Sınıfta Çatışma Nasıl Önlenir?

Sınıfta çatışma olduğunda bunu çözmek için, bu konuya dahil olan üç tarafla iyi bir iletişim kurulması çok önemlidir: öğretmenler, ebeveynler ve öğrenciler. Tartışmalarla başa çıkabilmek için dikkate alınması gereken bir dizi prensip vardır.
Sınıfta Çatışma Nasıl Önlenir?

Son Güncelleme: 19 Mayıs, 2019

Sınıfta çatışma olması bir gerçektir ve bugün hala bundan kaçmak mümkün değildir. Eğitim merkezleri sadece bir şeyler öğrenilen yerler değildir; aynı zamanda diğer insanlarla günlük olarak etkileşime geçtiğimiz yerlerdir. Bir okul, anlaşmazlıkların olacağı ve bunlarla bir şekilde başa çıkmamız gereken bir yerdir.

Bunlar her ne kadar yaygın anlaşmazlıklar olsa da öğrenciler ve öğretmenler arasında uygun bir çözüm bulmak çok önemlidir. Aşağıdaki bölümlerde, olası çözümleri bulmak için bu konuyu daha da derinlemesine inceleyeceğiz.

Sınıftaki çatışmalar nelerdir?

Öncelikle, çatışmanın ne olduğunu anlamak çok önemlidir. Çatışma, iki ya da daha fazla insanın bir şey üzerinde anlaşamaması ve farklı ve uyumsuz fikirlere sahip olması durumudur. Çatışmalar, günlük hayatta yaygın olarak karşılaşılan durumlardır.

Sınıf ortamında, çatışmalar öğretmen ve öğrenciler arasında olabileceği gibi öğrencilerin kendi arasında da meydana gelebilir. Çatışmalar, türüne ve başa çıkılma yöntemine göre, sınıfın gelişimini ve öğrenme sürecini etkileyebilir.

Sınıfta çatışma yönetimi için önemli noktalar

Bu sorunları çözmek için gizli bir formül olmasa da her insan ve durum kendine özgü olduğu için sınıfta çatışmayla etkili bir şekilde başa çıkabilmek için bazı genel prensipler ya da öneriler bulunmaktadır. Herhangi bir durumda, ister yetişkinler ister çocuklar arasında olsun, çocukları tartışmanın çözümüne dahil etmek çok önemlidir böylece onlar da anlayışlı davranmayı ve takım çalışmasını öğrenmiş olurlar.

sınıfta kavga eden çocuklar

Sınıfta çatışma nasıl önlenir

Öncelikle, sınıfta davranış kuralları olmasının yanı sıra bir de iyi bir atmosfer oluşturmak gereklidir. Burada sorumlu olan yetişkinin sorunu olan çocuklara tercihen bireysel olarak vakit ayırması gerekir. Eğitimciler ayrıca çocuklara iyi değerleri öğretmeli ve onların duygusal ve sosyal becerilerini teşvik etmelidir. Bunu yapmak için grup aktiviteleri harika araçlardır.

Öte yandan, sınıfta çatışma olmasından kaçınmanın mükemmel bir yolu da öğretmenlerin öğrencilerle birlikte birkaç temel kural belirlemesidir. Diyalog kurmayı geliştiren ve teşvik eden aktiviteler planlamak ve sınıf içinde huzur olması da çok yardımcı olacaktır.

İletişimi teşvik edin

Hem sözlü hem de sözlü olmayan iletişim, sınıftaki insan ilişkilerini belirler. Bu yüzden, diğer öğrencilerle ve öğretmenle öğrenciler arasında iletişim kurmayı gerektiren ödevler vermek çok önemlidir. Bununla beraber, sınıftaki atmosfer onlara çok bağlı olduğu için öğretmenlerin kendi iletişim becerileri üzerinde çalışması da çok önemlidir.

Her zaman çatışmaların olmasını önleyemesek de, iletişim kurabilmek, çözüm bulmak adına kritik önem taşır. Açık bir diyalog ve aktif dinleme aracılığıyla çatışmaya sebep olan durumu çözmeye çalışmak saygı duyulması ve yerleştirilmesi gereken yöntemlerdir.

“Eğitimcilerin çocuklara iyi değerleri öğretmesi ve onların duygusal ve sosyal becerilerini teşvik etmesi gereklidir.”

Sınıfta çatışmanın yapısı, ciddiyeti ve kalıcılığını analiz etmek

Okulda meydana gelen çatışma türleri sosyal, kültürel, müfredatla ilgili ya da ilişkisel olabilir; buna ek olarak ciddiyet seviyeleri de değişiklik gösterebilir. Bunları çözmek için öncelikle, çatışmanın kaynağını, katılımcılarını ve tehlikede olan tarafı belirlemek gerekir.

el kaldıran çocuklar

Temel bir araç olarak her zaman arabuluculuğu kullanın

Birçok durumda, tartışmada taraf olan kişiler durumu kendi başlarına çözemezler. İşte burada da arabuluculuk devreye girer. Öğrenciler arasındaki çatışmalarda öğretmenin arabulucu olarak rol alması gereklidir.

Sınıfta öğrenciler arasında sorun olduğunda, ebeveyn, öğretmen ya da bir yetişkin, taraf olan herkesin çıkarına olacak bir anlaşma sağlamaya çalışmalıdır. Arabuluculuk, sınıfta çatışma durumunu yönetmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Bu teknik, genel olarak iletişim, eşitlik ve otonomiye dayanır. Arabuluculukta tarafları yüzleştirme yöntemi de kullanılır, bu yöntemin sonuçları daha adil ve eşit olmaktadır.

Sonuç olarak, eğitim kurumları ve burada çalışan kişiler, sürekli olarak öğrencileri hem birbirlerine hem de otoritelere karşı olumlu iletişim becerilerine sahip olması için teşvik etmelidir. Bir sınıf birçok kişinin bir arada bulunduğu bir yer olduğu için burada her zaman bir çatışma olacaktır. Önemli olan grubu ve öğrenme sürecini etkilememesi için bu tartışmaları nasıl yöneteceğinizi bilmektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.