Çocuklara Eşitliği Öğretmeye Yardımcı Olacak 6 Alıntı

Ne yazık ki, hala cinsiyetçilik ile ilgili sorunların olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu yüzden, ebeveynlerin çocuklarına erken yaşta eşitliğin ne demek olduğunu öğretmesi çok önemlidir.
Çocuklara Eşitliği Öğretmeye Yardımcı Olacak 6 Alıntı

Son Güncelleme: 12 Nisan, 2019

Çocukları eşitlik konusunda eğitmek şarttır. Bugün yaşadığımız dünyada maalesef hala ücret eşitsizliği cinsel taciz, kadın düşmanlığı ve cinsiyete bağlı şiddet vardır.

Hepimiz maçoluğun ne kadar tehlikeli bir şey olabileceğinin farkındayız. Bu, hem kadınlara hem de erkeklere zarar veren bir durumdur. Maçoluk, kadınları küçümsediği gibi, maskülenlikle yanlış bir ilişki kurarak erkekleri de vahşi davranışlara iterek, onları da aşağılamaktadır.

Anne ve babalar olarak bizler cinsiyetçiliğe karşı savaşmalıyız. Bu cinsiyetçiliği yenmenin en iyi yollarından biri de çocuğumuza doğru eğitimi vermektir. Çocuğumuzu eşitlik hakkında eğitmek için ona iyi örnekler oluşturmalıyız. Onlara, eğer bu yolda birlikte çalışırsak dünyayı değiştirebileceğimizi göstermeliyiz.

Kadın ve erkeğin fiziksel farklılıkları olsa da bu iki cinsiyete sahip insanlar eşit haklara sahiptir. Kadınlar saygılı davranılmaya ve itibar edilmeye layıktır. Herkes zehirli olmayan ve istismar içermeyen ilişkiler yaşamayı hak etmektedir.

Çocuklara eşitliği öğretmek için 6 alıntı

Eskiden beri, birçok sanatçı, bilim insanı ve düşünür bu konudaki fikirlerini belirtmiştir. Bu kişiler, eşitliği öğrenmenin daha medeni ve sorumluluk sahibi toplumlar yaratmak için ilk adım olduğunu ifade etmektedir.

“İki cinsiyetten biri diğerinden daha üstün ya da aşağı diye bir şey yoktur, bunlar sadece birbirinden farklıdır.”

Yukarıdaki alıntı İspanyol fizikçi ve araştırmacı Gregorio Maranon’a aittir. O, eleştirel bir düşünür olarak, insanların cinsiyete bağlı olarak birbirinden aşağı ya da üstün olmadığının her zaman farkında olmuştur. Cinsiyetler arasındaki farklar entelektüel ya da duygusal değil sadece fizikseldir.

Hepimiz aynıyız, bu yüzden de eşit haklara sahip olmalıyız. Bu, çocuğumuza öğretmemiz gereken en önemli şeylerden biridir.

iki çocuk oynuyor

“Erkeksiz bir kadın bisikletsiz bir balığa benzer.”

Bu alıntı feminist yazar ve gazeteci olan Gloria Steinem’e aittir. Bazen ironik yorumları onu zor duruma düşürse de o hiçbir zaman kadın haklarını savunmaktan vazgeçmemiştir. Bu komik söz, bir kadının mutlu olmak için bir erkeğe ihtiyacı olmadığını ifade etmektedir.

Kadınların bir prens tarafından kurtarılması fikri çok absürt ve mantıksızdır. Kızınızın, her istediğini tek başına başarabilecek bağımsız bir kadın olabileceğini bilmesi gerekir. Eğer daha sonra biriyle birlikte olmaya karar verirse, bu sadece o istediği için olmalıdır, buna ihtiyacı olduğunu düşündüğü için değil.

“Eşitlik, yer çekimi gibi bir gerekliliktir.”

Bu sözü film yönetmeni Joss Whedon söylemiştir. Hepimiz, yer çekimi olmadan yaşamın mümkün olmadığını biliriz. Eğer yer çekimi olmasa düzen olmazdı, güvensiz hissederdik ve bir yerde sabit durabilmek için çapa gibi bir şeyle yere bağlanmaya ihtiyacımız olurdu.

Bu durum eşitlik konusunda da aynıdır. Eşitlik olmadan, toplumun yarısı, güvensiz ve ayrıcalıklı olan diğer yarısına karşı bağımlı hisseder. Eşitsizliği ortadan kaldırmak için savaşmalı ve ayrım olmadan iki cinsiyetin de değer görmesini sağlamalıyız.

“Fiziksel farklılıklar olsa da iki cinsiyet de aynı haklara sahiptir.”

“Tarih hakkında biraz bile bilgisi olan kişiler bilir ki, kadınlar olmadan gelişim imkansızdır.”

Bu çok doğru söylenmiş söz ünlü filozof Karl Marx’a aittir. Karl Marx, eşitliğin her alanda çok önemli olduğuna dair bir doktrin oluşturmuştur. Onun isyankar fikirleri, 20. yüzyılın başında, dünyanın işçi sınıfı ile ilgili algısını değiştirmiştir.

Ona göre, kadınların yardımı olmasa gelişim ve modernite imkansız olurdu. Kadınlar devrimler için çok fazla yardım etmişlerdir. Kadın hakları için savaştıkları gibi, çalışan anneler olarak da hakları için savaşmışlardır.

sarılan dört çocuk

“Tanrının önünde hepimiz aynı derecede zekiyiz – ve eşit miktarda aptalız.”

Ünlü bilim insanı Albert Einstein bu sözü söylemiştir. Hepimiz Tanrının önünde cinsiyetten bağımsız olarak eşit canlılarız.

Bu yüzden, hepimiz aynı derecede zeki ya da eşit derecede aptalız. Ruh, cinsiyet rolleri anlamaz ve Tanrı diğer insanların bizim hakkımızda ne düşündüğünü umursamaz.

“Eşitlik, insanlar için hayati bir ihtiyaçtır. Her insan için eşit miktarda saygı ve dikkat gösterilmesi gerekir.”

Hiçbir insan diğerinden daha değerli değildir. Ne cinsiyet ne ırk ne de finansal durum bir insanın kapasitesini tanımlayan şeyler olamaz. Medeniyetin temelinde etik, saygı ve sevgi yer almalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Itxaso, M. E. (2009). Educar en la corresponsabilidad entre mujeres y hombres: la igualdad necesaria. Revista General de Derecho Canónico y Derecho Eclesiástico del Estado, (20), 6. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2995586
  • Llorente, S. 26 frases que educan a los niños en igualdad, tolerancia y respeto. Recuperado 19 de diciembre de 2021, de Guiainfantil.com website: https://www.guiainfantil.com/educacion/valores/26-frases-que-educan-a-los-ninos-en-igualdad-tolerancia-y-respeto/
  • López, M. B., Arán Filippetti, V., & Richaud, M. C. (2014). Empatía: desde la percepción automática hasta los procesos controlados. Avances en psicología latinoamericana, 32(1), 37-51.
  • Rebollo, M. Á. (2006). Género e interculturalidad: educar para la igualdad. Editorial La Muralla.
  • Salguero, M. J. C. (2011). Educar en igualdad. Pedagogía Magna, (10), 64-70.
  • Woolf V. Una habitación propia. Greenbooks Editore; 2016.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.