuna danışarak çocuğunuzun davranış şeklini değiştirebilirsiniz.

2. Bir Profesyonele danışın

Eğer saldırgan davranış fark edilebilir bir kalıba oturduysa, bir uzmandan yardım almak gerekir.

Bazen çocuklar yabancılarla konuşurken kendilerini daha rahat hissederler. Bu nedenle, bu tür konularda uzmanlaşmış birine danışmak çözüme daha kolay ulaşmayı sağlayabilir.

3. Çocuğunuza şiddetin yanıt olmadığını öğretin

Saldırıya uğradığında, çocuğunuza aynı şekilde karşılık vermesi gerektiğini öğretmeyin. Şiddetin şiddeti beslediğini unutmayın. Çocuğunuza konfor alanından çıkmasına neden olan stresli durumlarla mücadele etmeyi ve sorunları konuşarak çözmeyi öğretin.

çocuğunu azarlayan baba

4. Örnek olun

Çocuğunuzla birlikteyken her zaman hoşgörülü davranın. Trafikte veya markette hoşnut olmayacağınız durumlarla sık sık karşılaşabilirsiniz.

Eğer çocuğunuzun önünde saldırgan davranırsanız, onlar bunun bir savunma mekanizması olduğunu düşüneceklerdir ve kendi sorunlarını çözmek için de aynı davranışlara başvuracaklardır.

5. Saygıya dayalı bir yaşam tarzı oluşturun

Son olarak, aile yaşamınızın sağlıklı olmasına özen gösterin. Çocuğunuzu hak ettiği şeyler için ödüllendirin ve materyalist olmaya odaklanmamaya çalışın. Ailenizde sevgi ön planda olsun ve kişisel alanlarına müdahele etmeden çocuklarınızın ne yaptığıyla ilgilenin.

Çocuğunuzun televizyonda ne izlediğini ve hangi bilgisayar oyununu oynadığını bilmek önemlidir. Bununla birlikte, çocuğunuzu sporla ilgilenmeye veya stresini ve enerjisini atacağı bir aktiviteyle uğraşmaya teşvik edin.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.