Rahatlama Kavanozu Nedir?
“Rahatlama kavanozu” kavramının ne olduğunu anne babaların anlaması son derece faydalıdır. Bu yöntem, öfke ve anksiyete atakları sırasında çocuklarına yardımcı olmak zorunda kalan ebeveynin destek olarak kullanabileceği bir araçtır.
Çocuklar, ebeveynin sözünden çok davranışlarından etkilenir ve onları örnek alır. Bu yüzden, ebeveyn kendisinin başaramadığı bir durumu çocuğundan bekleyemez.
Çocuklar büyüdükçe, mutluluklarını ve acılarını ifade ederler.Ebeveyn, çocuğun gelişimini daha zevkli bir hale getirmede kılavuzluk eder ve kolaylaştırır bir rol oynar.
Çocuklar, yaşamlarını egemenlikleri üzerine çalışarak geçirirler. Masumdurlar ve kötü bir şeye teşebbüs edemezler. Eğitim araçları ve yöntemleri, öfke nöbetlerinden doğabilecek olumsuz duyguları yatıştırma konusunda faydalıdır.
Rahatlama kavanozu nedir?
Rahatlama kavanozu, temel olarak kapağı olan şeffaf bir kaba ihtiyaç duyacağınız bir eğitim yöntemidir. Bu kabın içerisinde su, tutkal, sim ve dönen bir şekil oluşturabilmek için gıda boyası karışımı bulunur.
Bu, çocuğun stres, öfke ve ağlama gibi olumsuz duyguları ifade etmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu yöntem son derece etkilidir ve kısa sürede harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
Pek çok anne baba, bazı duyguları kontrol etmeye yönelmektedir. Bazen, çocuklar olumsuz duygularla nasıl başa çıkacağını bilmiyor. Bu nedenle, duyguları bastırmaya gerek bırakmadan çocukları adım adım bu konuda eğitmek önemlidir.
Anne babalar rahatlama kavanozunun hangi materyallerden yapıldığını anladığında, bu yöntemi çocuk duygularını uygunsuz bir biçimde ifade etmeye başladığı zamanlarda yardımcı bir araç olarak kullanabilir.
Bu yöntemin işe yaraması için, kavanozun veya cam kabın çocuğun sürekli yanında olması iyi bir fikirdir. Böylece sinirli veya huzursuz hissettiğinde çocuk bu kavanozu sallayabilir. Çocuğun yaralanmasını önlemek için bu kabı plastik tercih etmeniz de fayda olacaktır.
“Rahatlama kavanozu, çocukların stresi öfke ve benzeri olumsuz duygularını dışa vurmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.”
Rahatlama kavanozunun faydaları
Huzursuzluk, stres veya öfke hissettiklerinde, çocuklar bu duyguları ağlayarak ifade ederler. Vücutları dengesizleşir, nefes alıp verişleri ve kalp atışları hızlanır, damarları genişler ve terlemeye başlarlar. Konsantrasyonlarını da tamamen kaybederler.
Rahatlama kavanozunu sallayarak ve içerisindeki maddelerin yavaş yavaş hareket edişini izleyerek, çocuğunuzun beyni vücutta hızlanan herhangi bir sürecin yavaşlatılması için sinyaller gönderir. Böylece çocuğunuz rahatlar.
Bu yöntemden haberdar olmalarının yanı sıra, ebeveyn her çocuğun farklı bir karakteri olduğunu anlamalıdır. Bu yüzden, bu yöntemle duygu ifadesinin değişimi çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. Bu yöntem en iyi 2-6 yaş arasında işe yarar.
Rahatlama kavanozu nasıl yapılır?
Bu yöntemi uygulayabilmek için neler yapmanız gerektiğine dair faydalı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:
- Kabın büyüklüğü, çocuğun boyuna göre çeşitlilik gösterir.
- Plastik bir kap kullanmaya çalışın ve kabın çoğunu temiz su ile doldurun.
- Suyun içerisine 3 yemek kaşığı beyaz tutkal koyun. Tutkal karışımı daha yoğun hale getirecektir ve malzemeler suyun altına inmeyecektir. Bu durum kavanozu daha rahatlatıcı hale getirir.
- İçerisine yenebilir boya da ekleyin. 3-4 damla yeterli olacaktır. Bütün malzemeleri iyice karıştırın.
- Benzer renklerde iki çay kaşığı da sim ekleyin.
- Gerekli olursa, kabın üzerine biraz daha su koyabilirsiniz.
- Kabın kapağını sıkıca kapatın. Çocuğunuz bu kabı çalkalayacağından, içerisindeki sıvının dökülmemesi önemlidir.
Fark etmiş olabileceğiniz gibi, rahatlama kavanozu yapmak son derece basittir. Ayrıca, görülebilir bir yere koyarak çocuğunuzun ihtiyaç duyduğunda ulaşabilmesi de faydalı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Romera Marín, C. (2017). Mindfulness en el aula: un proyecto para educar niños conscientes. http://repositori.uji.es/xmlui/bitstream/handle/10234/168801/TFG_2017_RomeraMarin_Carmen.pdf?sequence=5&isAllowed=y
- Díaz-Caneja, P. (2015). Un bosque tranquilo. Madrid, España: Ediciones Argentina.
- Kabat-Zinn, J. (2013). Mindfulness para principiantes. Numancia, Barcelona: Kairós
- Mañas, I., Franco, C., Gil, D. & Gil, C. (2014).Educación consciente: Mindfulness (Atención Plena) en el ámbito educativo. Educadores conscientes formando a seres humanos conscientes. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4859791
- Wernicke, C. G. (1994). Educación holística y pedagogía Montessori. Educación Hoy, 10. https://www.holismo.org.ar/images/articulos/37%20EdHolPedMont%20(1).pdf